Amerikansk IT-selskap har inngått ny helse-avtale i Norge: – Høye krav til sikkerheten

VMware er børsnotert i USA, og har flere store kunder i offentlig sektor i Norge. Likevel tror ikke norgessjefen tjenestene deres er spesielt synlig i landet.

Angeliqua Ramming-Gaden har vært norgessjef i selskapet siden 2016, og har lang fartstid i IT-bransjen.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Etter en åpen anbudskonkurranse har IT-selskapet VMware inngått et samarbeid om å bygge en ny og moderne skyløsning for helseforetakene.

Anskaffelsen totale verdi er ifølge databasen for offentlige innkjøp på 117 millioner norske kroner.

– Det er et langt og iherdig arbeid som ligger bak denne avtalen, sier VMwares norgessjef Angeliqua Ramming-Gaden til E24. Løsningen som helseforetakene nå kan velge gjør at datasystemene kan bli mer automatisert, og at de kan kobles sammen med nye og innovative helseteknologi-løsninger.

Helsetek

Helse Nord har allerede tatt i bruk løsningen, som blant annet gjør at de kan drifte og ta imot data fra hjertemonitorer.

– De ansatte i helsevesenet ønsker seg det samme. De stiller også krav til it-systemene, og trenger modernisering, sier Ramming-Gaden.

VMware er et amerikansk IT-selskap, som er børsnotert i New York. Det ble startet i

1998. Det ble i 2004 kjøpt av selskapet som i dag er kjent som Dell, og som fremdeles er største aksjonær.

Globalt omsatte det amerikanske IT-selskapet for 8,97 milliarder dollar i 2019. Det tilsvarer over 78,5 milliarder norske kroner, og er en økning på 14 prosent fra året før.

Les også

Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over

Avtalen som nå er inngått med Sykehusinnkjøp HF gjelder VMwares løsning for datasentrene til helseforetakene, og vil gi felles vilkår og betingelser for kundestøtte, lisens og vedlikehold.

– De fleste helseforetak har sine egne datasentre, der de eier både utstyret og programvaren. De har ønsket å drifte det selv, blant annet på grunn av høye krav til sikkerhet, konfidensialitet og oppetid. Nå ser man at den gamle måten ikke holder helt mål lengre, sier Ramming-Gaden.

Lagres lokalt

Informasjonen skal fremdeles lagres lokalt i foretakenes datasenter, men med en privat skyløsning, som gjør det mulig å ta i bruk langt mer automatiserte og innovative løsninger.

– Plattformen kan blant annet brukes til nye digitale løsninger. Helse Nord, som allerede har løsningen, har for eksempel gjort det mulig å ta imot data og drifte hjertemonitorer, sier Ramming-Gaden.

Les på E24+

Piller på nett: Vil nettapotekene ta av?

Hun forteller at flere av helseforetakene er i gang med arbeidet med å implementere den nye skyløsningen.

– Noen steder må man bygge på det gamle som allerede er der, og da tar det lengre tid. For Helse Nord, der det ble bygget fra bunnen, tok det om lag fire måneder før det var oppe, sier norgessjefen.

VMwares kontor i Norge ble etablert i 2005, og de har hele tiden jobbet med innovasjonsløsninger innen datasenter, skyløsninger og digital arbeidsflate.

Ramming-Gaden forteller at de har mange norske kunder, både i offentlig og privat sektor.

– I Norge er offentlig sektor veldig stor, så noen av de største aktørene vi jobber med er fra offentlig sektor. Men vi har også flere kunder i andre bransjer, sier Ramming-Gaden.

– Jeg tror ikke tjenestene vi bygger er synlig for folk flest, selv om de er viktig for mange, legger hun til.

Les også

Frykter Amazon mest av alle: – At vi må jobbe hardt er det ingen tvil om

Les også

Det offentlige blir mer digitalt: – Utfordring å hente ut gevinstene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Digitalisering
  2. Helse

Flere artikler

  1. En bedre fremtid med data

  2. Fersk plan skal lokke datasentre til Norge: – En markedsføringsstrategi

  3. Storebrand flytter hele kapitalforvaltningen ut i skyen

  4. Flere datasentre satser i Ringerike: – Gir store ringvirkninger

  5. IT-topper tror kunstig intelligens vil prege starten av tiåret