Kjøpe eller leie bil - sjekk regnestykket: Leasing kan lønne seg

Hva lønner seg mest - lease eller eie bil? Det kommer an på hvor lenge du vil beholde den.

VALGETS KVAL: For Ole Underthun Johansen (31) fra Oslo vil en ny Volvo V60 D2 115 hk Kinetic være gunstigere å lease enn å eie, hvis han skal beholde bilen i tre år.
Publisert:

På biljakt. Ole Underthun Johansen (31) i Oslo trenger bil og vurderer å kjøpe eller lease Volvo V60, fordi han har god erfaring med V-serien og den passer hans behov.

Han vil i utgangspunktet ikke binde mye kapital i bil. I stedet vil han ha fri kapital til å investere i aksjemarkedet.

– Jeg jobber med økonomi og erkjenner at jeg ikke kan noe om bil. Samtidig ønsker jeg å forenkle livet mitt. Blant annet derfor er jeg interessert i nybil og er mest interessert i leasing, sier Underthun Johansen.

Han vil bruke bilen i tre år, og lurer på hva som er mest gunstig:

 • Å lease (leie) nybil i tre år
 • Å kjøpe nybil og selge den etter tre år
 • Å kjøpe maks to år gammel bruktbil og selge den etter tre år

– Med leasing slipper jeg for eksempel å ta jobben med å selge bilen etter tre år. Tid er penger. Jeg mener det er fornuftig for meg å jobbe flere timer overtid og bruke mindre tid på bilhold.
Dine Penger har regnet på de forskjellige alternativene Ole står overfor i en tre års periode med Dine Pengers kalkulator «Leasingbil eller eie-bil». Se hele regnestykket lengre ned i artikkelen.

LEASING AV NY BIL

 • Å lease koster Ole 308 kroner dagen.
 • Til sammen 9243 kroner i måneden.

Å EIE NY BIL

 • Å eie koster Ole 340 kroner dagen.
 • Til sammen 10.187 kroner i måneden.


Sum besparelse ved leasing sammenlignet med nybil i 3 år: 33.977 kroner.

KJØPE BRUKT BIL

 • Å eie en tilsvarende 2 år gammel bruktbil koster Ole 290 kroner dagen.
 • Til sammen 8688 kroner i måneden.


Sum besparelse ved eie av tilsvarende 2 år gammel bruktbil sammenlignet med leasing i 3 år: 20.005 kroner

Husk den lille skriften

Autolease er et av de største leasingfirmaene i Norge for næring. Autolease mener at man må lese den lille skriften, fordi det florerer med lokketilbud.

Dette er det viktigste å passe på ved leasing:
- At rentevurderingen er realistisk
- Forhåndsavtale om overkjørte/underkjørte kilometere
- Uavhengig takst av såkalt påkost (unormal slitasje).

Siden Ole absolutt ønsker å bytte bil etter tre år, kan privatleasing over tre år med betingelsene nedenfor være noe økonomisk gunstigere enn å kjøpe en ny Volvo V60 D2 115 hk Kinetic og eie den i tre år.

Gitt at han ikke må betale noe ekstra for unormal slitasje og overkjørte kilometere når han leverer tilbake leasingbilen, kan den bli rundt 33.900 kroner billigere en tilsvarende ny eie-bil.

1)Finansieringskostnad for leasingbil er inkludert i leiebeløpet. 2)Verdifall på leasingbil er inkludert i leiebeløpet. 3)Inkluderer oljeskift. 4)Moms på årsavgiften: Leasingselskapet betaler ikke moms på bilen, i stedet betaler du momsen. *Registreringskostnader inkludert og det kommer ikke noen andre kostnader i tillegg. Modellen i eksemplet er oppgradert med bonuspakke som blant annet inneholder: Volvo On Call og oppgradert stereo **Pris tilsvarende bruktbil (2011-modell) inkludert omregistreringsavgift, Bilia Økern: kr. 285.000,-


Du kan få rabatt

I regnestykket ovenfor er det lagt til grunn de tilbud fra Bilia Økern i Oslo, som er åpne for alle. Er du flink til å forhandle vil du oppnå en bedre pris.

Og har du finansieringen i orden, har du bedre kort på hånd i forhandlingene. Men da snakker vi ikke lengre om tilbud som er åpne for alle.

Les også:Lån til bil, ikke spar!
Sørg for å få en pris på bilen før dere snakker om finansiering. Selgers lånetilbud skal ikke påvirke prisen på bilen. Om selger tilbyr et billig lån som et insentiv fra produsenten, bør du be om å få en kontantrabatt på bilen i stedet.

15000 km

Leasing betyr at du leier en bil på langtidskontrakt. Normal leasingperiode er 36 måneder og har begrenset kjørelengde, i vårt tilfelle 15.000 km per år.

Når du privatleaser må du betale en såkalt startleie, på ca. 40.000 - 60.000 kroner. Startleien er i realiteten et rentefritt lån til leasingselskapet.

Beløpet du må betale på forskudd for Volvo V60 D2 115 hestekrefter Kinetic er kr. 39.900,- og på dette har vi stipulert en rentekostnad.

I tillegg betaler du en månedlig leie på bilen i de tre årene du leier bilen. Månedsleien på denne Volvoen er kr. 2399,- per måned.

Legg merke til at månedsleien varierer med den flytende renten i treårsperioden.

I dette tilfelle vil et prosentpoengs økning i rentenivå medføre en økning i månedsleien på kr. 235,- inkl. moms per måned.

Ofte kommer også et etableringsgebyr på rundt 3500 kroner i tillegg. I dette tilfellet er det kr. 4375,-.

Vi har tatt utgangspunkt i den gunstigste måten å finansiere nybil på, som er å utvide boliglånet. Det gir lavest effektiv rente. Vi har lagt til grunn tre års løpetid på lånet.

Vi har brukt boliglånsrente og ikke billånsrente fordi hvis du må ha billån betyr det at du ikke har ledig pant i bolig, og da er økonomien din så stram at du ikke bør flotte deg med ny bil.
Les også:De beste lånene til bilkjøpet – slik kjøper du bil billigst (DP+)
Dårlig økonomi. En bil taper seg i verdi mens du eier den. Hvor stort verdifallet faktisk blir får du vite den dagen du skal selge den.

Vi har lagt til grunn at nybilen i vårt eksempel faller 39,6 prosent i verdi løpet av tre år. Og den to år gamle bruktbilen i eksemplet antas å falle 29,5 prosent i verdi i perioden.

Å eie en nybil i bare tre år er i utgangspunktet dårlig økonomi. Dette er årene hvor verdien på bilen faller mest, Du vil alltid kunne oppnå lavere bilkostnader enn det disse regnestykkene viser dersom du eier den nye bilen i 6-7 år.

Uansett om du velger å eie eller lease bil, må du betale vanlige driftsutgifter som drivstoff, forsikring, årsavgift og verkstedutgifter for bilen.

Ulemper ved leasing:

 • Den høye bilkostnaden ved en 3-årig eiertid er et argument mot privatleasing av bil. Du mister muligheten til optimal eiertid.
 • Dyrt å kjøre for mye: Leiekontrakten inkluderer en fastsatt kjørelengde - gjerne 15.000 kilometer pr år. Dersom du kjører mer enn den avtalte kjørelengden, må du betale rundt 1,5 kroner per overkjørte kilometer fordi økt kjørelengde svekker bilens restverdi. Men du får ingenting refundert for å kjøre mindre enn avtalt kjørelengde.
 • Du får ikke økonomisk glede av høyere restverdi på grunn av lite kjøring eller egne påkostninger.
 • Oppgjøret kan bli kostbart: Skader som for eksempel riper i lakken, må du betale ekstra for etter avsluttet leieforhold. Og dersom du ikke har fulgt serviceintervallene, risikerer du å bli belastet et beløp.

Fordeler ved leasing:

 • Dersom du absolutt ønsker å bytte bil hvert tredje år, kan privatleasing over tre år være økonomisk gunstigere enn å eie ny bil i tre år.
 • Ved å lease er du ikke nødt til å ta opp et ekstra lån, svekke rentebetingelsene på boliglånet, eller binde opp kapital.
 • Du slipper jobben med selv å selge den gamle bilen når du skal ha ny.

Slik har vi beregnet

Alle prisene er basert på konkrete tilbud fra Bilia Økern.

Rentesatsen er basert på tankegangen at et boliglån innenfor 60 prosent brukes for å finansiere eie-bil og for å finansiere startleien på leasingbil.

Dersom hele eller deler av kjøpesummen / startleien er finansiert med oppsparte midler, er sannsynligvis renten på boliglånet dine rentekostnader. Pengene du brukte på bilkjøpet / startleien kunne du alternativt benyttet til å nedbetale boliglånet.

Har du lånt penger med pant i eie-bilen, utgjør rentene på billånet dine rentekostnader. Dersom du er helt gjeldfri, er rentene på høyrentekontoen din rentekostnad.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no