Slik er kampen om bokmarkedet

Konkurransetilsynet har i dag aksjonert mot forlagene bak Bladcentralen, Norges mektigste distributør av bøker og blader.

MASSEMARKEDET: Bladcentralen distribuerer bøker og blader til kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker.
 • Ingrid H. Indseth
 • Kristin Norli
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Andreas Fosse
 • Morten Arrahamsen
 • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

- Jeg har lenge snakket om hvor viktig det er å åpne massemarkedet for alle forlag. Bladcentralen har en lukket distribusjon, kun for de som eier det, sier forlegger Arve Juritzen til E24.

Hans forlag står utenfor Bladcentralen, som er Norges største distributør av lesestoff til det såkalte «massemarkedet». Bladcentralen leverer blader og bøker til 3.700 dagligvarebutikker, 1.300 kiosker og 1.200 bensinstasjoner landet over.

Konkurransetilsynet gikk i dag til aksjon mot flere store forlag, for blant annet for å «sikre bevis». Alle forlagene det er aksjonert mot, er medeiere i Bladcentralen.

Les også

- Bjørnen er ikke skutt, ennå

– Bakgrunnen for kontrollen er at tilsynet ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven, skriver juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i en pressemelding, som lagt ut på tilsynets hjemmesider.

GIKK TIL AKSJON: Konkurransetilsynet og Karin Laastad.

- Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker.

Bladcentralen eies av syv forlag: Aller Media, Egmont Serieforlaget, Egmont Hjemmet Mortensen, Bonnier Holding Norway, Cappelen Damm, Schibsted Forlag og Bestselgerforlaget.

- Jernhånd

Gigantene Aschehoug og Gyldendal kom inn på eiersiden av Bladcentralen i 2010.

Det gjorde de ved å kjøpe opp Bestselgerforlaget, en fortsettelse av det tidligere Aller Forlag, skriver Dagens Næringsliv.

Oppkjøpet ga indirekte billett inn i Bladcentralen, som altså er den dominerende distributøren av lesestoff i Norge – også til massemarkedet.

Les også

Konkurransetilsynet aksjonerer mot bokbransjen

Forlegger og polfarer Erling Kagge er enig med Juritzen, og sier til E24 at Bladcentralen effektivt stenger andre aktører utenfor.

FORLEGGER: Arve Juritzen.

- Det som er sikkert er at Bladcentralen styres med jernhånd av eierne. De er en enormt stor distributør av bøker i Norge, og kjemper beinhardt mot konkurranse, til ulempe for leserne.

- Knapper og glansbilder

Interpress Norge er Bladcentralens hovedkonkurrent. De eies av Reitangruppen, som igjen eier for eksempel 7-Eleven, Narvesen og Rema 1000.

I tillegg finnes det eksempler på at dagligvarekjeder, blant annet Ica og Copp, gjør egne avtaler med forlagene.

Står de utenfor Blacentralen får de ikke lagt ut bøkene de distribuerer. Dette med mindre man sikrer seg en lisensavtale. Disse avtalene gir imidlertid mellom fem og ti prosent av salget, i stedet for femti prosent, ifølge Arve Juritzen.

- Det er knapper og glansbilder, sier han til E24.

Les også:Her er konkurransetilsynets pressemelding

E24 har vært i kontakt med Cappelen Damm, Gyldendal Norsk Forlag, Aschehoug og Schibsted. De har alle bekreftet at Konkurransetilsynet uanmeldt har besøkt deres lokaler i dag.

E24 har også forsøkt å nå Bladcentralen for en kommentar, uten å lykkes.

Interpress Norge og deres eier Reitangruppen ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen

 2. - Bjørnen er ikke skutt, ennå

 3. Coop-sjef til angrep på
  bokbransjen

 4. Reitan utestengte Bladcentralen først

 5. Forlagstoppenes mobiler ble beslaglagt