Her tester Telenor neste års «skjulte» mobilrevolusjon

Du skal ha et trent øye for å se det, men med den nye mobilteknologien VoLTE lover Telenor bedre lydkvalitet, dekning og batteritid på telefonen din.

HALLO, HALLO: Direktør for mobil, Bjørn Ivar Moen (t.v.), og teknologidirektør Magnus Zetterberg i Telenor Norge viste hvor raskt du kommer gjennom når du ringer med den nye mobilteknologien VoLTE (Voice over LTE).

Marius Lorentzen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

FORNEBU (E24): Hvis du har en nyere 4G-telefon vil det neste år skje en ganske stor endring når du ringer folk.

Da lanserer nemlig Telenor teknologien VoLTE (Voice over LTE) – det betyr at man for første gang i Norge faktisk kan ringe over 4G-nettet. Det skjer ved at man går over fra et såkalt linjesvitsjet til et pakkesvitsjet system – fra en telefonlinje til en ren datakobling.

I USA har man allerede lansert teknologien hos flere operatører, og AT&T og Verizon jobber nå med å la kundene ringe mellom nettene sine via VoLTE.

Denne uken gjennomførte Telenor den første offentlige demonstrasjonen av teknologien for pressen ute på hovedkontoret på Fornebu. Der benyttet man en Sony Z2 og en iPhone 6 for å vise teknologien, men de nyeste Samsung-telefonene støtter også teknologien.

Fordelene med VoLTE for mobilbrukerne er mange, ifølge Telenor:

 • Bedre dekning på samtaler
 • Bedre batteritid
 • Du kan snakke og surfe samtidig langt flere steder
 • Oppkoblingstiden blir kuttet drastisk fra opp mot 10–15 sekunder og ned til 1–2 sekunder (tiden fra du trykker «ring» til det faktisk ringer i andre enden)
 • Lydkvaliteten blir markant bedre

4G-nettet ble fra starten utviklet som et rent datanett, og derfor må mobilen din i dag kobles ned på 3G-nettet eller det gamle GSM-nettet for å ringe eller motta samtaler. Når telefonen hele tiden må hoppe mellom disse nettene, bruker den ekstra mye strøm. Når den fra neste år slipper dette, skal batteritiden bli bedre.

Les også

Tidligere Chess-kollega gir Vollvik gullnummer-kamp

Årsaken til at taledekningen blir bedre, er at man bruker den såkalte 800 mhz-frekvensen på 4G-nettet, som er lavere enn den tradisjonelle GSM-frekvensen på 900 MHz. Jo lavere frekvensen er, jo lenger rekker signalene.

– Vi har mobilmaster på 4G med 800-frekvensen som sender 100 kilometer, som går utover den andre dekningen. Det betyr at kunder kan få ringt der man i dag bare har data, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor, og la til at dekningen også blir bedre innendørs.

Lydløft

Telenors Norges nyutnevnte teknologidirektør, Magnus Zetterberg, mener VoLTE vil gi en ny lydopplevelse for kundene. Han har denne høsten flyttet fra Sverige, fra jobben som teknologidirektør i Telenors svenske virksomhet.

– Det betyr noe for kvaliteten og hvordan man opplever samtalen, sier han.

Det at veldig mange snart begynner å ringe over 4G, betyr ikke at alle som surfer vil oppleve tregere fart, ifølge teknologidirektøren:

Telenors nye teknologidirektør Magnus Zetterberg og mobildirektør Bjørn Ivar Moen var begge tydelig stolte over teknologiløftet mobilnettet nå får.

Marius Lorentzen

– Det kreves ganske lite båndbredde for 4G-tale, men det må prioriteres over data.

– Man får plass til et enormt antall samtaler på 4G-nettet, legger han til.

Når det gjelder lydkvaliteten, kan du allerede ha merket noe av kvalitetsforskjellen når du ringer. Ringer du med en moderne smarttelefon i dag på 3G-nettet, får du ofte tilgang til tjenesten HD Voice. Her er kvaliteten og støydempingen merkbart bedre enn med den gamle GSM-teknologien.

De fleste merker nok først forskjellen når du mister HD Voice midt i samtalen – det skjer når mobilen din mister 3G-dekningen og må gå over på 2G (GSM). Da hører man plutselig at lyden blir langt mer skurrete og uklar enn før.

Konkurrentene kommer

Både hos NetCom og Ice jobber man også med VoLTE-teknologien.

ICE arbeider for tiden med å oppgradere hele sitt mobildatanett fra den aldrende CDMA-standarden til et nytt LTE (4G)-nett, der man skal benytte VoLTE for å tilby taletjenester. Dette lanseres i løpet av 2015.

Som E24 tidligere har skrevet, betyr det at ICE tar opp kampen om å bli en fullverdig, landsdekkende konkurrent til Telenor og NetCom fra og med neste år.

Hos NetCom (TeliaSonera Norge) er man mer forsiktig med å love når VoLTE-teknologien kommer i deres nett. Selv om NetCom var de første som lanserte LTE (4G i Norge, og verden) kan de havne bakpå de to andre hvis de ikke lanserer neste år:

– Vi har initiert aktiviteter knyttet til VoLTE , men det er for tidlig å gi et konkret tidspunkt for når vi tar denne teknologien i bruk, sier Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i NetCom/TeliaSonera Norge, til E24.

Les også:

Teliasonera-sjefen går på dagenTidligere Chess-kollega gir Vollvik gullnummer-kampEvry selges til investeringsfondTelenor vurderte å trekke seg ut av Danmark

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå skrur Telenor på 4G+

 2. Slik vil Telenor endre måten du ringer på

 3. Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på

 4. Annonsørinnhold

 5. Konkurransetilsynet vil trolig stanse storfusjon

 6. Kunder raser over nettbytte