Telenor testet 5G på direkten: Forbereder seg på en ny milliardutbygging

Mens teknologientusiastene i Telenor fryder seg over de vanvittige hastighetene som 5G kan tilby, må toppledelsen knekke en stor kostnadsnøtt. For utbyggingen av 5G blir både dyrere og mer teknologisk krevende enn tidligere utbygginger.

GLEDER SEG: Konsernsjef Sigve Brekke (t.v.) og Skandinavia-sjef Berit Svendsen i Telenor hadde mandag invitert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen for å se 5G i aksjon. Her er de avbildet foran dronen som inspirerer norske kraftlinjer, og den selvkjørende minibussen som kjører rundt på Telenors hovedkontor på Fornebu.
Publisert:

FORNEBU (E24): I en uke har Telenor og teknologigiganten Huawei forberedt seg på det som skulle skje mandag morgen.

Da skulle nemlig 5G demonstreres for første gang i Norge. Telia har allerede demonstrert 5G så vidt i Sverige i fjor, og de to telegigantene kjemper nå om å være først ute med den nye teknologien i Norden:

– Dette er en stor dag for Telenor. Norge vil alltid være første ute med ny teknologi i Telenor før vi ruller det ut til de andre Telenor-landene, sa konsernsjef Sigve Brekke fornøyd.

En annen fornøyd Telenor-topp var teknologidirektør Magnus Zetterberg. Han fortalte om de største fordelene med 5G, som er at:

  • Responstiden er ekstremt lav sammenlignet med dagens teknologi. Det gjør at lastebiler for eksempel kan kjøre svært tett på veien og fortsatt kommunisere med god sikkerhetsmargin, eller at 5G kan brukes i kirurgiske roboter på sykehus utenfor de store byer
  • Ekstremt mange enheter kan kobles til nettet samtidig. I fremtiden venter ekspertene nemlig at alt fra søppelspann til parkeringsplasser og alle kjøretøy vil koble seg opp til nettet for å gi informasjon om hva de gjør
  • Farten øker betydelig mot dagens teknologi.

– Vi skal gjøre 5G norsk, sa han muntert, før han påpekte at 5G også skaper helt nye muligheter fordi nettet kan deles i flere lag (splicing – skivedeling).

Det betyr blant annet at man kan dele kapasiteten i forskjellige lag, for eksempel ved at helsetjenester og selvkjørende biler får en egen prioritert kanal, mens vanlig mobilbruk får et eget lag. På den måten forstyrrer de ikke hverandre på samme måte som i dag, der alle må dele på den kapasiteten som mobilnettet kan levere fra hver basestasjon.

Selv om det bare er noen få år siden 4G-nettet virkelig begynte å bli godt utbygget i Norge, ser telegigantene nå fremover mot det neste teknologihoppet de skal ta:

– Vi vet det kommer «en ny G» omtrent hvert tiende år, og nå forbereder vi oss på at 5G skal bli åpnet i mobilnettet rundt 2020. Vi er utrolig stolte av å være først med å vise dette i Norge, sa Berit Svendsen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk æren av å trykke på knappen som fyrte opp testen. Nettverksleverandør Huawei hadde satt opp et testrigg med en basestasjon og en mottager.

Solvik-Olsen konstaterte fornøyd at farten kom opp i drøye 70 gigabit per sekund på det meste, altså grovt regnet 700 ganger så raskt som man kan få ut av 4G-nettet på en god dag.

KLIPPET SNOREN MED ET TASTETRYKK: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk æren av å sette i gang den første 5G-testen på norsk jord.

I Telenor mener man både at sektorer som helse, oppdrett, landbruket og transport kan dra stor nytte av teknologien som 5G bringer med seg.

Telenors egen kirurg og e-helseekspert, Naeem Zahid, pekte på at roboter allerede i dag bistår i en eller annen form i 15 prosent av alle operasjoner som gjennomføres i USA:

– Etter hvert som behandlingene og kirurgien blir mer og mer avansert kreves det også mer spesialisering og sentralisering. Men med denne teknologien kan pasientene opererer på sitt lokalsykehus mens legen befinner seg mange hundre kilometer unna, mens han fortsatt kan finstyre operasjonen, sa Zahid.

Naeem Zahid, kirurg og e-helseekspert hos Telenor

– I fremtiden vil vi også i større og større grad overvåke vår egen helse med forskjellige sensorer uten å måtte dra til sykehuset eller en klinikk. Da vil 5G kunne overføre denne informasjonen øyeblikkelig uten forsinkelse, la han til.

Leder i Telenor Bedrift, Ove Fredheim, gleder seg allerede nå til å kunne selge 5G til norske bedrifter, enten de trenger superdekning ved oppdrettsmerdene eller droner som kan overvåke kraftlinjer.

– For eksempel kan videokameraer på bunnen av merdene se når man fôrer fisken for mye når pelletene synker til bunn, forklarte han og illustrerte hvorfor 5G blir så viktig:

– Når Hurtigruten seiler fordi én av merdene med videoutstyr i dag går videolinken ned, fordi alle smarttelefonene til passasjerene tar all kapasiteten i mobilnettet. Med 5G slipper vi det, fordi vi kan skivedele nettet, sa Fredheim.

Mobilsjef i Telenor, Bjørn Ivar Moen, pekte på sin sider på hvordan droner koblet opp til 5G kan overvåke avlinger i landbruket slik at man kan overvåke store landområder til enhver tid.

5G kan bli et «fiskernett» før det blir et «Oslo-nett»

Selv om mulighetene er mange med 5G, er Norge- og Skandinavia-sjef, Berit Svendsen åpen på at utbyggingen blir dyrere og mer krevende enn før:

– Vi fortsetter å bygge ut 4G og skal dekke hver eneste 2G-stasjon med 4G innen neste år. Samtidig er det helt klart at det er behov for enda større investeringer i nettet fremover, og vi har et mål om å være først i Norge med 5G, sa Svendsen.

Hun pekte på at 5G-teknologien er dyr og at den også krever fiber til alle basestasjonene for å kunne levere farten og responstiden som kreves. Dette er svært kostbart.

– Vi brukte om lag tre til fire år på å få opp 3G og 4G til å bli nasjonale nett, og det vil vi nok bruke på 5G også, men det vil koste mer, sa Svendsen.

De omfattende investeringene og egenskapene til nettet gjør også at utbyggingen kan bli ganske annerledes enn tidligere.

Teknologidirektør Magnus Zetterberg drodlet åpent med tanken om at dette kan føre til at man ikke nødvendigvis begynner å bygge det nye nettet i de store byene og utover som før:

– Det kan være at 5G blir et «fiskernett» før det blir et «Oslo-nett», og det er dette vi må nå vurdere nøye når vi planlegger utbygginger, sa teknologidirektør Zetterberg.

– Må nettet bygges ut etter hvor det kan skape nye inntekter for dere?

– Det kommer helt an på hvordan brukerbehovene utvikler seg. Hvis selvkjørende busser skulle bli en realitet, så trenger man å bygge ut nett langs motorveier og i byene, og skal man bruke det til kirurgi må sykehusene dekkes, så dette vil avhenge av samfunnsutviklingen, sier Svendsen til E24.

– Men dette blir annerledes enn 4G og vi må tenke mye mer målrettet fordi det kommer til å koste veldig mye å bygge ut, legger hun til.

Hun påpeker at det heller ikke er sikkert at mobiltelefonene får 5G først, men at det for eksempel kan dukke opp i biler og kjøretøy før det havner i hendene til mobilbrukerne.

– Vil 5G gjøre at inntektene deres fra oppkoblede ting (M2M) blir en langt viktigere inntektskilde i årene fremover enn det er i dag med heiser, alarmsystemer og fjernstyrte panelovner?

– Jo, inntektene vil nok øke her, men vi er avhengige av at vi også klarer å skape brukerbehovene. Vi må ha med oss sykehusene, oppdrettsselskapene og andre for å få bedre operasjoner og bedre overvåkning og fôring av fisken, sier Svendsen.

Vil at Norden skal lede an

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er opptatt av at Norge og Norden skal bli et attraktivt sted å teste ut 5G, både for mobilselskapene og leverandørene, men også bedrifter som vil teste ut forskjellige løsninger som bruker teknologien.

– Det er viktig at dette blir enkelt å bruke, tilgjengelig for mange prismessig og at det skaper nytte. Vi ser enorme muligheter her og Norge skal være et attraktivt sted å teste dette, sa Solvik-Olsen.

– Dette er noe som må komme både Vadsø og Oslo til gode, sa han videre.

Han mener 5G og annen ny teknologi ikke bare vil føre til store endringer i transportsystemene, men også innen velferdsteknologi, og han poengterte at Norden må stå sammen for å være en interessant arena internasjonalt:

– Det er viktig at vi klarer å samkjøre de nordiske landene på det regulatoriske, for da kan dette bli virkelig stort. Vi skal sørge for at Norge og Norden blir et interessant sted å investere, sa Solvik-Olsen.

Sjefen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom, tidligere Post- og teletilsynet), Torstein Olsen, har ansvaret for mobilregelverket i Norge, og hadde selv tatt turen til Fornebu mandag.

– Blir vi i Norden først på 5G tror du?

– Med den villigheten Telenor og Telia viser tror jeg Norden vil være tidlig ute. Korea er selvfølgelig enda lenger fremme, men i Europa kan vi nok bli det, sier Olsen til E24.

Han sier at Nkom har gått ut og åpnet for at aktører kan søke om å få teste 5G i Norge, og at Nkom stiller frekvenser til disposisjon.

Olsen påpeker også at de frekvenslisensene mobilselskapene sitter på i dag er såkalt teknologinøytrale, altså at de kan brukes til 3G, 4G eller annen mobilteknologi, ettersom mobilselskapene selv måtte ønske.

– Telenor og bransjen etterspør jo hele tiden, også i dag, mer frekvenser som de kan få bruke til mobil. Er det nye frekvenser som kan brukes til mobil i Norge?

– 700 megahertz-båndet skal auksjoneres ut neste år, og det jobber vi hardt med. Men deler av dette er opptatt av bakkenettet (til TV, journ.anm.) frem til 2021. Når auksjonen er klar håper vi at man kan gå i dialog for å prøve å frigjøre mer av frekvensene i 700 før 2021, sier Olsen.

– Vi har tett dialog med de andre nordiske telemyndighetene, og vi har også tatt kontakt med de tre baltiske landene. På det regulatoriske har vi veldig lik historie, etterspørsel og nysgjerrighet knyttet til ny teknologi. Norden og Baltikum ligger langt foran i Europa, sier Olsen.

Nkom-sjefen legger til at de i januar inngikk en avtale med polske telemyndigheter for å samarbeide med dem også.

– Ingen operatør kan klare dette alene

Det er imidlertid flere ting som må avklares før 5G blir noe folk flest bruker i hverdagen. Det gjenstår fortsatt mye arbeid for å utvikle utstyret som skal brukes, og i tillegg har ikke mobilbransjen ennå blitt enig om hvilken standard som skal ligge i bunn for 5G.

– Det er lagt opp et veikart som tilsier at standarden vil bli ferdigstilt i midten av 2018, sier Arthur Zhang, som har hovedansvaret for selskapets leveranser til Telenor, til E24.

Huaweis direktør med ansvar for Telenor, Arthur Zhang (t.v.) sammen med konsernsjef Sigve Brekke i Telenor

Han legger til at Huawei både har og skal legge ned store ressurser i utviklingen av 4G fremover. Han tror at flere enn Telenor vil være klare med 5G rundt 2020.

– Rundt 2020 tiden vil de være klare. Det er nok noen operatører som vil være litt tidligere ute som «early adopters», men globalt vil vi se det fra 2020 og utover, sier Zhang.

Han legger til at 4G, på samme måte som 2G (GSM) vil leve side om side med 5G i flere år fortsatt. Zhang forklarer at testutstyret hos Telenor sender på 70 gigahertz-frekvensen, men at 5G vil brukes på flere frekvenser:

– 5G vil både brukes på lavere frekvenser som de som brukes i mobilnettet i dag, men det vil også brukes i høyere frekvensbånd, sier Zhang.

– Det er klart det er mye arbeid som gjenstår og mye skal testes, sier Berit Svendsen i Telenor.

Hun forklarer at kinesiske Huawei, som i dag er hovedleverandøren til Telenors mobilnett i Norge og en rekke andre land, er en svært viktig partner:

– Dette er det ingen operatør som kan klare alene, og derfor er samarbeidet vårt med Huawei så utrolig viktig. De ligger veldig langt fremme på dette, sier Svendsen, som forteller at hun selv var i Kina i november for å besøke leverandøren og snakke om 5G.

Berit Svendsen mener også at 5G-teknologien og andre teknologiske nyvinninger som kommer i årene fremover gjør at vi også må tenke nytt i politikken:

– Jeg mener også vi må se dette opp mot de 1.000 milliardene vi skal investere i samferdsel gjennom Nasjonal transportplan, noe samferdselsministeren også tok opp. 5G kan bidra til store endringer i hvordan vi tenker transport, sier Svendsen.

Les også

Nye endringer i Telia-ledelsen

Les også

Vil tekkes unge med kjendiser og fri musikkstreaming

Les også

Tre grunner til at India-drømmen ble et mareritt for Brekke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om