Sveriges sentralbank vurderer innføring av «e-krone»

Verdens eldste sentralbank skal innen to år beslutte om de vil innføre en digital valuta i Sverige.

KRAFTIG FALL: Siden 2009 har det vært 40 prosent lavere sirkulasjon av kontanter i Sverige. Det vil sentralbanken gjøre noe med.

Foto: Riksbanken NTB scanpix
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:,

Mengden svenske mynter og sedler i sirkulasjon har sunket med 40 prosent siden 2009. Nå vurderer Riksbanken å innføre en digital «e-krone», skriver Financial Times.

Banken håper å kunne ta en beslutning innen to år på om den digitale kronen skal innføres. I så fall blir Riksbanken den første sentralbanken i verden som gjør dette.

– Det her er like revolusjonerende som papirsedlene for 300 år siden. Hva innebærer det for monetær og finansiell stabilitet? Hvordan skal vi designe den; et kort man lader opp, en app eller på en annen måte?, spør visesentralbanksjef Cecilia Skingsley, til Financial Times.

– Vi har virkelig ingen å se på når det gjelder hvordan man kan designe en slik valuta, eller potensielle konsekvenser. Men å ikke gjøre noe er ikke et alternativ for oss, sier hun videre.

Les også

«Terroralarmen» gikk i DNB da Norges Bitcoinforening åpnet konto

Skal ikke erstatte kontanter

Riksbanken var verdens første til å introdusere papirsedler på 1660-tallet.

Skingsley poengterer at «e-kronen» ikke skal erstatte mynter og sedler, men ha en komplementerende funksjon.

Det er mange spørsmål som må besvares for å kunne innføre en digital valuta, for eksempel om kunder vil ha en konto hos Riksbanken, om pengene kan spores, i motsetning til kontanter, og om man vil kunne tjene opp renter på valutaen.

– Personlig ville jeg ha likt å designe valutaen på en måte som er mest mulig lik kontanter, sier Skingsley.

Hun legger imidlertid til at banken ikke har noen interesse av å bidra til kriminalitet, og at man derfor bør vurdere å kunne spore pengene.

Teknologien eksisterer

Teknologien man trenger for en slik valuta eksisterer, og er klar til å tas i bruk.

Såkalt blokkjedeteknologi, et komplekst sett av algoritmer som muliggjør at digitale valutaer kan bli handlet og verfisiert av et nettverk av datamaskiner, har fått mye oppmerksomhet i det siste.

Fire av verdens største banker har nylig gått sammen for å utvikle sin egen form for digitale penger, skriver Financial Times.

Onsdag skal hun holde en tale under konferansen Fin-Tech Stockholm.

Sentralbanker ellers i verden har så vidt begynt å leke med tanken om potensielle fordeler og ulemper ved å innføre en digital valuta, for eksempel bitcoin.

Norge vurderer

Tidligere i november skrev E24 om at store og viktige sentralbanker har snust på blokkjedeteknologi, og sett på mulighetene for å utnytte teknologien for å utvikle en egen valuta.

Dong He, som har ledet Det internasjonale pengefondets (IMF) forskning på digital valuta anslår at en endring fra fysisk til digital valuta kan skje om mellom fem og ti år.

Blant landene som undersøker dette er store økonomier som Storbritannia, Russland, Canada, Australia og Kina.

Norges Bank er også i gang med arbeidet for å vurdere digital valuta i Norge, skrev visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i et innlegg i Dagens Næringsliv den 4. august i år.

– Han skriver blant annet at det er for tidlig å si hva som kommer ut av vurderingene vi er i gang med. Det gjelder nok også i dag, dessverre, siden arbeidet fortsatt pågår, sa Bård Ove Moberg i Norges Bank til E24.

Les også

Da Norges Bitcoinforening åpnet konto i DNB gikk alarmen

Les også

Digitalisering handler minst av alt om teknologi

Les også

Sentralbankene snuser på digital valuta

Her kan du lese mer om

 1. Sverige
 2. Valuta
 3. Riksbanken
 4. Digital valuta

Flere artikler

 1. Forsker om utvikling av nasjonal digital valuta: – Norge henger langt etter andre land

 2. Sentralbankene snuser på digital valuta

 3. Nå skal svenskene teste e-kronen

 4. Annonsørinnhold

 5. Kina kan bli først i verden med digital valuta: Klar til å teste neste år

 6. Japan lanserer digital valuta for å beskytte seg mot Jack Mas Alipay