Visma vil sluke Mamut
Har allerede over 50 prosent aksept.
Programvarekjempen Visma AS vil overta børsnoterte Mamut.
Det norskeide selskapet, som har spesialisert seg på programvare til små og mellomstore bedrifter, opplyser at Visma, som eies av flere internasjonale oppkjøpsfond, har til hensikt å fremsette et frivillig tilbud om kjøp av alle utestående aksjer og opsjoner i Mamut til kurs 11,50 kroner per aksje med oppgjør i kontanter.
Tilbudet ligger 69 prosent over kursen på sist omsatt aksje, og verdsetter selskapet til 750 millioner kroner.
Dersom det frivillige budet fremsettes, vil det være betinget av aksept fra aksjonærer som innehar mer enn 90 prosent av Mamuts aksjer.
Gründer kan håve inn
Den største aksjonæren, familien Lorentzens selskap, Lorentzen Ludvig AS, sitter på 20,7 prosent av aksjene, mens investor Per Braathen eier 7,77 prosent av aksjene.
Gründer og administrerende direktør Eilert Hanoa sitter selv på 10,12 prosent av aksjene. Dermed innkasserer han 75 millioner kroner, om oppkjøpet gjennomføres.
- Selskapet er absolutt ikke solgt, men det er lagt inn et bud, sier administrerende direktør Eilert Hanoa i Mamut til E24.
- Alt i alt, gitt den kursen selskapets aksjer har hatt i det siste, er det en god pris, sier han.
- Det er spennende muligheter for både ansatte i selskapet og muligheter for kundene å få et sett av tjenester som er bra på mange områder, sier Hanoa.
Ovenfor E24 utelukker ikke Hanoa at han skal bruke pengene på nye IT-investeringer.
- Godt begrunnet
Styret i Mamut opplyser at det anser at en sammenslåing av Mamut og Visma AS er godt begrunnet både industrielt og strategisk.
«Vederlaget som tilbys anses til å være attraktivt sammenliknet med den gjeldende aksjekursen for aksjer i Mamut. Styret ser frem til en rask og konstruktiv prosess med Visma AS for å forfølge denne muligheten for selskapet og dets aksjonærer».
50 prosent aksept
Mamut har blitt informert om at aksjonærer som kontrollerer mer enn 50 prosent av utestående aksjer har gitt betinget tilsagn om å akseptere tilbudet.
Blant aksjonærene som har gitt slik forhåndsaksept er konsernsjef Eilert Hanoa, styremedlemmer i Mamut; Leif Persson, Audun Wickstrand Iversen og Paal E. Johnsen, primærinnsidere Jostein Håvaldsrud, Werner Risberg, Espen Mofjell og Stein Olav Repål og selskaper disse kontrollerer, samt nærstående aksjonærer til Nini H. Nergaard, som også er styremedlem i Mamut.
På oppkjøpsraid
I februar i år kjøpte Visma OPIC , en av Sveriges største tilbydere innenfor konkurranseutsetting. Det svenske selskapet hadde i forkant av oppkjøpet en årsomsetning på 60 millioner svenske kroner, og er nå en del av Visma Procurement & Collecting.
I juni ble det klart at Visma sluker Sirius IT, et skandinavisk selskap med totalt 400 ansatte. Visma forklarte oppkjøpet med at det var et ledd i satsingen på offentlig sektor og varehandel.
Med de nye 400 softwareutviklere, systemarkitektene og prosjektlederene, håpet Visma at de vil kunne kapre de virkelig store kundene.
Selv solgt
Visma selv ble i fjor høst kjøpt av det amerikanske oppkjøpsselskapet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) for 11,09 milliarder kroner.
Den tidligere eieren, HgCapital, beholdt en eierandel på 17,7 prosent i Visma.
Vil vurdere tilbudet nærmere
Mamut har engasjert Carnegie ASA som finansiell rådgiver og Advokatfirmaet Thommessen AS som juridisk rådgiver. Styret vil sammen men rådgiverne vurdere tilbudet nærmere.
Orkan og flau vind
I perioden mellom 18. mai 2001 og i dag har Apple, verdens raskest voksende IT-selskap, steget 2800 prosent i markedsverdi. I perioden har selskapet lansert iPod, iPhone og iPad, revolusjonert musikkbransjen, tele-sektoren og blitt en av verdens aller mektigste selskaper.
I samme periode som Google har vokst seg til en orkan innen teknologi, har den norske IT-sektoren blitt til en flau vind.
Skulle budet på Mamut holde og selskapet blir kjøpt opp, er det bare 25 IT-selskaper igjen på Oslo Børs. Den totale markedsverdien på IT-sektoren på Oslo Børs er på under 20 milliarder kroner (eksludert det delstatlige Telenor).
Dette tilsvarer 1,2 prosent av markedsverdien til Apple.
- Mindre fokus på IT-selskaper
- IT-bransjen har blitt en mer moden bransje de siste årene. Hva som ansees som kritisk masse for å ha en reell posisjon i markedet er annerledes enn det var den gangen, sier Eilert Hanoa i Mamut til E24, og legger til:
- Dessverre har det vært mindre fokus på IT-selskaper på Oslo Børs generelt i de siste årene.
- Jeg tror at det kanskje er en annen innstilling til å finansiere selskaper i en tidlig fase i USA enn det man i snitt ser i IT-sektoren i Norge, sier han.