Her tester konsernsjefene mobilbetaling

Mobilbetaling har vært i vinden siden Apple lanserte Apple pay i høst. Nå kommer den norske løsning Valyou.

TESTER VALYOU: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor, administrerende direktør Kirsten Idebøen i Sparebank 1-gruppen og konsernsjef Rune Bjerke i DNB testet i helg betalingsløsningen Valyou.

  • Andreas Fosse
Publisert:,

Valyou fungerer med samme teknologi som Apple pay, med en såkalt NFC-chip (near field communication), som gjør kontaktløs betaling mulig. Det skjer ved at man holder mobiltelefonen i nærheten av en betalingsterminal.

Det har lenge vært kjent at Valyou skulle komme, og mandag melder DNB, som er største eier sammen med Telenor, at tjenesten altså er klar. Ifølge en pressemelding fra DNB kan 400 butikker allerede ta i bruk betaling fra Valyou og andre kontaktløse bankkort.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har alt testet løsningen.

– Det er bare et spørsmål om tid før vi alle betaler med mobilen, sier Baksaas.

Vil ha med flere

Valyou er en app som foreløpig kun lanseres for Android-brukerne. Mobilen må ha en NFC-chip for at løsningen skal kunne fungere.

Foreløpig er det kun kunder av DNB og Telenor som kan bruke Valyou, men både Baksaas og Bjerke ønsker flere med på laget.

– Vi har invitert både banker og telekomselskaper. På banksiden har vi allerede fått med oss flere. Sparebank 1 har også kommet inn på eiersiden, sier Bjerke.

Les også

Ruller ut mobilbetaling uten iPhone

Fra januar neste år vil også kunder av Sparebank 1, Skandiabanken, Ya Bank, Fana sparebank og Enter Card kunne benytte betalingsløsningen.

– Vi ønsker å få med oss flere mobilselskaper, slik at alle nordmenn skal kunne bruke tjenesten i fremtiden, sier Baksaas.

Betalingsrevolusjon

Apple pay ble rullet ut i USA 20. oktober. Da det ble lansert hadde IT-giganten over 500 banker med på laget. Foreløpig er det usikkert når tjenesten kommer til Norge.

Rune Bjerke har tidligere sagt at en betalingsrevolusjon vil finne sted, og at det vil skje raskt.

– Da Facebook bestemte seg for å vrake chattjenesten som en integrert del av Facebook og heller erstatte den med en egen app, Messenger, var det utelukkende knyttet til å gjøre denne appen til en fremtidig betalingsløsning, sa Bjerke under Virkes handelskonferanse tidligere i år.

Daglig leder Tor Jacobsen i Valyou sier at Valyou er like sikkert å bruke som et vanlig bankkort. Apple har tidligere også understreket det samme om sin løsning, som fingeravtrykkgodkjenning ved kjøp.

Betalingsterminaler klare

Kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets, som leverer betalings-, kort- og informasjonsløsninger i de nordiske landene, sier at rundt 50 prosent av Nets-terminalene har teknologi som gjør at den kan motta betaling via NFC-teknologi. Systemet trenger kun en oppgradering, som kan tas sentralt.

– Rundt 3/4 av transaksjonene som går gjennom våre terminaler skjer på terminaler som kan lese denne typen betaling, sa Tjore til E24 like etter at Apple pay ble presentert.

Foreløpig har få butikker gjennomgått oppgraderingen, men Tjore mener at dette ikke er bekymringsverdig.

- Dette er en utvikling som skjer nå, og det kommer, sier Tjore.

Flere artikler

  1. Storbanker og Telenor legger ned betalingssatsning

  2. - Dette er fremtiden

  3. – Fremtidens betaling er mobil

  4. Annonsørinnhold

  5. Snart kan du betale kontaktløst - både med kort og mobil

  6. Kan vi snart kaste alle betalingskortene?