Vil samle statlige bitcoin-spesialister i kryptoforum

Norske myndigheters behov for kompetanse om bitcoin og kryptovaluta har blitt så stort at det nå jobbes med å sette sammen et utvalg av nasjonale spesialister.

KRYPTOKRIM: Nasjonal tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) sier det er stor interesse for å lære mer om bitcoin og kryptovaluta i politiet og andre etater.
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Det er et stort behov og ønske i etatene for mer informasjon og kunnskap om bitcoin og kryptovalutaer, sier Jørgen Steen leder for Nasjonal tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES).

Den 24. november møttes Økokrim, Kripos, Skatteetaten, Finanstilsynet og flere andre etater til fagdag om bitcoin og kryptovalutaer.

I tillegg til å lære mer om digitale valutaer ble det snakket om å heve norske myndigheters kompetanse på tematikken.

NTAES ble i 2015 opprettet som et tiltak fra Regjeringen for å skjerpe politiets og etatenes kamp mot økonomisk kriminalitet.

Ønsker kryptoråd


– Fremover skal vi jobbe med hvordan vi kan spille hverandre gode. Et av forslagene som ble diskutert i NTAES var et forum for spesialister som kan brukes på tvers av etatene, sier Steen.
NTAES-lederen støtter personlig opprettelsen av et slik forum.
– Det er ennå ikke klart om dette blir vedtatt eller hvordan et eventuelt slikt forum vil bli organisert, men forumet er foreslått bemannet av spesialister fra politiet, toll- og skatteetaten, samt NAV som skal bistå sine egne etater og andre med kunnskapen de har.
Beslutningen om forumet etableres tas av riksadvokaten, politidirektøren, sjefen i Økokrim, skattedirektøren, tolldirektøren, arbeidstilsynsdirektøren og NAV-direktøren.
– De ansatte i etatene ønsker å vite hvordan bitcoin fungerer, tegn til spor av bruk, regulering og hva som skal til for å avdekke transaksjoner, sier Steen.
Ledergruppen skal samles i begynnelsen av februar for å bestemme om spesialistrådet skal iverksettes.

Regulering av vekslere

Det har den siste tiden blitt satt fokus på rollen bitcoin-vekslere som av bankene nektes å opprette bedriftskonto for bitcoin-næring grunnet det bankene mener kan være risiko for hvitvasking og terrorfinansiering.

Det hele toppet seg da Norges mest kjente bitcoinveksler Sturle Sunde tok Nordea til retten for å få lov til å formidle bitcoin til sine kunder.

Les også

Saksøker Nordea for å kunne selge bitcoin: – Føler meg som en lovløs

Dette ble også et tema under NTAES sin fagdag.

– Kripos tok opp temaet om regulering av vekslere på etterspørsel av næringen selv, sier Steen.


En av Norges fremste bitcoin-eksperter i Kripos Eirik Sneeggen som er tiltenkt en rolle i kryptoforumet, etterlyser til fagbladet Politiforum klarere regulering.
– Det er heller ikke noe system for mottak av rapporter fra vekslingstjenestene i politiet, slik det er med rapporter fra øvrig finansbransje. Derfor trenger vi en lovendring. Det finnes mange land som har regulert kryptovalutaene i større grad enn vi har i Norge, sier Sneeggen til Politiforum.

NTAES-lederen har selv lang fartstid i politi og skatteetaten og mener det er viktig at man ikke venter for lenge med å lære mer om bitcoin og kryptovaluta.

– Samarbeid er veien å gå om man ønsker å henge med. Dette er et stort nytt fagområde for etatene med mye potensial for læring.

Siv Jensen etterlyser regulering

Også på toppolitisk nivå diskuteres samarbeid og regulering av bitcoin og kryptovaluta i disse dager.

I et svar til stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) om kryptovalutaer sier Siv Jensen at hun ser for seg internasjonalt samarbeid for å regulere kryptovalutaer.

Solberg stilte spørsmål til finansministeren i lys av den voldsomme verdiøkningen i bitcoin, og lurte på hvilke utfordringer og muligheter statsråden så i kryptovaluta.

Saken fortsetter under bildet.

SKEPTISK: Finansminister Siv Jensen er positiv til teknologien bak bitcoin, men har lite positivt å si om kryptovaluta i seg selv.

I svaret peker ikke Jensen på noen muligheter, men lister tre konkrete utfordringer:

 • Private digitale valutaer er attraktive for kriminelle aktiviteter, for eksempel hvitvasking og skatteunndragelse, blant annet fordi transaksjonene ikke kan spores tilbake til enkeltpersoner.
 • De store verdisvingningene gjør det risikofylt å plassere midler i private digitale valutaer. Risikoen er særlig stor for investorer med små finansielle buffere.
 • Driften av systemet er svært energikrevende. Energibehovet for å kontrollere og drifte systemet har økt over tid, og observatører i markedet anslår at forbruket har passert 29 TWh per år, mer enn det samlede energiforbruket til et middels stort land som Irland.

Siv Jensen peker på at teknologien bak kan bidra til økt samhandling, og at det noe hun ser positivt på.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Datakriminalitet
 3. Digital valuta
 4. IT-sikkerhet
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Kripos advarer Finanstilsynet: Registrer og reguler kryptobransjen nå

 2. Bitcoin på vei mot verste månedsfall på fire år

 3. Betalt innhold

  Dette kan endre kryptovaluta fra spekuleringsobjekt til allmenn aksept

 4. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

 5. – Føler meg som en lovløs