Milliardbot til Youtube for brudd på barns personvern

Google må betale 1,5 milliarder kroner etter anklager om at videotjenesten samlet inn data om barn og brukte det til å selge annonser. Boten utgjør mindre enn to prosent av selskapets overskudd i forrige kvartal.

REKORDBOT: Ifølge amerikanske myndigheter tjente Youtube millioner av dollar på å bruke informasjon om barn i rettet markedsføring. FTC har aldri delt ut en større bot i en sak som omhandler barns personvernrettigheter.
  • André Haugen
Publisert:

Youtube og morselskapet Google har gått med på å innføre nye tiltak for å beskytte barns personvern og betale en bot på 170 millioner dollar, tilsvarende 1,5 milliarder kroner, i et forlik med amerikanske myndigheter.

Federal Trade Commission (FTC) og delstatsadvokaten i New York kunngjorde beslutningen onsdag.

Forliket er et resultat av en årelang gransking av selskapet, etter at forbrukerorganisasjoner anklaget Youtube for å ha ulovlig samlet inn data om barn.

Myndighetene mener selskapet har brukt informasjonen til å selge annonser for blant annet Barbie-dukker, skriver Wall Street Journal.

Les også

USA gransker teknologikjempene

Ifølge FTC sporet Youtube aktivitetene til barn under 13 år. Selskapet har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet i forliket.

Youtube-sjef Susan Wojcicki har sagt at Youtube nå skal gjøre endringer på plattformen, inkludert å skru av kommentarene og datainnsamling på videoer rettet mot barn.

Beløpet utgjør under to prosent av Googles overskudd i forrige kvartal. Selv om boten er rekordhøy sammenlignet med lignende saker for FTC, omtaler kritikere straffen som en «dask på lanken», skriver New York Times.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Google
  2. Personvern

Flere artikler

  1. YouTube strammer inn reglene: – Da vi fikk vite om det stoppet vi umiddelbart

  2. Amerikanske myndigheter saksøker Facebook

  3. Google betaler Apple opp mot 111 milliarder kroner for søkemotorstandard

  4. Omsetningshopp for både Alphabet og Microsoft

  5. Saksøkt for veldedighetsmisbruk: Nå må Trump betale 18 millioner kroner