Planene om å ta Tesla av børs: Musk hevder han har med seg Goldman Sachs

Elon Musk jobber sammen med storbanken Goldman Sachs og oppkjøpsfondet Silver Lake i forbindelse med at han ønsker å ta Tesla av børs. Det skriver han på Twitter natt til tirsdag.

TAR TESLA AV BØRS? Igjen har Teslas gründer Elon Musk twitret om at han ønsker å kjøpe ut Tesla-aksjonærene og ta selskapet av børsen.

Foto: Toru Hanai Reuters
Publisert:,

Musk skriver at de to selskapene skal fungere som finansielle rådgivere.

Han skriver også at han jobber med advokatkontorene Wachtell, Lipton, Rosen & Katz and Munger og Tolles & Olson, og at disse fungerer som juridiske rådgivere.

Men ifølge Reuters kilder så tilbyr Silver Lake assistanse til Musk uten å ta betaling, og har ikke offisielt blitt hyret som finansiell rådgiver.

Silver Lake er per nå heller ikke i samtaler om en rolle som mulig investor i Musks angivelige planer om å ta elbilprodusenten av børs, igjen ifølge kilder til Reuters.

Musk sjokkerte markedene forrige uke da han la ut et innlegg på Twitter der han meldte at han vurderte å ta Tesla av børs for 420 dollar (3.512 kroner) per aksje.

Det er en pris som verdsetter Tesla til mer enn 70 milliarder dollar (585,39 milliarder kroner), og Tesla sa at han hadde «finansieringen sikret».

Snakket opp kursen?

NATTENS TWITRING: Musk sier han har fått med seg storbank på laget

Faksimile Twitter

Forrige ukes twittermelding ga et umiddelbart hopp i aksjekursen (før den har falt tilbake igjen). En rekke investorer og medier har bedt Tesla-sjef Elon Musk om en forklaring på hva han mente med at han hadde «finansiering sikret» da han tirsdag twitret at han vurderte å ta Tesla av børs.

Dette er viktig fordi Musk risikerer straff hvis han ikke hadde slik finansiering på plass da han truet med å ta Tesla av børs, og betale aksjonærene 420 dollar per aksje.

Utspillet har blitt kalt både «useriøst» og en «oppsnakking av aksjekursen».

Nattens utspill synes dog å bekrefte at Musk faktisk seriøst vurderer å ta elbilgiganten av børs.

Et slikt grep vil koste over 70 milliarder dollar, og medier og investorer har spekulert på hvor disse pengene skulle komme fra.

Japanere hoppet av

Både det statlige oppkjøpsfondet i Saudi-Arabia og den japanske giganten Softbank har vært som mulige investorer som skal skaffe finansiering - men dette er siden blitt avvist.

Ifølge Bloomberg skal Softbank ha vært i samtaler om å investere i Tesla i 2017, sågar med tanke på å ta selskapet av børs, men uten at man ble enige med Musk.

Angivelig skal den sørafrikanske gründeren bak bilprodusenten ha ønsket en uforholdsmessig stor kontroll med selskapet.

Musk har fått kritikk for å behandle aksjonærer frekt og dårlig - blant annet skal han i våres ha nektet å svare på «kjedelige» spørsmål på en telefonkonferanse.

Flere analytikere og aksjeinvestorer mener da også at selskapet er i trøbbel, og brenner av for mye penger - og at det potensielt kan gå konkurs.

Ved å ta selskapet av børs vil Musk kunne kontrollere det - og han vil ikke være forpliktet å komme med kvartalstall og gi regelmessige innsyn i selskapets økonomi.

Les også

Musk beklaget igjen – sier han ikke hadde sovet

Les også

WSJ: Tesla ber om penger tilbake fra leverandører

Les også

Salget av luksusbiler stiger kraftig

Her kan du lese mer om