Telenor-direktør forsvant fra konsernledelsen uten varsel

Børsnoterte selskaper, inkludert Telenor, pleier å melde fra når det er endringer i konsernledelsen. Denne uken skjedde det imidlertid en endring i det stille.

Svein Henning Kirkeng i Telenor

Foto: Telenor Group
Publisert:,

Det er endringer på gang i toppen av Telenor.

Mandag meldte Dagens Næringsliv at Sigve Brekke under et internt møte hadde informert om endringer og kutt. Konsernstaben skal slankes med 25 prosent og om lag 100 ansatte kan bli overtallige i prosessen.

Selskapet opplyste til avisen at målet er å spare 500 millioner kroner innenfor dette området innen 2020.

Endringene gjelder også i konsernledelsen, for denne uken forsvant plutselig mangeårig Telenor-profil Svein Henning Kirkeng fra oversikten over selskapets konsernledelse.

Hans avdeling skal nemlig deles i to. Kirkengs uttreden fra konsernledelsen har ikke blitt annonsert hverken i en børs- eller pressemelding, noe Telenor har for vane å gjøre enten det er snakk om permanente eller midlertidige endringer.

Kirkeng er nå erstattet av Lars Thomsen, som står oppført som fungerende konserndirektør for markedsføring.

I Oslo Børs' oversikt over reglene som børsnoterte selskaper må etterleve, står det blant annet at «selskapet skal straks offentliggjøre (...) beslutning om endring i selskapets styre, daglig leder eller finansdirektør».

Det er altså ikke et krav, men helt vanlig, at børsnoterte selskaper informerer om endringer i konsernledelsen ettersom denne anses som sentral for selskapets drift og ledelse. Telenor pleier også å informere løpende om dette, men i dette tilfellet skjedde det altså ikke.

– Hvorfor har dere ikke sendt ut en børsmelding på at det er endringer i konsernledelsen slik dere pleier?

– Grunnen til at vi ikke sendte børsmelding denne gangen var fordi vi allerede hadde en konstituert leder på plass og vi vil sende ut meldingen når vi har en permanent løsning på plass, sier Hanne Knudsen, kommunikasjonssjef i Telenor Group til E24.

FANT VIKAR: Lars Thomsen figurerer nå som fungerende konserndirektør for markedsføring i Telenor, etter at Svein Henning Kirkeng forsvant ut av konsernledelsen. Thomsen har til vanlig jobben som ansvarlig for Telenors satsing på IoT (tingenes internett).

Foto: Skjermdump: Telenor

Blir leder i ny Telenor-avdeling

E24 tok torsdag kontakt med Telenor for å høre hva som skjedde med Kirkeng.

Kommunikasjonssjefen forteller at Kirkeng er utnevnt som leder for en ny enhet kalt «Software Development Unit».

Telenor deler nemlig produkt- og markedsføringsdelene av Kirkengs forrige rolle.

Akkurat hvordan de forskjellige tjenestene og teamene i produkt- og markedsføringsdelen av Telenor Group skal fordeles er ikke endelig avklart.

– Det er en prosess på gang og det er for tidlig å gå ut med detaljer, sier kommunikasjonssjefen.

Kirkeng ble i januar 2017 annonsert som den nye konserndirektøren med ansvaret for produkt og kundeinteraksjon i hele Telenor-konsernet. Da hadde Telenor snappet han tilbake fra Telia etter bare et drøyt halvår hos konkurrenten. Før den raske turen innom Telia var Kirkeng flere år i Telenor, blant annet som e-handelsansvarlig i Telenor Digital Services.

Kirkengs inntog i konsernledelsen kom samtidig som Sigve Brekke gjennomførte sin andre store endring i organiseringen av ledelsen.

I 2015 utvidet han først konsernledelsen kraftig slik at alle lederne for de 13 forskjellige landene i Telenor hadde en plass rundt bordet. I januar 2017 kom så beskjeden om at konsernledelsen skulle reduseres kraftig, ved at man bare skulle ha «cluster»-ledere», altså regionsjefer i konsernledelsen.

I tillegg til de operative direktørene, har naturligvis felles konsernfunksjoner som finans og teknologi sine faste plasser i konsernledelsen.

Ny mobilsjef

Etter at Berit Svendsen i fjor høst forlot jobben som sjef for Telenor Norge, og konserndirektør for Skandinavia, steppet mobilsjef Bjørn Ivar Moen inn som Norgessjef midlertidig. Morten Karlsen Sørby kom inn som fungerende konserndirektør for Skandinavia.

Fra 1. april har Petter-Børre Furberg begynt i sin nye jobb som sjef for Telenor Norge, etter å ha avsluttet oppdraget som konserndirektør for fremvoksende markeder i Asia for Telenor.

Denne uken annonserte Telenor at Ric Brown vil ta over som mobilsjef i Telenor Norge, og det er dermed uklart hvilken rolle Bjørn Ivar Moen nå skal ta i telegiganten.

– Nå ser jeg frem til nye muligheter, og jeg er i god dialog med Telenor om dette, sa Moen i en pressemelding denne uken.

– Det er ennå ikke helt avklart hva hans rolle vil bli, sier kommunikasjonssjef Hanne Knudsen torsdag.

PS! Det er for tiden hvertfall to ledige stillinger høyt oppe i Telenor-systemet. Siden Ragnar Kårhus blir finansdirektør i Schibsted blir jobben som sjef for Telenor Broadcast ledig. I tillegg er det altså jobben som konserndirektør for markedsføring (som Lars Thomsen nå fungerer som). Hvem som får disse rollene er ennå ikke kjent.

Oppdatert: Den 12. april ble det klart at Bjørn Ivar Moen er utpekt som den nye sjefen for Telenor Broadcast og Canal Digital.

Les også

Trondheim blir Norges første 5G-by

Les også

Telenor kutter i konsernstaben – vil spare 500 millioner

Les også

Get-kjøpet skal gi Telia 100 millioner til i besparelser

Her kan du lese mer om