Snart kan du trolig låse opp iPhonen med ansiktet

En ny patentsøknad fra Apple vekker oppsikt i teknologiverdenen.

ÅPNES MED ANSIKTET: En ny Apple-teknologi vil la deg åpnen iPhonen med ansiktet. (NB: Bildet er et illustrasjonsfoto)

Fredrik Solstad
Publisert:

Samsung var først. Men Apple tar det et skritt videre.

I midten av desember lanserte Samsung Android-telefonen Galaxy Nexus. Smarttelefonen var den første i sitt slag med ansiktsgjenkjennelse, som gjør at telefonen åpnes ved å skanne ansiktet til brukeren.

Men Samsung fikk kritikk, blant annet kan man lure telefonen ved å bruke et bilde av eieren. Teknologien fungerer også dårlig i svakt lys.

Det problemet skal Apple tilsynelatende ha løst med den nye teknologien «Low Threshold Face Recognition» - grovt oversatt: lavterskel ansiktsgjenkjennelse.

Det melder nettstedet Patently Apple.

Finnes allerede

Til forskjell fra andre ansiktsgjenkjennelses-programmer, som blant annet finnes i forskjellige datamaskiner og altså Samsungs Galaxy-telefon, ignorerer Apples teknologi ansiktets biometriske data - eller personens særegne karaktertrekk.

Apples program skal se på de små forskjellene i ansikter, som avstanden mellom nese og munn og mellom øynene.

- Simpel teknologi

Flere teknologinettsteder mener Apples patent er et fremskritt for teknologien, som teknologiselskapene har slitt med for å få til.

«Ansiktsgjenkjennelsesteknologien er basert på simpel, vektet forskjelloversikt, isteden for tradisjonelle sammenhengs-matching», heter det i patentet som ble levert til det amerikanske patentkontorer i 2009.

Fungerer i dårlig lys

Det betyr blant annet at Apples program kan gjenkjenne brukerens ansikt i dårlig belysning, og fra skjeve vinkler. En analyse av den oransje dybden i hudfargen kan gjenkjenne forskjellen på en riktig bruker og et fotografi - slik at telefonen ikke blir lurt.

Samtidig krever teknologien mindre prosessorkraft, og kan derfor låse opp telefonen, datamaskinen eller nettbrettet fra dvalemodus.

LES OGSÅ: