Peugeots muskelbunt

Peugeot RCZ R har en liten motor med stor effekt, faktisk mest av alle Peugeoter som lages i dag.

Publisert: Publisert:

Det finnes ingen biler som likner på en Peugeot RCZ. Noen har påstått at den etterlikner en Audi TT, men da har de neppe sett bilene ved siden av hverandre. Man kan vanskelig kalle en RCZ vakker, men den har så definitivt tilstedeværelse.

Den ser ut som en større bil som har fått på seg kompresjonstights, i en litt for liten størrelse. Bilen buler ut foran som bak, og hekkpartiet kan bare beskrives på en måte som vil medføre en solid ørefik om man prøver det overfor det motsatte kjønn.

HOLD FAST: RCZ R har en differensial som begrenser understyringen, men det er ikke en bil man kjører med et slapt håndtrykk.

RCZ ble lansert i 2010, og fikk seg en vellykket ansiktsløftning i fjor. Så langt har kraftigste motoralternativ vært en bensinmotor på 1,6 liter med 200 hestekrefter. En dugelig sprek bil, men det er opplagt at en så bredbent bil kan hanskes med mer enn som så. Det har nå Peugeot tatt til følge. RCZ R har beholdt samme motorblokk, men ytelsene er nå blåst opp til hele 270 hestekrefter. Noe som er ganske friskt fra en så liten motor.

Stem på Årets festeste bil her

Nå er det ikke bare en turbojobb de har gjort. Bilen har forhjulstrekk, og kunne trolig representert alle understyringers mor om de ikke hadde satt på en Torsen-differensial foran. Denne er konfliktløser i kreftenes kamp mot styringen. Det fungerer, men det betyr ikke at man kan gi maks gasspådrag i en sving. Så mye krefter er det, at man må være følsom på gassen, men differensialen gjør at man kan gå på temmelig hardt uten at det glipper.

PT

Bilen er i tillegg senket en centimeter og så har den så kalt negativ camber. Det vil si at hjulene er noe skråstilt for bedre grep i svinger. Fjæringen er strammet opp, og bak finner man en fastmontert spoiler og et par røslige eksosenderør.

Den har med andre ord hatt noen runder hos en PT, og det merkes.

Mer bilstoff på E24 BIL

Fra man vrir om tenningen og hører den skarpe lyden fra eksosrørene forteller RCZ R at den mener alvor. På byasfalt er den ikke videre komfortabel, det harde oppsettet tilgir ikke rufsete asfalt. Det er og ganske mye støy i kupeen.

FORMER: Peugeot RCZ er rund i formene, og likner ikke på noe annet fabrikken lager.

Det er med andre ord en skikkelig sportsbil.

På veier som er mer egnet for slike kjøretøy våkner bilen skikkelig til liv. Med fete hjul i hvert hjørne og en veldig tett og fin girkasse er det lett å finne en god rytme i bilen. Motoren trekker villig opp til 6000 omdreininger og gassresponsen er umiddelbar.

En ekte R

Styringen er eksakt, men man må holde godt i rattet. De brede hjulene sporer en del på ujevnheter og differensialen kurerer ikke all momentstyring. Samtidig så forserer den svinger flatt og man lærer fort hvor grensene for bilen er. RCZ R er veldig forutsigbar. Og det er positivt ment.

Bilen fremstår og som temmelig enkel. Innvendig er det et lett datert interiør, med lite knapper. Mange andre biler med like ambisjoner har et utall justeringsmuligheter når det kommer til oppsett og respons. Det er det ingenting av i en RCZ R. Det du ser er det du får.

Dermed er det også en temmelig lett bil. 1280 kilo er mindre enn versjonen med 200 hestekrefter veier.

Når en produsent klinker på en R i modellnavnet skal det være en entusiastbil, for dem som vil ha noe som er mer ekstremt enn en GTI, og det har Peugeot fått til med RCZ R.

Publisert:

Her kan du lese mer om