Nå vil Google også gjøre norske hjem smartere

Tre år etter Nests produkter kom på markedet lanseres den i Norge. Årsaken til forsinkelsen er at de prøvde å gjøre litt for mye på en gang, ifølge produktsjefen.

TIL NORGE: Googles søsterselskap Nest kommer til Norge, tre år etter at tjenesten kom på markedet.

Foto: Nest
Publisert:,

– I 2014 tenkte vi at vi skulle jobbe langs to spor, utvikle produkter på den ene siden, og utvide til å kunne tilby produktene i flere land på den andre. Men vi skjønte fort at vi måtte ta en ting om gangen, og at det viktigste var å jobbe med produktene, sier Lionel Guicherd-Callin, produktmarkedssjef for Nest i Europa, til E24.

Google kjøpte det amerikanske oppstartselskapet for 3,2 milliarder dollar i 2014. Da var Nest mest kjent for sin smarte termostat, men det er ikke den de nå tar med til Norge.

Etter en ny inndeling i selskapet er Nest eid av Alphabet, og søsterselskapet til Google.

Det som fra i dag er tilgjengelig, er en smart røykvarsler og tre forskjellige typer overvåkningskameraer.

Foto: Nest

Det er samtidig lansering i Danmark, Sverige, Sveits og Finland.

Les på Dine Penger:

Norsk stemme

– Vi ser at mange allerede har kjøpt noen av produktene våre i utlandet, og tatt med hjem. Men nå kommer de med alle støttetjenestene, og norsk stemme, forklarer Guicherd-Callin.

Nest har også fått inn flere samarbeidspartnere, blant annet Dong energy i Danmark, et telekomselskap i Finland og Elkjøp og Clas Ohlson her i Norge.

– Jeg kan ikke si så mye om hvilke produkter vi kommer til å lansere frem i tid, men vi jobber med mye spennende, sier Guicherd-Callin.

Årsaken til at termostaten ikke kommer til Norge i denne omgangen, er at den er laget slik at den må tilpasses varmesystemer i hvert enkelt land, dermed tar det tid.

Sjekker seg selv

Det som skiller overvåkningssystemet og røykvarsleren fra de produktene mange nordmenn har hjemme i dag, er at de er smarte og kan kommunisere.

Dette betyr blant annet at røykvarsleren kan skille mellom damp, røyk og karbondioksid. Den kan også si ifra om brann, og gir deg mulighet til å stoppe den via smarttelefonen din om du har svidd noe på ovnen og har kontroll på situasjonen.

Den begynner også å varsle deg om at batteriet begynner å bli dårlig tre måneder før det er helt oppbrukt, og den gjennomfører stadig sjekker selv slik at du skal være sikker på at den virker.

FØLGER MED: Google lanserer flere typer overvåkningskameraer, til bruk både inne og ute.

Foto: AP / Eric Risberg / NTB Scanpix

– Vi har prøvd å ta vekk de funksjonene ved røykvarslere som i dag er irriterende for forbrukeren. De er ikke spesielt pene, de er ikke lette å stoppe om det er slik at det bare kommer litt røyk fra matlagingen, og mange er ikke gode på å skille mellom røyk og damp, sier Guicherd-Callin.

De lanserer også ett utekamera, og to forskjellige typer innekameraer for overvåkning av eiendom. Kameraene gjør at du kan følge med på hva som skjer i boligen din fra telefonen.

Kameraet som er laget for utendørs bruk, kan ikke brukes i hele Norge, ettersom det bare tåler temperaturer ned til 20 kuldegrader.

Prisen på produktene vil ligge mellom 1.390 og 3.490 kroner.

Les på Dine Penger:

Nå kommer de billige smarthus-løsningene

Les også

Slik vil de gjøre oppdrettsanlegg ubemannet

Les også

Kahoot-sjefen etter millionunderskudd: – Vi er en business, ikke veldedighet

Les også

Teslas toppsjef advarer mot utvikling av robotvåpen