Har du planer om å kjøpe bil?: Nå gjør du nybilkupp!

Nå er tiden hvor mange bilnyheter presenteres. Kjøper du de utgående modellene kan du prute kraftig på prisen.

Syvende generasjon: I desember lanseres en ny Golf. Sørg derfor for å få rabatt hvis du tenker å kjøpe den utgående modellen.
Publisert: Publisert:

Tenk smart. Nå er det jo «sesong» for bil hele året, men likevel kan du gjøre den beste handelen på høsten. Det skyldes at de fleste nye bilmodeller lanseres i løpet av årets siste fire måneder.

Når en ny modell lanseres er det stor pågang fra kundene. Etterhvert som nyhetens glans dabber av må forhandlerne friste med stadig større rabatter.

Les på DP+:Tilbudskalenderen: Se når ting er billig

Du kan derfor gjøre gode kjøp på modeller som er på vei ut av sortimentet. De beste kjøpene kan du gjøre på merker og modeller som ikke er blant bestselgerne.

Krev rabatt! Hvis du er dyktig og bilselgeren ønsker å bli kvitt bilen, kan du spare 5 – 10 prosent i forhold til veiledende pris. På en bil som i utgangspunktet koster 400.000 kroner, utgjør dette 20.000 – 40.000 kroner.

Er selgeren vanskelig å få med på prisavslag, bør du i stedet forsøke å få med ekstrautstyr til den samme prisen. Ekstrautstyr sitter normalt litt løsere hos selgeren enn prisavslag.

Pass på at du sjekker prisene hos ulike forhandlere. Få skriftlig tilbud og ta disse med deg på tilbudsrunden din.

Les også:Diesel eller bensin?

Ikke noen fasit. Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil–Forbund (NAF) bekrefter at det ofte er gode tilbud senhøstes.

– Dette er styrt av tilbud og etterspørsel, men senhøstes er det ofte noe tilbud ettersom bilene for inneværende år skal ut. Dette gjelder uansett om det kun er årsmodellen som forandres eller om det er modellforandring, sier Engebretsen.

Engebretsen legger imidlertid til at det ikke er noe fasitsvar på om du bør kjøpe ny eller gammel modell.

– Det er ofte slik at ved modellendring vil det være prisgunstig å kjøpe den modellen som er på vei ut. Hvordan dette vil slå ut på bruktprisen senere er ikke lett å spå, men hvis det er slik at markedet i hovedsak etterspør den nye modellen, vil det slå ut i at verdifallet blir større på den forrige modellen. Det kan også bli slik at forrige modell er etterspurt og da vil det ikke slå negativt ut på verdien, minner han om.

Engebretsen sier det normalt er lettere å selge en godt utstyrt bil enn en som er enklere utstyrt.

– Dessuten er det ofte kunstige priser på utstyrspakker, påpeker han.

Hva legger du i det? Mener du det er gode marginer på tilleggsutstyr?

– Ja. Det er gode marginer og bilselgerne strekker seg lagt i utstyrspakka for å selge bilen, avslutter Engebretsen.

Nyttig verktøy. På nettstedet til BilNorge finnes det en lanseringskalender som viser når det kommer nye bilmodeller til Norge. Der kan du også se om de eksisterende modellene får en ansiktsløfting og når det eventuelt skjer.

Kalenderen til BilNorge blir oppdatert kontinuerlig. Per i dag viser den at det totalt blir lansert 109 nye modeller i 2012, i tillegg til at 22 får et såkalt «facelift».

Blant bilene som kommer som nye modeller i høst er:

  • BMW 3-serie touring
  • Ford Kuga
  • Honda CR-V
  • Peuguot 4008

Nesten halvparten av alle nye modeller blir lansert i årets siste tertial. September er den måneden hvor det kommer ut flest nye modeller, med sine 19.

Slik kan du bruke informasjonen. Honda lanserte sin første CR-V for det europeiske markedet i 1997. I og med at de var tidlig ute i SUV-segmentet, solgte de bra i starten. Tall fra Opplysningsrådet for Veitraffikken (OFV) viser imidlertid at salget av denne modellen hittil i år er begredelig (425 stk).

Det kommer en ny Honda CR-V om en drøy måned. Går du med planer om å kjøpe en Honda CR-V, kan du velge å vente til den nye kommer i butikken i november eller be om et kraftig prisavslag på utgående modell.

Den utgående modellen kan for eksempel være riktig for deg hvis den nye kun har forbedrede detaljer som ikke betyr noe spesielt for deg. I og med at den eksisterende modellen ikke har solgt særlig bra, vil du ha ett ekstra bra forhandlingskort.

Verdifallet avgjør bilens virkelige pris. Husk på at den reelle prisen på bilen først kommer til syne når du har solgt den.

Det hjelper ikke stort å kjøpe en billig bil hvis ingen vil kjøpe den brukt om 5-6 år. EurotaxGlass er norges største produsent av bruktbilprisstatistikk, og på nettstedet deres kan du sjekke ut hvilke modeller som historisk har hatt det laveste prisfallet.

LES OGSÅ:Nybil er blitt mye billigere

Publisert: