Cook startet kveldens begivenhet med å synge karaoke

En ny generasjon iPhone er født. Den nye iPhone 7 får blant annet to timer bedre batteritid og tre kameraer.

AKSJEN FALLER: Markedet er som alltid lite begeistret mens administrerende direktør i Apple, Tim Cook, lanserer den siste iPhone-telefonen i rekken, iPhone 7.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

«Sweet home Alabama» sang Apple-sjefen Tim Cook i en karaoketaxi med komikeren James Corden, som er kjent for programmet «Carpool Karaoke».

Seere av årets store Apple-event i San Francisco ble nemlig tatt med på taxitur før Tim Cook inntok scenen i San Fransisco klokken 19.00 norsk tid.

Og publikum måtte vente lenge på godsakene onsdag kveld. Det drøyde én time ut i presentasjonen før Cook begynte å snakke om begivenheten «alle» ventet på, nemlig den siste utgaven av smarttelefonen iPhone 7.

Tradisjon tro var ikke Cook redd for å bruke store ord om selskapets duppeditter, og han la begeistret vekt på at over én milliard iPhone-telefoner er blitt solgt hittil.

– Verdens mest avanserte operativsystem fortjener den beste telefonen, sa Tim Cook, før de første offisielle bildene av iPhone 7 ble kringkastet.

SLIK BLIR IPHONE 7: Den siste utgaven av iPhone blir vann- og støvbeskyttet, mens stereo-utgangen fjernes.

Vanntett og to kameraer på baksiden

Som ventet ble to telefoner lansert – iPhone 7 og iPhone 7 plus. Blant de viktigste endringene er følgende:

** Den hittil viktigste endringen er at iPhone 7 blir den første telefonen fra Apple som er støv- og vannresistent, i likhet med konkurrerende smarttelefoner på markedet.

Les også

Super Mario stjal rampelyset til Apple

** Apple bekrefter at stereo-utgangen fjernes, og hodetelefon-utgangen flyttes til lightning-utgangen, hvor laderen kobles til. Det var på forhånd stor spenning knyttet til hvorvidt selskapet fjerner den 3,55 millimeter store stereo-utgangen på grunn av vannresistens eller av hensyn til ønsket om en stadig tynnere telefon. Et adapter for andre hodetelefoner ble samtidig lansert.

At stereo-utgangen fjernes, betyr at det ikke lenger vil bli mulig å lade telefonen samtidig som man lytter til musikk med hodetelefoner eller gjennom en Aux-kobling.

** Selskapet lanserer også nye hodetelefoner som er trådløse, såkalte AirPods.

TRÅDLØSE HODETELEFONER: Apple lanserte for første gang såkalte Airpods, trådløse telefoner. iPhone 7 og hodetelefonene ble presentert av direktør Phil Schiller i Apple.

Større lagringskapasitet og bedre batteritid

** Batterivarigheten til iPhone 7 blir to timer lengre enn batterivarigheten til iPhone 6.

** IT-selskapet foretar en redesign av hjem-knappen. Den kan nå ikke trykkes ned, men blir kun basert på berøringsteknologi.

** iPhone 7 minste lagringskapasitet vil starte på 32 gigabyte, mot 16 gigabyte for iPhone 6 og tidligere modeller.

** Begge kameraer, både på fremsiden og baksiden, er oppdatert. iPhone 7 pluss får to kameraer på baksiden, i tillegg til selfie-kameraet på fremsiden.

** Skjermen blir 25 prosent lysere.

** iPhone 7 vil koste det samme som iPhone 6. iPhone 6 koster 649 dollar i USA. iPhone 7 plus startpris er 769 dollar.

** Telefonen kommer i fargene rosa, gull, hvit, svart og såkalt jet-black.

** Forhåndsbestillinger vil åpne 9. september, og 16. september blir telefonene fraktet til markedet.

Apple-aksjen falt i forkant av lanseringen, og markedet ble såvidt begeistret innledningsvis, da aksjen et øyeblikk var opp 0,03 prosent.

Da presentasjonen var ferdig i nitiden, begynte en opptur for aksjen, som ved stengetid hadde nådd 0,60 prosent på Nasdaq-børsen i New York.

KAN IKKE LADE OG HØRE PÅ MUSIKK SAMTIDIG: Hodetelefonene må kobles til lightning-inngangen ettersom stereo-inngangen er fjernet fra iPhone 7.

Super Mario inntar iOS

Tidligere på kvelden, med karaoke-turen «tilbakelagt», innledet Cook naturligvis med å snakke om musikktjenesten til Apple, som nå har over 7 millioner brukere.

Han gikk så over på å snakke om butikken for applikasjoner, App Store. Appnedlastingen har økt med 106 prosent siden samme tid i fjor, og det er nå over 500.000 spillapper i Apples butikk.

Kveldens store nyhet hva spillapper gjelder, er at en spillapp fra Nintendo om 80- og 90-tallsklassikeren «Super Mario» blir tilgjengelig for iPhone-brukere.

NYTT SPILL: Super Mario-skaper Shigeru Miyamoto i Nintendo gikk på scenen i San Francisco for å snakke om Super Mario for iOS.

Kanskje er Apple og Nintendo inspirert av Pokémon-suksessen i sommer, hvor millenniumsgenerasjonen gikk mann av huse for å fange monstre.

En annen nyhet på spillfronten er at Pokémon Go blir tilgjengelig fra den digitale klokken Apple Watch.

Nintendo-aksjen stiger kraftig på Nasdaq-børsen, og er opp 35 prosent til 35,30 dollar per aksje onsdag kveld.

Nintendo-aksjen har steget over 25 prosent på Apple-lanseringen.

Apple-klokken mer treningsrettet

Cook vet å holde publikum spent før kveldens store lansering, og oppsummerer innledningsvis om hva Apple har oppnådd det siste året, og skryter i mellomtiden stort av selskapets satsing på barn og koding.

Det ble satt av nesten 20 minutter for å snakke om Apple Watch. Apple har inngått et samarbeid med Niké om klokkens egenskaper for treningsformål.

– Den andre serien med Apple Watch vil koste 369 dollar, forteller Tim Cook.

Aksjekursen til Nike er opp 0,55 prosent til 57,73 dollar per aksje.

TRENINGSKLOKKE: Leder for Nikés merkevare, Trevor Edwards, forteller om Nike+ som del av Apple Watch.
Les også

Mener brennende Samsung-telefoner vil gi iPhone 7-salgsløft

Les også

Analytikere tror Apple kan slite med å begeistre

Les også

Nordisk undersøkelse: iPhone dårligst å snakke i

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Nintendo

Flere artikler

  1. De første iPhone 7 Plus-leveransene er utsolgt

  2. Apple har lansert ny iPhone – aksjen faller

  3. – Den har lydplugg. Jeg bare nevner det

  4. «Super Mario» stjal rampelyset til Apple

  5. Analytikere tror Apple kan slite med å begeistre