Slik skal den norske Visa-sjefen møte betalingsrevolusjonen

Nye spillere truer med å ta sin bit av kaken. Men norgessjef Jens Nes i Visa mener han har gode kort på hånden.

AVVISER KORT-DØDEN: I stedet sier norgessjef Jens Nes i Visa Europe at han jobber på spreng med å rulle ut kontaktløs kortbetaling overalt i Norge.

Karl Wig
Publisert:,

– Vi går mot en hverdag hvor du ikke betaler med én, men mange ulike enheter. Du betaler med mobilen din, et armbånd, eller til og med bilnøkkelen. Allerede er Apple Watch en godt etablert betalingsmåte i USA. Det vil komme flere, og de vil passe ulike situasjoner. Men, sier Jens Nes, den norske landssjefen i Visa Europe:

– Kortet er fremdeles veldig praktisk.

– Er det ikke døende?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror kortet vil eksistere lenge.

Satser på kort uten kode

Den nye betalingsrevolusjonen er på alles lepper. Bankenes vennebetalingstjenester, som Vipps, har blitt hyperpopulære. De ruller stadig ut nye funksjoner. Det gjør også mobilprodusentene, som Apple.

Alle vil ha sin bit av kaken. Tradisjonelle betalingsmetoder står for fall. Metoder som Visa har livnært seg på. Så hvorfor skal de ikke være livredde nå?

Hvorfor fortsetter den norske Visa-toppen å snakke om kort?

Når E24 møter Nes på kafé i Oslo sentrum, er han i ferd med å betale for en kopp kaffe. Han bruker Visa-kortet sitt – selvsagt – men ikke på måten de aller fleste av oss fortsatt gjør:

I stedet for å puttet kortet inn i kortleseren, holder han kortet inntil terminalen. 30 kroner blir betalt, uten PIN-kode. Det er ingen ny teknologi – kortet er integrert med NFC (Near Field Communications), noe som også brukes i nyere smarttelefoner.

Les også

Danske Bank og DNB i full krig om fremtidens betalingsløsninger

– Norge henger etter

Men å betale slik med bankkortene våre, er ennå ikke veldig utbredt i Norge. Det til tross for at norske banker har utstedt over to millioner Visa- kort til nordmenn med NFC-chip.

Nes vedkjenner at utrullingen har gått treigt.

– Ja, Norge henger nå etter i forhold til de fleste andre land. Kundene får de nye kortene, men problemet ligger i den andre enden: Det er få butikker som har klargjort terminalene sine for kontaktløs betaling. Det er litt rart, men vi tror det kan ha etablert seg en feilaktig oppfatning om at det er mye dyrere for butikkene, sier Nes.

Visa Europe anslår at kontaktløs betaling støttes av rundt 5000 betalingsterminaler i Norge per i dag. Nes sier de nå jobber på spreng for at samtlige terminaler skal støtte det innen 2020.

Les også

Snart kan du betale med en selfie

Tror andre er på villspor

– Er det fair å si at Vipps og MobilePay har fått et solid forsprang på dere i betalingsrevolusjonen?

– Nei, det er ikke fair, kvitterer Nes:

– Selv om vi er i startfasen med dette, nærmet vi oss 100.000 kontaktløse transaksjoner i Norge i januar. Det blir mer og mer vanlig. Og selv om Vipps, MobilePay og mCash er glimrende initiativer, er det jo vennebetaling som står for mye av suksessen, og ikke betaling i butikk.

– Samtidig utvider jo disse tjenestene stadig funksjonene sine; De allierer seg med butikker, og Vipps åpner for at foreninger og bedrifter kan ta imot betaling på deres plattform?

– Jeg synes ikke alle løsningene er like gode. Når jeg hører at Norgesgruppen og Coop nå samarbeider om å lage en boks som skal stå mellom kassen og betalingsterminalen for å ta imot de ulike betalings-appene som bruker QR-koder, tror jeg vi er på villspor. Jeg tror NFC-betaling vil seire, sier Nes.

Les også

Snart kan du betale kontaktløst - både med kort og mobil

– Alltid noen som vil ta hele kaken

– Men dere får flere konkurrenter fremover også på NFC?

– Mange blir faktisk mer samarbeidspartnere. Hva er det egentlig som skjer i bakgrunnen når du betaler med Vipps? Jo, for de fleste er det fortsatt en Visa-transaksjon, ettersom betalingen er knyttet til kortet. Og i Storbritannia, hvor Apple Pay har blitt veldig populært, er det fleste transaksjoner også linket til Visa-kort. Vi står i midten og får mange av disse nye løsningene til å fungere.

– Helt til noen finner måter å kutte dere fra betalingskjeden; Er det en risiko dere løper?

– Ja, det er alltid noen som vil ta hele kaken. Da er det bare å sørge for at vi er best på det vi gjør. Vi satser nå tungt på innovasjon og utvikling. Vi jobber også mer åpent enn tidligere, og deler flere av våre verktøy med andre.

– MasterCard har rullet ut selfie-betaling. Har dere noen nyvinninger i ermet?

– Det skal jeg nok ikke avsløre nå. Men biometriske betalingsformer er et stort satsingsområde for oss.

Her kan du lese mer om