Giske om Amedia-salget: Mener Telenor og LO har tapt opp mot én milliard hver

Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske mener de tidligere eierne av Amedia har tapt milliardsummer på å ikke gjøre som han sa.

KRITISK: Tidligere næringsminister Trond Giske mener milliarder gikk tapt ved at ikke Telenor hørte på næringsdepertementet i 2012.

Trond Solberg VG
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

I går kveld publiserte Trond Giske en melding på Twitter, hvor han med ord som «tap» og «trist» gjorde klart hva han syntes om salget av lokalavisgiganten.

Amedia ble i går formelt kjøpt opp av Sparebankstiftelsen DNB. Selgerne, Telenor, LO og Stiftelsen Fritt ord fikk 1,4 milliarder for mediekonsernet som gir ut 64 lokalaviser landet rundt.

Giske gjør det klart at de tidligere eierne har gått på store, og det han mener er unødvendige tap, som følge av at de ikke fulge rådene han ga som næringsminister i 2012.

Giske mener at det be begått en statregisk tabbe da TV2 ble solgt ut av Amedia for fire år siden, og at konsernets verdi da ble kraftig vannet ut.

– Vi advarte mot dette salget fra næringsdepartementet (av TV2 i 2012, red.anm.), og fasiten fikk vi i går. Telenor har tapt mellom en halv og en hel milliard, og LO har tapt tilsvarende, sier Giske til E24.

Les også

Stiftelse om Amedia-lån: – Om dette går bra, kan vi få tilbake pengene om 20 eller 25 år. Hva vet jeg?

–Byttet TV2 mot et titalls papiraviser

I 2012 besluttet nemlig de daværende eierne av Amedia å selge konsernets eierandel i TV 2 til danske Egmont for 2,1 milliarder kroner, samtidig kjøpte de det rivaliserende lokalaviskonsernet Edda Media for 1,7 milliarder kroner.

Giske mener dette var helt feil, og omtaler det som et bytte til så godt som samme pris.

– Man byttet i realiteten TV2 mot et titalls papiraviser. Man trengte ikke kikke veldig mye i krystallkula for å se at fremtiden til papiravisene var mer usikre enn for et TV-hus.

(Saken fortsetter under bildet.)

TWITRET: Trond Giske la dette ut på mikrobloggnettstedet mandag kveld, i timene etter at Amedia-oppkjøpet ble kjent.

FAKSIMILE TWITTER.COM

Giske sier at han skjønner hvorfor eierne selger nå, men at de hadde fått mye bedre betalt om de hadde fulgt næringsdepartementets anbefaling i 2012, og solgt til danske Egmont.

– Jeg forstår eierne som selger, å eie videre kunne krevd store investeringer og ny kapital. Mitt råd i 2012 var at man burde få Egmont, som var veldig interesserte i TV2, eller en annen eier, inn på eiersiden i Amedia istedenfor å splitte ut og selge TV2. Da hadde man fått mye mer igjen for papiravisene, og fått en «publisher» inn som medeier i Amedia, som også har investeringskapasitet til å satse. Det hadde vært en mye bedre løsning, sier den profilerte Ap-politikeren til E24.

Les også

Klubbleder: – Jeg er betinget optimist til oppkjøpet

Han har tidligere i dag kommet med lignende uttalelser til Dagens Næringsliv.

– Som næringsminister forholdt jeg meg til Telenors andel, fortsetter han overfor E24.

– Hvis Telenor hadde solgt sin eierandel i Amedia til Egmont i 2012, hadde for det første Amedia fortsatt vært et norsk selskap siden halvparten av eierskapet fortsatt hadde vært i Norge, og Telenor hadde fått mye mer igjen for aksjene sine enn de får nå.

Les også

Stiftelse kjøper Amedia for 1,4 mrd.

Barn vet bedre

I følge Giske ble Edda Media den gang verdianslått til 1.7 milliarder kroner, og Amedias aviser én milliard. I går solgte Telenor sin andel i selskapet for 190 millioner kroner.

– Argumentet for å gjøre det, var at det var kommersielt riktig. Det var så kommersielt feil som det gikk an å få. Selv et barn måtte forstå at papiravisene hadde en dårligere fremtid enn en tv-kanal, sier Giske.

I tillegg til prisen mener Giske at man ved å selge TV 2 brøt opp et godt medieselskap.

– Amedia uten TV2 ble et selskap på krykker, de hadde ikke likviditet eller kapital til å satse. Salget i går var en naturlig konsekvens av det valget man gjorde i 2012.

Les også

LO selger seg ut av Amedia

Telenor er fornøyde

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast Scott Engebretsen forteller til E24 at han ikke ønsker å kommentere hva som kunne vært gjort på ulike tidspunkt.

Telenor konstaterer at de har fått solgt selskapet, og kommet til en løsning som er bra for både Amedia og Telenor.

Tidligere LO-leder Roar Flåthen ledet prosessen fra LO sin side, og han avviser overfor Dagens Næringsliv at det var mulig å få Egmont til å kjøpe Telenors eierandel i A-pressen, i stedet for bare TV 2.

– Vi hadde en uavklart eiersituasjon, men har tatt ansvar for å få inn en veldig god eier, sier han om gårsdagens salg.

Les også

Stiftelse kjøper Amedia for 1,4 mrd.

Les også

LO selger seg ut av Amedia

Les også

DNB taper markedsandeler på private utlån

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring
 2. Amedia

Flere artikler

 1. Giske sikret milliardgevinst til oppkjøpsselskap

 2. Klubbleder: – Det er flere som er glade for å fått LO ut som eier

 3. – Om dette går bra, kan vi få tilbake pengene om 20 eller 25 år. Hva vet jeg?

 4. Annonsørinnhold

 5. Kilder til Affärsvärlden: Sverige vil selge seg ut av SAS

 6. Betalt innhold

  Krisen har blitt en opptur for Trond Mohns tvillingbror