Årets beste bilturer

Disse ti bilene ga oss de beste bilopplevelsene i 2011.

BRA BILER: Av de 40 bilene E24 har testet i år, er det noen skiller seg ut.
Publisert: Publisert:

E24 har i 2011 testet 40 biler, de har kostet fra 115.000 til 5,5 millioner kroner. De har hatt fra nær 700 hestekrefter til godt ned på tosifret.

Alle har vært kjørt på norske veier, med det været som var tilgjengelig. Det har vært Ferrari på sommerdekk med islagte veier, Rolls Royce Phantom på piggdekk og en rekke biler på varme sommerveier.

Overraskelser

At det er en opplevelse å kjøre en svært kostbar bil, er neppe noen overraskelse, men det er og biler til noe mer normale summer som har vært blant de aller beste vi har kjørt i år.

Alle E24s biltester

En av de virkelige åpenbaringene var en liten BMW, Citroën serverte og en fantastisk bil. Så det er ikke bare Ferrari og Rolls Royce på listen under, men de er godt representerte de og.

Her er de ti beste (klikk på bilnavnet for å komme til testen):

10. BMW 530d xDrive Touring

Familedrømmebilen, med alt man trenger av plass, komfort, kjøreegenskaper og svært høy kvalitetsfølelse. Det er egentlig bare ett problem med denne bilen. Prisen, den starter på nær 900.000, og det er før man har fylt på med det utstyret man føler bilen trenger.

Bilen har 258 hestekrefter,560 newtonmeter i dreiemoment og gjør null til hundre på 6,3 sekunder, med et massivt drag i mellomregisteret.

9. Rolls Royce Phantom

Det finnes luksusbiler, det finnes dyre biler og det finnes Rolls Royce. Intet bilmerke gir en kraftigere sus av maksimum overklasse som dette klassiske britiske bilmerket.

Phantom er den største Rolls Royce-modellen, og er 2,6 tonn med gjennomført luksus i en kledelig gammeldags stil. Skjøvet i vei av en V12-motor på 6,7 liter.

8. Tesla Roadster S

2011 var siste året denne banebrytende elbilen var i produksjon. Den har flyttet elbilimaget til et sted ingen trodde var mulig, og den akselerer så voldsomt at det er helt uvirkelig. Dette er aller siste raffinering av Roadsteren og den er like kjapp til fra null til hundre som en Porsche Turbo, noe den gjør lydløst.

Tesla Roadster er bjellesauen i fronten av en uunngåelig bølge av biler som viser at alternative drivstoffkilder har kommet for å bli.

7. Ferrari California

Denne modellen har vært på markedet et par år, men forrige gang vi prøvde den var det vinter og femten minus. Denne gangen var det varm sommer og modellen var lettere oppgradert i forhold til den første som ble prøvd.

California er mindre sportslig enn en 458-modellen, men tro ikke at dette er en myk bil for manikyrnegler. Det er formidabelt steg fra for eksempel en Mercedes-Benz SL, til en California.

6. Jaguar XK 5.0 V8 Coupe

Dette er den Gran Tourer-sportsbilen som leverer mest for pengene. Nå har den fått en ny V8-motor 385 hestekrefter og man må legge i veldig mye mer enn de 1,7 millionene denne koster for å få noe som er merkbart bedre.

XK-modellen har en strøken balanse av sportslighet og eksklusivitet. Jaguar XK er veldig dyr, men den kunne lett vært langt dyrere uten at det ville vært forvirrende.

5. Citroën DS3 Racing

Spesialutgaven til Citroëns allerede ganske spesielle DS3-modell. For første gang har fabrikkens racingteam, som har stått bak Sébastien Loebs WRC-biler, laget noe for vanlig vei.

Det har resultert i en hyper-GTI bil med 207 hestekrefter og et understell som lett håndterer kreftene. Den er stappet med jålete effekter og det er helt umulig å si at den er fin, ordet morsom er mer nærliggende. En pøbel-Citroën.

4. Rolls Royce Ghost

Den minste Rolls Roycen har en V12-motor på seks liter, som de har tatt ut 570 hestekrefter og 780 newtonmeter i dreiemoment av. I tillegg kan det nevnes at den er nær fem og en halv meter lang og veier 2,5 tonn. En voksen bil.

I tillegg har den en håndlagd finish med en tilpasning som er ekstraordinær. Det er elegant uten å bli vulgært. Det levner ingen tvil om at dette er et kjøretøy for dem som befinner seg på et elevert nivå.

3. Ferrari FF

Dette er en bil som gjør null til hundre på godt under fire sekunder og den gir seg ikke før man ligger i 335 kilometer i timen.

Det er første gang Ferrari kommer med en bil som har firehjulstrekk, og det nærmeste de har vært en familiebil. En svært imponerende maskin, hvor kun estetikken har måttet lide en smule.

2. BMW 1M Coupé

1M er enkelt og greit en av de aller morsomste bilene som finnes. Den er ekstremt sprek, 0-100 er på 4,9 sekunder, og så lettkjørt at det nesten er forvirrende.

Det er noe fantastisk back-to-basic med 1M. BMW har stolt på at de har satt opp bilen så bra, at de har kunnet droppe en rekke av de elektroniske triksene som man er vant til i moderne høyytelse biler.

1. Ferrari 458 Italia

Kreftene er i en 458 Italia formidable, samtidig er den lettkjørt. Det er naturligvis dumt å glemme at man har 570 hestekrefter, men de lar seg porsjonere på en imponerende måte.

Styringen er ekstremt presis. Bilen følger den minste bevegelse med total presisjon. Her er det ikke noen elektronisk tåke, man kjenner veien i håndflatene. Mon tro om ikke dette er verdens beste bil?

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert: