Mobileksperter: Slik vil smarttelefonen være om fem år

De største teknologiselskapene i verden sikter mot å gjøre om telefonen din til en personlig assistent. Norske eksperter tror personalisering er veien å gå.

  • Victoria Armstrong
Publisert:

Smarttelefonen skal bli enda smartere, ifølge ekspertene.

En av topplederne i Google spår at innen fem år vil mobilen vite nok om deg til å skreddersy nyheter og tilbud til deg uten at du spør om det.

Google har Google Now, Apple har Siri og Microsoft har Cortana. Alle er tjenester laget for å møte den enkelte forbrukers behov.

Les også

– Våre smartmobiler blir ikke for alle

Google Now-sjefen Aparna Chennapragada sier til Business Insider at hun ser for seg at smarttelefonen vil trenge å bli enda bedre kjent med deg.

Da kan den gi deg væroppdateringer, minne deg på å trene og vise deg fotballresultater uten at du ber om det.

Dette kan den gjøre basert på dine tidligere søk på mobilen, samt informasjon du selv oppgir vil telefonen til enhver tid.

Med dagens smarttelefoner søker du deg til diverse nettsteder for å informasjonen du er ute etter. Men denne oppgaven kan i stor grad bli overlatt til telefonen din.

Les også

Én av åtte mellom 18 og 21 år bytter mobil hvert år: – Foreldre må si nei

– En lett overgang

Fagdirektør i mediehuset Tek, Kurt Lekanger, tror også at telefonen vil gjøre en større del av jobben med det du vil ha enn den gjør i dag. Han tror denne utviklingen allerede har kommet, og at den vil bli.

UUNNGÅELIG: Kurt Lekanger er sikker på at smarttelefonene vil utvikle seg.

– Telefonen vil lære deg å kjenne, basert på posisjon og hva du har brukt den til tidligere. Dette er noe vi vil se mer av i tiden som kommer, og allerede nå er det på vei til å bli sånn.

Øyvind Solstad er ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG. Han tror overgangen til en smartere mobil vil gå lett fordi vi er blitt så vant til at alt rundt oss er personalisert.

– Hele brukeropplevelsen vår er personalisert. Det at vi er så vant til en personalisert verden gjør at vi kan begynne å forvente en slik oppførsel på andre områder. Da er det naturlig at mobilen følger det løpet.

Les også

Digitalt klasseskille bekymrer regjeringen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

SPENNENDE: Aparna Chennapragada i Google spår store endringer for smarttelefonen.

– Vi liker å være litt anonyme

Samtidig mener både Lekanger og Solstad at det kan være problematisk for noen å gi fra seg mye personlig informasjon til telefonen.

Lekanger tror informasjonen fort vil bli brukt av kommersielle aktører for å lage reklametilbud til hver enkelt forbruker.

Les også

Googles mobilendring kan få konsekvenser for gigant-selskaper

– Ikke alle liker at kommersielle aktører sitter på så mye informasjon om deg og kan skreddersy tilbud til deg hele tiden. Og vi liker gjerne å være litt anonyme, og da kan det bli et problem når man for eksempel er logget inn på diverse sider som samler informasjon om deg.

- Mye som foregår i det skjulte

Fagdirektør i Datatilsynet, Catharina Nes, er også skeptisk til utviklingen.

Hun tror den økende trenden med å personalisere tjenester er viktigere for bransjen enn for forbrukerne.

– Dette er ikke noe forbrukerne selv står og roper etter. Problemet er at vi sier vi ikke vil ha det, men samtidig bruker vi det. Vi oppfordrer bransjen til å være mer gjennomsiktig når de innhenter informasjon om oss. Det er mye som foregår i det skjulte.

Til tross for at Chennapragada er overbevist om at smarttelefonen vil utvikle seg betydelig de neste årene, er hun opptatt av at hvert enkelt marked trenger egne spilleregler.

For eksempel kan Google Now tilby hjelp til å huske hvor du har parkert bilen. Denne funksjonen har blitt veldig populær i USA, men har slått an dårlig i India.

Les også

New York får terror-app

Les også

Apple-lanseringen: Dette er nye iPhone 6S

Les også

Digitalt klasseskille bekymrer regjeringen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik forbereder bankene seg på mobilbetalingskrig

  2. Nokia varsler mobil-comeback

  3. Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016

  4. Samsung kaster seg på smarthøyttaler-bølgen

  5. Googles stemmeassistent til Norge