5G-utbyggingen

Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

Det finske teleselskapet DNA lanserer 5G kommersielt i Finland, kort tid før eieren Telenor skal gjøre det samme i Trondheim. I Finland brukes utstyr fra den omdiskuterte kinesiske teknologigiganten Huawei.

Det Telenor-eide teleselskapet DNA i Finland lanserer 5G med utstyr fra Huawei

DNA
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I oktober varslet finske DNA at de skulle lansere 5G i desember og tirsdag melder selskapet at tjenesten er lansert.

5G er betegnelsen for neste generasjons mobilnett og teknologien vil blant annet tilby langt større fart og bedre responstid i nettet enn det 3G og 4G kan levere.

I første omgang er det snakk om en Fixed Wireless-tjeneste som blir lansert av DNA. Det er en bredbåndsløsning der signalet leveres over 5G til en ruter i hjemme, istedenfor over kabelnettet eller fiber.

Fiberbredbånd er ikke like utbygget i Finland som i Norge, og 5G-bredbånd hjemme kan derfor være en god erstatning. Tjenesten er nå tilgjengelig i en del områder i Helsinki-regionen og vil snart utvides til Turku og Tampere.

Les også

Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først

– Kundene har vist stor interesse for en høyhastighets, fast, 5G-tilkobling som er rimeligere enn fiber. Jeg er veldig glad for at vi nå kan rulle dette kommersielt, sier Pekka Väisänen, direktør for privatmarkedet i DNA, i en pressemelding.

Raskere enn Telenor og Telia

Med lanseringen kommer DNA sin nye norske eier Telenor så vidt i forkjøpet. Selskapets teknologidirektør i Norge, Ingeborg Øfsthus, uttalte til E24 i forrige uke at 5G-lanseringen deres i Trondheim er «rett rundt hjørnet».

Telia har på sin side sagt at de skrur på 5G-nettet for offentligheten i april.

Kundene som vil ha 5G-bredbånd fra DNA kan bestille en tekniker hjem til seg som setter opp en antenne på husveggen og monterer et modem som lager et trådløst internett i huset.

Les også

Kina bekymret for om Huawei blir diskriminert i Norge

Kinesisk teknologi

Mens DNA bruker Affirmed Networks og Nokia til å levere selskapet kjernenett, så skriver de i pressemeldingen at de har valgt kinesiske Huawei som «ny leverandør av 5G radionettverket».

Det er Ericsson som har levert DNAs 4G-nett.

Huawei har vokst kraftig de siste par tiårene og har etablert seg som en av de ledende mobilleverandørene i verden. Selskapet har samtidig blitt rammet av harde angrep fra amerikanske myndigheter og vestlige etterretningstjenester som advarer mot at selskapet kan bli brukt av kinesiske myndigheter for spionasje og lignende.

Huawei selv har blankt avvist anklagene.

Les også

Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

Ved å hoppe fra Ericsson til Huawei når de nå skal bygge ut 5G gjør DNA det stikk motsatte av Telenor, som kjøpte opp DNA tidligere i år for over 25 milliarder kroner.

Telenor varslet fredag at de har valgt Ericsson som sin hovedleverandør av 5G. Telenor vil likevel bestille noe 5G-utstyr fra Huawei for å supplere leveransene fra Ericsson.

På sikt er planen til Telenor å fase Huawei helt ut. Den kinesiske ambassaden uttalte til E24 denne uken at de er «meget bekymret for om kinesiske selskaper blir diskriminert i Norge».

Telia annonserte tidligere i høst at de også har valgt Ericsson som sin 5G-leverandør, men i motsetning til Telenor skal ikke Telia ha noe 5G-utstyr fra Huawei.

Både Telia og Telenor har brukt Huawei som leverandør på sine 4G-nett i Norge.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. 5G-utbyggingen
 2. Telekom
 3. 5G
 4. Finland
 5. DNA
 6. Huawei
 7. Telenor

Flere artikler

 1. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 2. Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først

 3. Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

 4. Annonsørinnhold

 5. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 6. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss