EU-topp før Zuckerberg-grilling: Cambridge Analytica-skandalen var «toppen av isfjellet»

Sjefen for «Europas datatilsyn» tror teknologiselskapene undervurderer tillitsfallet blant brukerne.

GRILLES: Facebook-sjef Mark Zuckerberg møter i en høring i EU-parlamentet tirsdag, hvor han må svare på spørsmål om hvordan Cambridge Analytica-skandalen kunne finne sted.
  • David Bach
Publisert:

Sjefen for European Data Protection Supervisor (EUs datatilsyn), Giovanni Buttarelli, advarer om at skandalen rundt Cambridge Analytica og Facebook bare er «toppen av isfjellet».

I et eksklusivt intervju med Business Insider går Buttarelli i rette med Facebooks forretningsmodell, og sier at flere teknologiselskaper «undervurderer mangelen på tillit fra brukerne» rundt personvern.

Han er også klar på at måten Cambridge Analytica fikk tak i millioner av Facebook-brukeres personlige informasjon på, ikke var et uhell.

– Det var ikke tilfeldig, det var ikke en datalekkasje, det var ikke et kontraktsbrudd, men faktisk resultatet av en standard og senere dominerende forretningsmodell, sier Buttarelli.

Uttalelsene kommer i forkant av at Facebook-sjef Mark Zuckerberg tirsdag skal besvare EU-parlamentets spørsmål om personvernskandalen.

Zuckerberg ble invitert til å møte parlamentet like etter høringen han hadde for den amerikanske Kongressen i mars.

Som i USA, må han for EU-parlamentet forklare hvordan analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trump i valgkampen, kunne stjele personopplysninger om 87 millioner Facebook-brukere. Zuckerberg må også klargjøre at persondata ikke blir brukt for å manipulere demokratiet.

E24+: Hva du neppe visste om Facebooks bruk av dine data

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Eksperter: Facebook blir mer regulert

  2. CNN: Zuckerberg møter til høring om personvernskandalen

  3. Flere apper kan ha hentet personopplysninger fra Facebook

  4. De fleste av Facebooks 2 milliarder brukere var sårbare

  5. Facebook saksøkes - aksjen faller