Bilsalget i Europa stiger - for første gang på lang tid

Bilmarkedet i Europa har vært i elendig forfatning i lengre tid. April ga en liten opptur, men året så langt ser ikke bra ut.

FORNØYDE: Det eneste store bilkonsernet som øker Europa er Daimler. Her er Dieter Zetsche, konserndirektør i Mercedes-Benz Cars og styreformann i Daimler (til høyre) og Wolfgang Bernhard, styremedlem, ved en A-klasse på fabrikken i Rastatt.
Publisert: Publisert:

Europas bilsalg har vært i nærmest fritt fall i halvannet år. Nå kan det se ut som nedgangen har bremset opp.

Salget har den senere tiden ligget på sitt laveste på 20 år, men i april steg det med 1,7 prosent i forhold til samme måned i fjor, ifølge tall fra organisasjonen for de europeiske europeiske bilprodusentene, ACEA.

Les også: Bilsalget i Europa faller for 18. måned på rad

- Forhåpentligvis er det verste over. For resten av året vil trolig markedet være mindre negativt enn tidligere, uten de «dramatiske fallene» i landene lengst sør, sier Hans-Peter Wodniok, analytiker i det tyske analysebyrået Fairesearch, til Automotive news.

Totalt ble det solgt 1,08 millioner biler i april, mot 1,06 i fjor, som var det laveste tallet siden ACEAs begynte å føre statistikken i 1990.

Snur i Tyskland

Etter noen svake måneder snudde det i Europas største enkeltmarked, Tyskland, som steg med 3,8 prosent, mens Spania økte med 10,8. Av de store markedene er økningen størst i Storbritannia, på 14,8 prosent.

Verst av de store markedene er Italia, som falt med 10,8 prosent, også i Frankrike er det en nedtur på 5,3 prosent.

Ser man på årets fire første måneder under ett, ser det fortsatt stygt ut. Her er Storbritannia det eneste markedet med pluss, på 8,9 prosent, mens alle andre har tildels store fall. Dette gjør at perioden totalt har en nedgang på 7,1 prosent.

Mercedes-Benz i siget

Landet med det mest dramatiske fallet så langt i år er, ikke overraskende Kypros, hvor nedgangen er på 44,4 prosent, også Nederland kan vise til et elendig bilmarked. Her har de solgt nær 30 prosent mindre enn i fjor.

Mer bilstoff på E24 BIL

Alle de store bilmerkene har nedgang i 2013, bortsett fra Daimler, Mercedes-Benz har fått fart på salget og kan notere seg for en oppgang på 4 prosent så langt i år.

Mange store faller

For PSA-gruppen, Citroën og Peugeot, ser det ille ut. Med et elendig hjemmemarked i ryggen har salget sunket med 14 prosent i år. Ford sliter enda mer med et fall på nær 16 prosent. General Motors, med Opel i spissen er og i en negativ utvikling med 10,5 prosent nedgang.

Les også: Hvem blir størst? Toyota eller VW

For Europas største bilkonsern, Volkswagen, har 2013 gitt et salg som er 3,4 prosent svakere enn i fjor, men de kunne notere seg for en oppgang på så å si ti prosent i april.

Les også:

Bilindustrien i USA sier vrrroooomm!

Nå tar elbilsalget av

BMW i rekordfart

Publisert:
Gå til e24.no