Undersøkelse: Over halvparten av app-bedriftene er ikke god business

- Det er alt for mange som bare har fokus på selve appen, sier Innovasjon Norge-direktør.

FÅ STORE: Noen få tar inn mesteparten av innektene innenfor app-utvikling.
  • Sigrid Moe
Publisert:

Mandag ble det kjent at det offentlige bruker millioner på apper ingen vil ha, og redaktør Aslak Borgersrud i Computerworld mener Norge har fått «app-syken».

– Det er en sykdom i offentlig sektor der man tror man må lage apper for enhver pris, fordi det er der man tror ungdommen er. Det viser seg å være feil, sa redaktøren til NRK.

Nå viser en ny undersøkelse at de fleste av appene som utvikles internasjonalt ikke er god business, melder nettstedet TechCrunch.

Ifølge undersøkelsen så er 50 prosent av iOS-utviklere og 64 prosent av Android-utviklere under «fattigdomsgrensa» for applikasjoner, som er på 500 dollar per applikasjon i måneden. Det er like over 3.100 norske kroner.

Les også

Det offentlige bruker millioner på apper ingen vil ha

Få tjener mye

Det er med andre ord få som tjener gode penger på app-ene.

Undersøkelsen viser at de få som tjener godt tar med seg mesteparten av pengene. 1,6 prosent av utviklerne tar med seg mesteparten av de totale inntjeningene på apper.

MANGE HENVENDELSER: Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge, sier at de får mange henvendelser fra app-gründere.

Disse 1,6 prosentene tjener over 500.000 dollar i måneden - litt over tre millioner i norske kroner.

Undersøkelsen viser videre at 47 prosent av app-utviklere ikke tjener noe på sin applikasjon, men heller ikke alle har et mål om å tjene penger på applikasjonen.

24 prosent av app-utviklere ønsker å tjene penger, men har ingen inntekt fra appen.

I en artikkelserie på E24, har flere norske IT-gründere fortalt at det er vanskelig og ensomt å være IT-gründer i Norge.

- Vi får veldig mange søknader og henvendelser fra app-gründere. Det er definitivt en stor gruppe i Norge, sier Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge.

Ikke overrasket

Han er ikke overrasket over at mange ikke lykkes med app-bedrifter.

- Det er som andre bølger, mange hiver seg på. Det som er viktig her, som det er med all gründerskap, er å ha et forretningskonsept med en forretningsmodell, sier Lundgaard.

- Det er alt for mange som bare har fokus på selve appen, teknologiutviklingen, legger han til.

Les også

- Utenlandske gründere presser det norske entreprenørskapet fortere fremover

Forretningsperspektiv

Han forteller at det er forretningsperspektivet som ofte avgjør om en app-gründer får støtte fra Innovasjon Norge.

- Det er lett å tenke at en app er noe litt enkelt og trivielt, og mest knyttet til underholdning. Men dette er også anvendelse av teknologi på nye og spennende måter, som kan skape nye forretningsmodeller og vekstbedrifter. Vi er absolutt åpne for at app-ideer kan utvikles til spennende gründerbedrifter, , sier Lundgaard.

En EU-undersøkelse, som ble offentliggjort tidligere i år viser at app-utvikling kan være svært samfunnsnyttig.

Undersøkelsen viste at det i EU er 1,8 millioner jobber innenfor app-økonomien, og disse app-selskapene hadde 17,5 milliarder euro i inntekter i 2013.

Les også:

- Vi pleier å tulle med at Lånekassen har finansiert bedriftenGoogle starter europeisk investeringsfondStaten bruker 4 milliarder kroner på elbil-klimatiltak

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap

Flere artikler

  1. - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

  2. - Ikke prøv å bli som Silicon Valley, Norge

  3. NHO og Econa er enige: Dette er urovekkende

  4. - Norge mister kompetanse og muligheten til store penger

  5. Det offentlige bruker millioner på apper ingen vil ha