Audi sier 2 millioner biler er omfattet av utslippsjuks

Audi sier 2,1 millioner kjøretøy på verdensbasis er utstyrt med programvaren som morselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester i USA.

UKLART: Det er ikke bekreftet hvor mange av bilene i Norge som inneholder jukse-programvaren.
  • NTB
  • Victoria Armstrong
  • Morten Abrahamsen
Publisert:

I Vest-Europa er 1,42 millioner av Audis biler med såkalte EU5-motorer berørt. Av dem er 577.000 i Tyskland.

En talsmann fra Audi opplyser mandag at nesten 13.000 biler i USA er utstyrt med jukse-programvaren.

Blant Audi-modellene som er berørt er A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 og Q5, opplyser talsmannen.

Jukset skal også gjelde motorene i enkelte av årsmodellene til Volkswagens dieselbiler Jetta, Beetle, Golf og Passat. Det skal først og fremst være snakk om tolitersmotoren med fire sylindre.

Til E24 sier Audi i Norge at de ikke har oversikt over tallene for Norge.

– Jeg har blitt kjent med at Audi har gitt tall totalt, men har ingen informasjon om hvordan dette kan påvirke Norge. Det jeg kan si er at dette gjelder motorer av EU5-generasjonen, sier informasjonssjef Marius Tegneby.

Volkswagen har suspendert forsknings- og utviklingssjefene i kjernevirksomheten VW, samt i Audi og Porsche, opplyser kilder med kjennskap til saken.

Bilgigantens representantskap ble sist fredag enig om å permittere en rekke ansatte i påvente av en oppklaring av utslippsjuksskandalen. De berørte ble ikke navngitt, men nyhetsbyrået Reuters melder mandag at det dreier seg om sjefene for forskning og utvikling i VW, Audi og Porsche.

Nyhetsbyrået har tidligere skrevet at Volkswagen vil komme til å sparke toppsjefene for flere bilmerker i et forsøk på å bøte på skadene skandalen har påført selskapet.

– Kan ramme 100.000 biler i Norge

Mandag sier Vegvesenet at det finnes 100.000 biler i Norge som kan inneholde programvaren.

– Det finnes 100.000 av disse motorene i Norge. Foreløpig er det usikkert om noen av dem er berørt av jukset, men det jobber vi for å kartlegge nå, sier informasjonsrådgiver Monica Knoff.

Les også: – Volkswagen-skandalen større risiko for tysk økonomi enn Hellas-krisen

Knoff sier i tillegg at det vil bli gjennomført undersøkelser på andre typer Volkswagen-motorer, i hovedsak dieselmotorer på 1.2 liter og 1.6 liter.

Forrige uke ble det kjent at Volkswagens konsernsjef, Martin Winterkorn, avtrer etter skandalen. Porsche-sjef Matthias Müller tar over ledelsen av den tyske bilgiganten.

Skandalen har skapt store reaksjoner blant Volkswagens kundebase, og flere som har kjøpt de aktuelle bilene krever nå erstatning. I tillegg truer flere med søksmål mot bilkjeden.

BEKLAGER: Administrerende direktør i Harald Møller, Terje Male, sier Volkswagen Norge tar avstand fra juks.

Tyskland har nå gitt Volkswagn en tidsfrist: innen 7.oktober må de kunne presentere en plan for hvordan selskapets dieselbiler skal møte nasjonale miljøstandarder.

Økokrim koblet inn

Fredag bekreftet Volkswagen Norge at Økokrim skal etterforske hvorvidt skandalen kan få konsekvenser for Norge.

Administrerende direktør i Harald Møller, Terje Male, sa til E24 fredag at det var Volkswagen selv som kontaktet Økokrim.

– Vi tok kontakt med Økokrim fordi vi vil bidra med alt vi kan. Vi jobber på spreng for å undersøke hvem dette gjelder og hvor bilene er nå.

Han presiserte også at Volkswagen Norge har en nulltoleranse for juks.

– Vi i Volkswagen Norge tar sterkt avstand fra juks. Det har vi nulltoleranse for her.

– Volkswagen har vært arrogante

Analytiker i Metzler, Jürgen Pieper, sa til E24 forrige uke at Volkswagen lenge har vært dårlige til å kommunisere med offentligheten, og at de til tider har vært arrogante ovenfor andre.

– Det har vært en viss grad av arroganse i forholdet mellom Volkswagen og resten av verden fordi mange ingeniører og andre i Volkswagen tror de vet ting bedre enn andre og tror at alt er lov så lenge man ikke blir oppdaget. Det må de forandre på nå.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. 700.000 Seat-biler omfattes av utslippsjukset

  2. Winterkorn etterforskes

  3. Volkswagen kaller tilbake 147.139 biler i Norge

  4. Krever svar fra japanske dieselbilprodusenter

  5. – Uregelmessigheter ved utslipp hos 16 bilmerker