Milliardbot til Youtube for brudd på barns personvern
Google må betale 1,5 milliarder kroner etter anklager om at videotjenesten samlet inn data om barn og brukte det til å selge annonser. Boten utgjør mindre enn to prosent av selskapets overskudd i forrige kvartal.
Youtube og morselskapet Google har gått med på å innføre nye tiltak for å beskytte barns personvern og betale en bot på 170 millioner dollar, tilsvarende 1,5 milliarder kroner, i et forlik med amerikanske myndigheter.
Federal Trade Commission (FTC) og delstatsadvokaten i New York kunngjorde beslutningen onsdag.
Forliket er et resultat av en årelang gransking av selskapet, etter at forbrukerorganisasjoner anklaget Youtube for å ha ulovlig samlet inn data om barn.
Myndighetene mener selskapet har brukt informasjonen til å selge annonser for blant annet Barbie-dukker, skriver Wall Street Journal.
USA gransker teknologikjempene
Ifølge FTC sporet Youtube aktivitetene til barn under 13 år. Selskapet har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet i forliket.
Youtube-sjef Susan Wojcicki har sagt at Youtube nå skal gjøre endringer på plattformen, inkludert å skru av kommentarene og datainnsamling på videoer rettet mot barn.
Beløpet utgjør under to prosent av Googles overskudd i forrige kvartal. Selv om boten er rekordhøy sammenlignet med lignende saker for FTC, omtaler kritikere straffen som en «dask på lanken», skriver New York Times.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
YouTube strammer inn reglene: – Da vi fikk vite om det stoppet vi umiddelbart
Amerikanske myndigheter saksøker Facebook
Google betaler Apple opp mot 111 milliarder kroner for søkemotorstandard
Omsetningshopp for både Alphabet og Microsoft
Saksøkt for veldedighetsmisbruk: Nå må Trump betale 18 millioner kroner