Løsepengevirus stadig mer utbredt

Dataeksperter er bekymret over den økende utbredelsen av virus som «kidnapper» filer på datamaskinen din. Bakmennene krever penger for at filene skal bli tilgjengelige igjen.

Både bedrifter og privatpersoner rammes av viruset – kanskje også noen av dem som besøkte The Gathering i Vikingskipet i Hamar i påsken.
Publisert:

Viruset fungerer på en slik måte at når datamaskinen er blitt infisert, vil alle eller noen utvalgte filer bli kryptert og utilgjengelige for brukeren. Bakmennene bak viruset krever så penger for å gi brukeren en krypteringsnøkkel eller passord for å «låse opp» filene igjen.

Hvis man ikke betaler, eller prøver seg med feil krypteringsnøkkel gjentatte ganger, kan det føre til at filene slettes eller blir ødelagte.

Ikke nytt virus

– Løsepengevirus har vært her før. De første hadde veldig liten spredning og forsøkte på den måten å holde seg hemmelig. Denne varianten har vært i andre land tidligere, blant annet i Finland, men rammer nå norske nettsider, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakås i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til NTB.

Viruset får man ved å besøke nettsider som er rammet av viruset.

– Når det avdekkes at nettsidene har viruset, blir disse ryddet opp i. Det er ikke offentlig kjent hvilke nettsider det er i dag. Dette litt på samme måte som når influensa herjer. Man kan få det av dem rundt seg, men man vet ikke helt av hvem. Så det gjelder å forebygge, råder Bakås.

Både store og små bedrifter samt privatpersoner rammes av viruset. Store bedrifter har gjerne egne IT-avdelinger og gode rutiner for sikkerhetskopiering, mens privatpersoner er mer utsatt.

Trygt på Facebook

Bakås har vært i dialog med Facebook som opplyser at de ikke har fått noen meldinger om problemer i forbindelse med løsepengevirus.

– NRK har vært åpen på at de blant annet har sperret tilgang til Facebook og Twitter angivelig på grunn av virus. Jeg vet ikke om det er dette viruset, for jeg har ikke fått bekreftet fra andre sikkerhetseksperter jeg har snakket med at disse sidene har hatt problemer, sier Bakås.

Sikkerhetsekspertenes råd for å unngå viruset er å ta jevnlig sikkerhetskopi. Du kan selv sette opp datamaskinen din slik at det jevnlig tas sikkerhetskopier. Å sørge for at antivirusprogrammet ditt alltid er oppdatert er også alltid en god forholdsregel.

Oppdaterte nettlesere

Det mange slurver med, er å sørge for at de programmene man har på datamaskinen sin, alltid er nyeste versjon, spesielt gjelder dette nettlesere. Her kan du også velge innstillinger selv som gjør at nyeste versjon og oppdateringer gjøres automatisk.

– Det er spesielt viktig at nettleserne du bruker er oppdatert med siste versjon. Sørg for å ha sikkerhetskopi av dine filer på PC og på servere (fellesområder), anbefaler Bakås, som også gjør oppmerksom på at man kan få en oversikt over hjelpeprogrammer ved å besøke hjemmesidene til NorSIS.

Publisert: