Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss

Huawei har gått fra å være en liten leverandør på den kinesiske landsbygden til å bli en ledende global teknologigigant. Nå har selskapet sendt en av sine toppsjefer til Norge, like før Telenor tar den avgjørende beslutningen om hvem som får levere deres 5G-nett.

Chen Lifang, konserndirektør for kommunikasjons og samfunnskontakt i Huawei, tok turen til Norge for å møte viktige aktører for selskapet. Hun håper å også få litt tid til å se fjorder og Edvard Munchs kunst når hun er i Norge.
Mistilliten mot Huawei
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi har vært gjennom så mye gjennom hele vår historie. Det virker som at hver gang vi føler at vi går inn i en roligere periode, så treffer vi på en motbakke. Denne gangen er det representert ved amerikanske myndigheter som slår ned på oss, men i hele min karriere i Huawei har vi løst problemer, og jeg føler ikke det mønsteret vil endre seg.

Det sier Chen Lifang, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i det kinesiske teknologikonsernet Huawei. E24 møter henne på et hotell i Oslo sentrum sammen med rådgiverne sine og representanter for Huawei i Norge.

Konserndirektøren snakker engelsk, men foretrekker å ta intervjuet via en tolk.

Lifang sitter helt i toppen av det gigantiske kinesiske teknologikonsernet Huawei som nå står midt oppe i en global storm med både handelskrig og sikkerhetspolitisk press – i en skvis mellom stormaktene USA og Kina.

– Tiden flyr. Jeg har jobbet i Huawei i 25 år (...) og da jeg først kom til Huawei var selskapet fortsatt veldig lite og hadde akkurat begynt å selge nettverkssvitsjer til urbane strøk i Kina etter å ha etablert oss hos små bedrifter og på landsbygden, forteller hun når E24 spør henne om hvordan hun vil beskrive utviklingen til selskapet.

Selskapet ble etablert i 1987 og har hatt en mildt sagt imponerende utvikling til å bli en av verdens ledende teknologi- og telekomleverandører. Selskapet omsatte i fjor for hele 940 milliarder kroner, har 188.000 ansatte i over 170 land og har levert opp imot 2.000 mobilnettverk. Selskapet selger også avanserte smarttelefoner og annen elektronikk.

Les også

Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press

– Vi er ikke i en situasjon der vi kan bestemme

Amerikanske myndigheter, samt flere vestlige myndigheter og etterretningsorgan har vært åpent kritiske til selskapet og anført at Huawei kan bli brukt av kinesiske myndigheter, enten til overvåkning eller til å lamme infrastruktur i en potensiell konflikt.

Her hjemme har blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sagt at de synes det er «problematisk» hvis Huawei får bygge 5G i Norge.

Huawei har blant annet imøtekommet anklagene med å tilby en «no-spy-agreement».

– De fleste anklagene har kommet fra amerikanske myndigheter, og vi har avvist og oppklart alle sammen. I tillegg går vi fortsatt gjennom en rettslig prosess i håp om at en transparent prosess i det amerikanske rettssystemet kan bevise vår uskyld, sier Lifang.

– Gitt at du åpenbart har prioritert å komme hit til Norge og de nordiske landene, hva er budskapet ditt til politikere og andre?

– Det jeg vil si er at Norge bør ha tillit til Huawei. Vi har en sterk sikkerhetshistorie (...) og i de nesten 20 årene vi har vært i Europa har vi hatt åpen kommunikasjon og samarbeidet med EU, myndigheter og ulike bransjer for å hjelpe å bygge en avansert og trygg infrastruktur i Europa, sier Lifang.

– Vi har også sterke partnerskap med både operatører og andre selskaper i Norge. Mange forbrukere kjenner oss også gjennom at de bruker våre smarttelefoner, så vi er et selskap å stole på, sier hun videre.

– Når forventer du en avklaring på situasjonen dere står i?

– Det er veldig vanskelig å forutse, særlig med Trump-administrasjonen. Vi er ikke i en posisjon der vi kan bestemme når situasjonen løses, sier Lifang.

Huawei kom susende inn i det norske telemarkedet for en 10 år siden, da selskapet sikret seg kontraktene for å bytte ut mobilnettene til både Telia og Telenor.

Huawei hevder selv at deres teknologi er verdensledende innen 5G, og med deres utstyr på plass har Telenor blant annet kunnet innkassere seieren for verdens raskeste mobilnett.

Samtidig som Huawei kjemper mot anklagene fra USA så pågår det også en kamp mellom dem og konkurrentene om å få bygge ut neste generasjons mobilnett: 5G.

Mange mobilselskaper verden over skal i løpet av 2019 og de neste to årene velge leverandør, og særlig Nokia, Ericsson og Huawei er de sentrale spillerne.

Her i Norge har Telia allerede tatt en beslutning: De har valgt Ericsson og vil erstatte alt Huawei-utstyret de har i mobilnettet sitt i Norge innen 2023.

Les også

NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei

Telenor skal velge før jul

Selv om Huawei nå mister Telia Norge fra kundelisten, så har selskapet allerede vunnet flere kontrakter i Europa og sikter seg inn mot flere. En av de viktigste er Telenor, som har 183 millioner mobilkunder i Europa og Asia.

Da Telenor la frem sine kvartalstall onsdag ville ikke selskapet si noe mer om hvem de vil velge som 5G-leverandør. De har signalisert at en avklaring vil komme en gang før jul.

– Hva er dine forventninger til de andre anbudsrundene i Europa og Norden?

– Huawei har så langt sikret seg noen flere 5G-kontrakter i Europa enn andre regioner. Så det er sånn sett normalt at Telia valgte andre. Det er umulig å vinne absolutt alle kontrakter og det ville heller ikke vært bra om alle valgte oss, sier Lifang og fortsetter:

– Når nettverkene er ferdige kan man sammenligne ytelsene deres. Slik vi ser det ønsker vi en sunn konkurranse og å drive frem stadige forbedringer.

– Har dere kuttet priser eller gitt ekstra rabatter for å vinne kontrakter nå?

– Nei, det er ikke slik vi håndterer dette. Rabatter vil ikke løse utfordringene vi opplever og vi mener også det ville skadet både oss og bransjen. Vi må tjene penger, både for å investere i 5G, men også i våre partnerskap med universiteter og for fremtiden der vi ser kunstig intelligens og skyløsninger bli stadig viktigere, sier Lifang og fortsetter:

– Hvis ikke vi gjør langsiktige investeringer er det veldig sannsynlig at vi mister konkurranseevnen vår fem til ti år frem i tid.

Siden Telenor nå er i sin beslutningsprosess skulle ikke Lifang møte Telenor på Norgesturen denne gang. Kalenderen var imidlertid tett med møter med politikere, andre samfunnsaktører og enkelte journalister.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor

Telenor: Ikke å «lettere» å velge Huawei i Asia

Allerede i 2017 gjennomførte Telenor en tidlig 5G-test med samferdselsministeren til stede på Fornebu, med Huawei-utstyr. Nå tester selskapet 5G med Nokia, Ericsson og Huawei i Norden og med ZTE i Malaysia. Selskapet kjører for tiden 10 pilottester i Norge, hvorav Huawei er med i den første piloten på Kongsberg.

– Er andre enn Huawei, Ericsson og Nokia aktuelle for dere i Telenor?

– Det er flere leverandører som er relevante, og ZTE er nok de som er mest sammenlignbare med de tre store, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24 etter selskapets kvartalspresentasjon.

Han påpeker at aktører som Samsung og Cisco fra «IT-verdenen» har kommet inn på mobilnetttverkleverandørenes banehalvdel siden 5G handler om en bredere digitalisering enn de tidligere mobilnettene, som først og fremst handlet om å levere internett og tale.

– Vil det vært lettere å velge Huawei i de asiatiske markedene deres enn i Norge og Europa, gitt situasjonen?

– Vi har kontakt med myndighetene i alle landene vi opererer i. Kravene til oss varierer fra land til land, men jeg vil ikke si det ville vært enklere (å velge Huawei, journ.anm.) i et land enn et annet. For dette handler ikke bare om sikkerhet, men også om teknologi og løsninger de kan tilby, sier Brekke.

– Flere av leverandørene skryter av at de er ledende på 5G, ser dere noen teknologiforskjeller? 

– Det er noen forskjeller. Det er jo også derfor vi har flere tester pågående, sier Brekke.

Norgessjef i Telenor, Petter Børre Furberg, er sentral i Telenors 5G-arbeid, samtidig som han også skal lede Telenors omfattende arbeid med å kvitte seg med det gamle kobbernettet innen 2023. Bredbånd levert over fibernett, 4G og etter hvert også 5G vil gjøre det mulig å gjennomføre den enorme moderniseringen.

– Dere har nylig kjøpt teleselskapet DNA i Finland som sier de skal begynne å selge hjemmebredbånd over 5G i desember, samtidig som konkurrenten deres Telia sier de lanserer 5G i Norge i april. Når kommer Telenor?

– Det vi kan si nå er at vi lanserer i løpet av 2020, sier Furberg.

Norge har fått 5G-pilot: Mobilnettet som er mer enn bare fart og moro – E24-podden med Lorentzen & Co

Har ikke merket så mye til handelskrigen

Da Telia valgte Ericsson gjorde Telia Norge-sjef Abraham Foss det klart at de kunne valgt Huawei, selv i dagens situasjon.

E24 kunne samtidig rapportere at Telia var bekymret for handelskrigens effekt, og dermed muligheten for å få leveranser av nettverksutstyr fra Kina i fremtiden. Selskapet skal etter det E24 erfarer allerede ha opplevd enkelte problemer.

Chen Lifang i Huawei sier at de foreløpig ikke har merket handelskrigen:

– Så langt har vi ikke sett noen nevneverdig effekt. Ser man på 5G, for eksempel, så har vi fjernet alle amerikanske produkter og andre regulerte elementer fra utstyret vårt. Vi etterlever dermed amerikanske eksportregler fullt ut, sier Lifang og fortsetter:

– Huaweis produksjon og leveranser har aldri blitt suspendert, selv ikke en dag, og vi har aldri sluttet å levere på kontrakter eller installasjoner for våre kunder.

En utfordring Huawei har hatt er at amerikanske myndigheter har lagt begrensninger på hva amerikanske selskap kan eksportere til Kina. Det har blant annet påvirket Huaweis mulighet til å bruke enkelte Google-løsninger i smarttelefonene sine, inkludert app-butikken Play Store.

Huaweis telefoner kjører i utgangspunktet Googles Android-system, men Huawei har nylig annonsert at de har et eget operativsystem klart, kalt HarmonyOS.

– Det ser nesten ut som dere jobber for å gjøre dere helt uavhengige fra Google og andre leverandører?

– Nei, vi jobber ikke mot å bli helt uavhengig. VI ønsker å jobbe med europeiske og amerikanske selskap for å utvikle bedre produkter og teknologi til kundene. Vårt syn har alltid vært tydelig: Så lenge amerikanske myndigheter tillater det vil vi kjøpe produkter fra amerikanske selskap som vil selge til oss, sier Lifang og legger til:

– Vi føler ikke at vi må lage alt selv, men vi er fullt kapable til å gjøre det.

Hun sier at den globale teknologiindustrien har kommet mye lengre enn den ellers ville gjort, hadde det ikke vært for samarbeidet mellom industrien i Europa, Kina og USA.

– Vi vil fortsette samarbeidet, men gitt den amerikanske eksportkontrollen som er rettet mot oss har vi ikke noe annet valg enn å lage beredskapsplaner for å overleve.

PS! Huawei opplyser at de samarbeider med Google slik at begge parter etterlever lover og regler som gjelder. Huawei har ikke byttet over fra Android til sitt eget Harmony-system ennå.

Les også

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

Les også

Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. Mobilnett
 3. Huawei
 4. Teknologi
 5. Telia
 6. Ericsson
 7. Telenor

Flere artikler

 1. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 2. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 3. – Det kan det komme reaksjoner fra Kina

 4. Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

 5. Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen