Apples «hobby» dro inn seks milliarder i fjor

Apple innrømmer at det er vanskeligere å kalle TV-divisjonen sin for en hobby nå.

Det ryktes om at en ny Apple TV er nært forestående, og Apple-sjef Tim Cooks nyeste uttalelses legger ikke noe demper på de ryktene.
Publisert:

I fjor dro Apples TV-divisjon inn over en milliard dollar, tilsvarende over seks milliarder kroner. Det kunngjorde den vanligvis så hemmelighetsfulle Apple-sjefen Tim Cook på et årlig investormøte på fredag, ifølge blant andre Financial Times (krever innlogging).

- Det er vanskeligere å kalle det en hobby nå, sa Cook på møtet.

Tallet inkluderer både inntekter fra salget av selskapets TV-boks Apple TV, samt leie og kjøp av serier og filmer.

- Mange har prøvd og feilet

Helt siden Apple TV ble lansert i 2007, har selskapet karakterisert virksomheten rundt den lille TV-boksen som en hobby.

- Grunnen til at jeg kaller det en hobby er at mange har prøvd og feilet på å lage forretning ut av det, sa daværende Apple-sjef Steve Jobs i et intervju med Walt Mossberg på All Things Digital-konferansen i 2007, gjengitt av Engadget.

Apple har hele tiden karakterisert Apple TV som et hobby-prosjekt.

Salget gikk tregt i begynnelsen, men etter at Apple relanserte boksen i 2010, har salget tatt seg opp. Apple erstattet da snurredisken som satt i den originale versjonen med en liten flash-disk, noe som bidro til å gjøre boksen mye mindre og billigere enn originalen.

I midten av 2013 offentliggjorde Cook at de fra hadde solgt over 13 millioner Apple TV-enheter fra og med 2010.

Tror på ny Apple TV

Cooks siste uttalelser har blåst liv i en allerede stormfull Apple-ryktemølle.

En kilde som skal ha kunnskap om Apples planer sier til Financial Times at selskapet skal komme med en oppgradert utgave av sin tv-boks før Apples utviklerkonferanse i juni.

Ifølge kilder nettstedene 9to5Mac og iLounge har snakket med skal den nye boksen komme med forbedret spill-støtte, og muligens også tilby en Apples suksessfulle digitale programvarebutikk, App Store.

At Apple denne uken begynte å inkludere et gavekort på 25 dollar ved kjøp av Apple TV i USA, legger heller ikke noen demper på ryktene. Det kan være en effektiv måte å få solgt unna lageret på.

En fjerdedel av iPod-salget

Selv om seks milliarder kroner kan høres mye ut for et hobbyprosjekt, blekner det mot selskapets totale inntekter i fjor, pålydende 170,9 milliarder dollar, eller nesten 1026 milliarder kroner, ifølge MarketWatch.

TV-divisjonen bidro også betraktelig mindre enn selskapets tidligere melkeku, iPod-virksomheten. iPod-salget bidro med 26,4 milliarder kroner i Apple-kassen i fjor.

Les også:

Tesla bekrefter Apple-samtalerApple og Google boikotter nye «Flappy»-apperPling! «Hei, dette er sjokoladen du akkurat gikk forbi. Kjøp meg, jeg er på tilbud»

Publisert:
Gå til e24.no