Eksplosiv vekst i mobilbankbruk

- Nå ser vi at mobile banktjenester for alvor tas i bruk av befolkningen, sier mobilbanksjef.

ØKER: Mobilbanksjef Baard Slattelid (t.v) i Sparebank1 venter solid vekst i mobilbankmarkedet i året som kommer. Her er han sammen med konsulent Jon Fageraas i Bekk Consulting.

Jan Inge Haga
  • Hans Iver Odenrud
Publisert: Publisert:

Lørdag 27. oktober i fjor var mobilbanken for første gang større enn den tradisjonelle nettbanken målt i antall pålogging hos Sparebank1.

Større satsing fra bankenes side på utvikling av plattformene har gjort mobilbanken like sikker og brukervennlig som nettbanken, ifølge Baard Slaattelid, mobilbanksjef i Sparebank1-alliansen.

Og veksten har ikke latt vente på seg.

Siden desember 2011 til desember i fjor doblet trafikken på bankens hjemmeside seg mot bankens selvbetjente løsninger, og mobiltrafikken har en stor del av æren.

- Den utgjør nesten halvparten av trafikken og vokser raskt. I volum øker mobilbruken kraftig siden den typiske nettbankbrukeren logger inn på sidene våre kun 4-5 ganger , mot 18-19 innlogginger i måneden på mobil, sier mobilbanksjefen til E24.

- Nå ser vi at mobile banktjenester for alvor tas i bruk av resten av befolkningen, sier han.

VOKSER: Stadig flere bruker nettbrett og mobil til å betale regninger.

Sparebank1

- Disse har så langt vært litt skeptiske enten til teknologi eller sikkerhet. 2013 blir definitivt mobilbankens år, sier han.

LES OGSÅ: Forventer halvering av bankfilialer innen 2020

- Flytter fra nett til mobil

Ifølge Slaattelid brukte hver fjerde Sparebank1-kunde kun mobilbanken i løpet av desembermåneden, og 10 prosent av kundene har ikke vært innom nettbanken på mer enn tre måneder.

- Det betyr jo i praksis at 10 prosent har meldt flytting fra nettbank til mobilbank, sier han, og legger til at rundt 60 prosent av brukerne er mellom 20 og 39 år.

- Er det mobilen eller nettbrett som blir hyppigst brukt i mobilbanken?

- Helt klart mobilen. Rundt 85 prosent av mobilbankbruken stammer fra mobilen. 15 prosent kommer fra nettbrett, forteller han og fortsetter:

- Vi ser at mobilbankbruken topper seg på ettermiddagen - når folk har fri, og i helgene. Folk bruker nok mobilen til blant annet å sjekke om de har råd til forskjellige aktiviteter eller shopping i helgene. Dette gjør folk når de er på vei ut døra hjemme, og da er nettbrettet lite praktisk og for stort, sier han.

- Har eksplodert

Også Danske Bank kan forteller om en ekstrem mobilvekst det siste året.

- Både mobilbankbruk og nettbankbruken har eksplodert. Vi hadde en økning på rundt 300 prosent i fjor, sier Ole Kristian Øyen, mobilbankansvarlig i Danske Bank.

- Selve begrepet mobilbank er gammelt, men bruken av mobilen som bank ble virkelig først etter utviklingen av smarttelefoner og apper, forteller han.

Fremover forventer han kraftig vekst i mobilbankbruken.

- Hos oss ser vi at det er nettbrettbruken som vokser kraftigst, selv om det fortsatt er veldig mye aktivitet på mobilene, sier han.

- Venter på teknologi

Begge forteller at de om noen år forventer at mobilbank og nettbank kan bli én og samme ting.

- Det er veldig lite hensiktsmessig å ha mange forskjellige plattformer, med én android-applikasjon, én iOS-applikasjon og én nettutgave, sier Øyen, og legger til:

- Etterhvert som vi får bedre teknologi til koding, når utviklingen av HTML5 kommer på plass, kan det bli enklere å legge til rette for en felles plattform som tilpasser seg hver brukers utsnitt. Da slipper vi å oppdatere hver eneste plattform individuelt, sier han.

LES OGSÅ:

  • Ny rapport slakter sikkerhet i Nordeas mobilbank
  • - Nettbrettsalget vil seksdoble seg
Publisert:

Flere artikler

  1. Snart er mobilbanken størst

  2. Lanserer Nordens første klokkebank

  3. Finanstilsynet kritisk til bank på mobilen

  4. Annonsørinnhold

  5. Nettbanktrøbbelet: – Feilen er rettet

  6. DNB: – Vi kan ikke bare legge ned alle filialene: 1 av 5 er aldri i banken