Nå vil Google også gjøre norske hjem smartere

Tre år etter Nests produkter kom på markedet lanseres den i Norge. Årsaken til forsinkelsen er at de prøvde å gjøre litt for mye på en gang, ifølge produktsjefen.

TIL NORGE: Googles søsterselskap Nest kommer til Norge, tre år etter at tjenesten kom på markedet.

Foto: Nest
 • Sigrid Moe
Publisert:,

– I 2014 tenkte vi at vi skulle jobbe langs to spor, utvikle produkter på den ene siden, og utvide til å kunne tilby produktene i flere land på den andre. Men vi skjønte fort at vi måtte ta en ting om gangen, og at det viktigste var å jobbe med produktene, sier Lionel Guicherd-Callin, produktmarkedssjef for Nest i Europa, til E24.

Google kjøpte det amerikanske oppstartselskapet for 3,2 milliarder dollar i 2014. Da var Nest mest kjent for sin smarte termostat, men det er ikke den de nå tar med til Norge.

Etter en ny inndeling i selskapet er Nest eid av Alphabet, og søsterselskapet til Google.

Det som fra i dag er tilgjengelig, er en smart røykvarsler og tre forskjellige typer overvåkningskameraer.

Foto: Nest

Det er samtidig lansering i Danmark, Sverige, Sveits og Finland.

Les på Dine Penger:

 • Nå kommer de billige smarthus-løsningene

Norsk stemme

– Vi ser at mange allerede har kjøpt noen av produktene våre i utlandet, og tatt med hjem. Men nå kommer de med alle støttetjenestene, og norsk stemme, forklarer Guicherd-Callin.

Nest har også fått inn flere samarbeidspartnere, blant annet Dong energy i Danmark, et telekomselskap i Finland og Elkjøp og Clas Ohlson her i Norge.

– Jeg kan ikke si så mye om hvilke produkter vi kommer til å lansere frem i tid, men vi jobber med mye spennende, sier Guicherd-Callin.

Årsaken til at termostaten ikke kommer til Norge i denne omgangen, er at den er laget slik at den må tilpasses varmesystemer i hvert enkelt land, dermed tar det tid.

Sjekker seg selv

Det som skiller overvåkningssystemet og røykvarsleren fra de produktene mange nordmenn har hjemme i dag, er at de er smarte og kan kommunisere.

Dette betyr blant annet at røykvarsleren kan skille mellom damp, røyk og karbondioksid. Den kan også si ifra om brann, og gir deg mulighet til å stoppe den via smarttelefonen din om du har svidd noe på ovnen og har kontroll på situasjonen.

Den begynner også å varsle deg om at batteriet begynner å bli dårlig tre måneder før det er helt oppbrukt, og den gjennomfører stadig sjekker selv slik at du skal være sikker på at den virker.

FØLGER MED: Google lanserer flere typer overvåkningskameraer, til bruk både inne og ute.

Foto: AP / Eric Risberg / NTB Scanpix

– Vi har prøvd å ta vekk de funksjonene ved røykvarslere som i dag er irriterende for forbrukeren. De er ikke spesielt pene, de er ikke lette å stoppe om det er slik at det bare kommer litt røyk fra matlagingen, og mange er ikke gode på å skille mellom røyk og damp, sier Guicherd-Callin.

De lanserer også ett utekamera, og to forskjellige typer innekameraer for overvåkning av eiendom. Kameraene gjør at du kan følge med på hva som skjer i boligen din fra telefonen.

Kameraet som er laget for utendørs bruk, kan ikke brukes i hele Norge, ettersom det bare tåler temperaturer ned til 20 kuldegrader.

Prisen på produktene vil ligge mellom 1.390 og 3.490 kroner.

Les på Dine Penger:

Nå kommer de billige smarthus-løsningene

Les også

Slik vil de gjøre oppdrettsanlegg ubemannet

Les også

Kahoot-sjefen etter millionunderskudd: – Vi er en business, ikke veldedighet

Les også

Teslas toppsjef advarer mot utvikling av robotvåpen

Her kan du lese mer om

 1. Google
 2. Alphabet
 3. Digitalisering
 4. Teknologi
 5. IT-sikkerhet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Googles stemmeassistent til Norge

 2. Borgerkrig i Android-leiren

 3. Norsk selskap skal pilotteste SMS+ med Google

 4. Annonsørinnhold

 5. Samsung kaster seg på smarthøyttaler-bølgen

 6. Motegigant tror på stemmeteknologi