Dette er de mest verdifulle amerikanske startup-selskapene

Glem enhjørningene, disse syv selskapene får status som «decacornes» – private selskaper verdt over 10 milliarder dollar. 

PÅ TOPPLISTEN: Boligformidleren Airbnb er verdsatt til rundt 31 milliarder dollar, og er dermed en av de mest verdifulle amerikanske start-up'ene.

Foto: Martin Bureau AFP
 • Ida Bing
Publisert:,

Nye selskaper som oppnår en verdi på over én milliard dollar, eller nærmere 8,4 milliarder norske kroner, blir i bransjen ofte omtalt som enhjørninger.

Fremadstormene, privateide selskaper blir stadig flere og sterkere. Business Insider har kartlagt hvilke amerikanske selskaper som kan smykke seg med tittelen «decacorns» – altså selskaper som verdsettes til over 10 milliarder dollar, eller over 80 milliarder kroner.

Nyhetsbyrået har selv omdøpt selskapene til såkalte decacorns, som i likhet med enhjørningene har vokst raskt og oppnådd en høy verdistatus. Begrepet har hittil blitt brukt av flere i teknologibransjen, særlig i starup-eldoradoet Silicon Valley i den sørlige delen av San Francisco i USA.

Listen inneholder flere globale tek-giganter, som over den siste tiden hentet inn mangfoldige millioner i frisk kapital.

7. Dropbox

Dropbox-sjef Drew Houston

Foto: Beck Diefenbach Reuters

I 2014 hentet selskapet inn 250 millioner dollar, eller litt over 2,1 milliarder kroner, noe som da satte Dropbox på teknologikartet som et av verdens mest verdifulle selskaper. Det nettbaserte fillagringsselskapet er støttet av tidligfase-investorer, eller såkalte venturekapitalister.

Verdien på selskapet ble i 2014 mer enn doblet siden verdivurderingen i 2011, da investorer anslo selskapets verdi til fire milliarder dollar.

Dropbox-sjef Drew Houston meldte i desember at selskapet imidlertid ikke har planer om børsnotering, men ifølge Bloomberg kan dette endre seg i løpet av 2017.

6. Pinterest

Pinterest er et digitalt fotoalbum, som lar brukerne feste bilder og fremtidsplaner til oppslagstavler med forskjellige tema. Ifølge GlobalWebIndex var Pinterest et av de raskest voksende sosiale mediene i 2016.

Selskapet verdsettes nå til 11 milliarder dollar, eller nærmere 92 milliarder kroner, og inntar sjetteplassen på listen. Den virtuelle plattformen har over 175 millioner brukere i måneden verden over, ifølge Business Insider. Mye tyder på at selskapet nærmer seg en børsnotering, i og med at de i fjor utnevnte sin første finansielle sjef.

Det digitale fotoalbumet Pinterest er verdstatt til 11 milliarder dollar.

Foto: Lionel Bonaventure AFP

5. SpaceX

Romselskapet ble etablert av Tesla-sjef Elon Musk. I 2015 hentet selskapet inn én milliard dollar, over 8,4 milliarder kroner, fra Fidelity og Google, og ble dermed verdsatt til over 12 milliarder dollar, over 100 milliarder norske kroner.

I september i fjor eksploderte Falcon 9-raketten til SpaceX på utskytningsplattformen i Florida i USA, som skulle frakte Facebooks første sattelitt til verdensrommet. Det private romselskapet fikk en økonomisk knekk som følge av hendelsen, og utsatte flere kommende prosjekter.

4. WeWork

Space X's Falcon 9-rakett tar av fra Kennedy Space Center.

Foto: Bruce Weaver AFP

WeWork-gründerene Miguel McKelvey og Adam Neumann hentet inn over 300 millioner dollar, over 2,5 milliarder kroner, fra japanske SoftBank i mars. Verdien steg dermed til 18 milliarder dollar, over 150 milliarder kroner, noe som putter kommunikasjonsplattformen på fjerdeplass. Ifølge Fortune nærmer selskapet seg en børsnotering, og har også ymtet frampå at de ønsker å kjøpe opp en rekke mindre selskaper.

3. Palantir

Palantir-sjef Alex Karp hentet inn over 2 milliarder dollar, nærmere 16,8 milliarder kroner, i kapital gjennom fjoråret. Det er nå knyttet store forventninger til om selskapet går for børsnotering i år.

Selskapet har vært svært hemmelighetsfulle i sine planer, særlig i lys av Palantirs beskyldninger om at software-utviklerne har vært tilknyttet til Edward Snowdens avsløringer. Siden oppstarten i Silicon Valley i 2004 har Palantir levert avansert programvare for dataanalyse til etterretning, blant annet CIA, NSA og FBI.

Palantir Technologies toppsjef Alex Karp.

Foto: Andrew Kelly Reuters

2. Airbnb

For året er det knyttet stor spenning til en mulig notering av Airbnb, som kan bli mer verdifull Snapchat, ifølge Nasdaq. Boligformidleren hentet finansiering tidligere i år, og ble da verdsatt til rundt 31 milliarder dollar, nærmere 260 milliarder kroner.

I mars hentet selskapet inn over én milliard dollar i kapital, eller rundt 8 milliarder kroner.

Les også

Airbnb skal være nær milliardoppkjøp av luksusvilla-utleier

Selskapet avviste at det foreligger noen planer om noen snarlig børsintroduksjon, men det har blitt snakket om i lang tid.

1. Uber

Uber er verdisatt til 68 milliarder dollar, ifølge Business Insider, og er dermed den mest verdifulle startupen i USA.

Taxi- og bilformidlingstjenesten hadde i første kvartal inntekter på 3,4 milliarder dollar, omlag 28,6 milliarder kroner, med en oppgang på 18 prosent fra fjerde kvartal. Samtidig hadde selskapet et underskudd på 708 millioner dollar, rundt 5,9 milliarder kroner.

Les også

Uber gikk med underskudd - tross kjøreturer for 55 milliarder

Ifølge Wall Street Journal har selskapet tilsammen hentet 15 milliarder dollar, omlag 126 milliarder kroner, i kapital. Uber er fortsatt privateid, og dermed ikke pålagt et offentlig regnskap, i motsetning til børsnoterte selskaper. På en annen side er det klart at selskapet vurderer en børsnotering, og de har begynt å offentliggjøre enkelte regnskapstall i forbindelse med den tiltenkte børsnoteringen.

Uber skal være verdsatt til 68 milliarder dollar ifølge Business Insider. Det gjør dem til USAs mektigste og største startup.

Foto: Seth Wenig AP

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Gründere
 3. Teknologi
 4. Uber
 5. Airbnb
 6. Silicon Valley
 7. Dropbox

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tek-bransjens nye stjerneskudd har alt – bortsett fra oppskriften på høy fortjeneste

 2. Venter rekordår: Duket for børsnoteringer verdt over 1.900 milliarder

 3. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: Aksjefond tar en risiko ved å investere i privatmarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. SpaceX har passert Tesla i markedsverdi

 6. Et av Silicon Valleys mest verdifulle selskaper vurderer børsnotering