Snart selges det flere nettbrett enn PC-er

For første gang vil antall nye tablets overstige nye PC-er i verden. Steve Jobs hadde kanskje rett da han kalte datamaskinene «vår tids lastebiler»?

ERSTATTER «LASTEBILENE»: For første gang er nettbrett i ferd med å overta markedetsposisjonen til tradisjonelle PC-er.
Publisert: Publisert:

Nedgangen i datamaskinsalget fortsetter, og vil i 2015 synke til under 262 millioner nye enheter på verdensbasis.

Nettbrett og mobiltelefontelefoner selger derimot som aldri før, og neste år vil det være 80 millioner flere tablets klare til salg.

Tallene er hentet fra analysefirmaet Gartners nyeste statistikker.

Til sammen øker leveransene av PC-er, mobiler og nettbrett med fire prosent, til 2,5 milliarder enheter til sammen. Men veksten i markedet er det alt annet enn PC-er som står for, og nesten halvparten av enhetene bruker operativsystemet Android, skriver TechCrunch.

Les også

10 ting du ikke bør kjøpe i 2014

Etter lastebilenes tid

Steve Jobs forutså overgangen i 2010, og kalte det «post PC-æraen»:

- Vi var en jordbruksnasjon, vi brukte ikke personbiler, men lastebiler, fordi det var det vi trengte på gården, siterer L.A. Times den avdøde Apple-gründeren.

- Men ettersom biler begynte å bli brukt i bysentre, og amerikanerne trakk mot byer og forsteder, ble vanlige biler mer populære. PC-er kommer til å bli som lastebilene. De kommer fortsatt til å være her. De kommer fortsatt til å ha stor verdi, men kommer bare til å bli brukt av et fåtall mennesker.

Les også

Verdens største PC-produsent øker

Utviklingen bremser ned

Selv om datamaskinene taper i fremtiden, har nedgangen nå stagnert noe, etter at leveransene raste med nesten 10 prosent i 2013.

- Bedriftsoppgraderinger fra Windows XP og den generelle erstatningssyklusen gjør at den nedadgående trenden bremser litt opp, spesielt i Vest-Europa, skriver forskningsleder hos Gartner, Ranjit Atwal, i rapporten.

Markedet for nettbrett er også i ferd med å bli mer modent, ifølge Atwal. Selv om veksten fortsatt er på 20 prosent, går det saktere enn tidligere. I Øst-Asia vil stadig flere heller ha en stor mobiltelefon, såkalte «phablets», mens etterspørselen etter mini-versjonene av tradisjonelle nettbrett er på vei ned.

Les også

- Apple vil lage «phablet»

- Den neste bølgen i nettbrett-salget vil drives av konkurranse om lavere priser, heller enn mer overlegen funksjonalitet, sier Atwal.

Skylangring øker videre

Med flere nettbrett, øker behovet for skylagring, og tall fra International Data Corporation (IDC) spår at det vil fortsette å øke med 23 prosent i året frem til 2018.

I fjor brukte vi mer enn 280 milliarder på skytjenestene, ifølge Computerworld.

- Vi er ved et avgjørende tidspunkt i kampen om lederskap og innovasjon i nettskyen, sier visepresident og analytiker for IDC, Frank Gens, i rapporten.

Les også

Dropbox er verdt ti milliarder dollar

Han mener det ikke er tilfeldig at de ser mange nye leverandører som tilbyr skylagring, og som kutter prisene for å kapre markedsandeler.

- Det vil være åpent hvem som tar ledelsen i markedet de neste to-tre årene, sier Gens.

Les også:

Microsoft og Google i priskrig om nettskyen- Vi har blitt veldig kritiske når det er snakk om å åpne nye store butikkerSamsung tjener mindre, men stiger likevel

Publisert: