Norsk redaktørforening i møte med Se og Hør-redaktøren: Full gransking av Se og Hør

Norsk redaktørforening har i ettermiddag vært i møte med sjefredaktør Odd Johan Nelvik og hans advokat Cato Schiøtz. Tema: Journalistiske arbeidsmetoder.

BOKMILLIONÆR: Forfatter Håvard Melnæs vil få en inntekt på over to millioner kroner hvis det trykte opplaget av Se og Hør-boken selges ut. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
Publisert:

Styret i Norsk Redaktørforening (NR) har vedtatt å be Norsk Presseforbund/Pressens Faglige Utvalg å arrangere en åpen høring om påstandene om utilbørlige og uetiske journalistiske arbeidsmetoder, i kjølvannet av boka til Håvard Melnæs.

Generalsekretær Nils E. Øy er er akkurat kommet ut fra et møte med sjefredaktør Odd Johan Nelvik i Se og Hør. Med på møtet var også Nelviks advokat Cato Schiøtz.

- Det har vært et konstruktivt og fruktbart møte. Det var i og for seg enkelte ting vi var uenige om. Nelvik er enig i at høring må til, men mener at den da ikke bare skal dreie seg om Se og Hør, men om alle mediers arbeidsmetoder, sier Øy til E24.

Dette sa Norsk Redaktørforening seg enig i, og vil derfor ha høringer som omfatter flere enn Se og Hør.

Uetiske metoder

NR-styret mener at dersom påstandene i boka "En helt vanlig dag på jobben" er korrekte, er klart uetiske metoder tatt i bruk. Dette er det først og fremst de ansvarlige redaktører i den aktuelle periode, Knut Haavik og Odd Johan Nelvik, som må stå til ansvar for, mener Norsk Redaktørforening.

- Hvis påstandene i boka er sanne, er dette meget kritikkverdig og åpenbart i strid med Vær Varsom-plakaten. I tillegg må det også granskes om forfatteren har brutt kildevernet, mener Øy.

Norsk redaktørforening vil nå gi ballen videre til Norsk Presseforbund, som må finne ut hvordan høringene skal foregå.

- Vår oppfatning er at Pressens Faglige Utvalg er rette instans for å se på denne saken, og vi ønsker at det skal være gjort før påske, sier Øy til E24.

Stor skade for bransjen

NR-styret ser at disse alvorlige klagemål kan være til stor skade både for yrke og bransje, og ønsker derfor igangsatt et grundig arbeid for å finne fram til de faktiske forhold.

Redaktørforeningen ønsker at høringen skal invitere både dem som er nevnt i den aktuelle boka, men også andre som mener seg utsatt for utilbørlige metoder fra norske medier.

- Materialet som fremkommer i høringen bør legges til grunn for en etisk vurdering fra Pressens Faglige Utvalg, og dessuten brukes i arbeidet med eventuell revisjon av Vær Varsom-plakaten, slik generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har tatt initiativ til, skriver Norsk Redaktørforening i en melding tirsdag ettermiddag.

Publisert: