Spacemaker AI kjøpt opp for over 2 milliarder kroner

Det norske selskapet som ble startet i 2016 jubler over tirsdagens nyhet.

GRUNNLEGGENDE GLADE: De tre gründerne av Spacemaker. Fra venstre; Carl Christensen (CTO), Håvard Haukeland (CEO) og Anders Kvåle (arbeidende styreformann).
  • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Spacemaker AI er kjøpt opp av amerikanske Autodesk for 240 millioner dollar, tilsvarende 2,2 milliarder kroner. Det kommer frem i en pressemelding fra det norske oppstartsselskapet tirsdag.

Selskapet bruker egen programvare for å hjelpe arkitekter og boligutviklere teste ulike bygningskonsepter på tomter, for å optimalisere plassbruken og effektivisere planleggingsprosessen.

Programvaren hjelper brukeren teste flere alternativer raskere enn de kan med manuelle metoder, og finner den optimale løsningen basert på premissene brukeren selv setter.

Autodesk lager programvare for folk som lager ting.

– Spacemaker er beviset på kraften som ligger i bedre innsikt og automatisering, som igjen gir designere mulighet til å teste urbane designideer på få minutter, sier Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk.

Fire år gammelt

Spacemaker ble startet i 2016 og er basert i Oslo. På vei inn i 2020 var ikke et salg en del av planene. Men i tirsdagens pressemelding jubler en av grunnleggerne over oppkjøpet.

– Vi er utrolig glade for endelig å kunne dele denne nyheten! Siden 2016 har Spacemaker vært gjennom en utrolig reise, og opplevd en vekst vi aldri hadde forestilt oss, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og med-gründer av bedriften.

– I dag markerer en ny, viktig milepæl for selskapet. Vi blir en del av en mye større, internasjonal organisasjon, som er unikt posisjonert for å raskere plassere vårt produkt i hendene på prosjektteam rundt om i verden.

Vil forme ny byplanlegging

Spacemaker har utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen.

Teamet på 115 ansatte består blant annet av matematikere, systemutviklere, arkitekter, og designere.

– Når vi vet at planeten vår vil få 2 milliarder flere beboere innen 2050, må utviklingshastighet og bærekraftig byplanlegging få høy prioritet. Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Autodesk-sjefen.

Andrew Anagnost mener Spacemaker-teamet vil tilføre Autodesk stor verdi.

– Medarbeiderne i Spacemaker representerer noe av det beste man kan finne i teknologibransjen, og gjør en fantastisk jobb med å støtte arkitekter og utviklere innenfor urban design. Vi ser frem til å bringe hele teamet inn i Autodesk-familien.

Spacemaker ser på sammenslåingen med Autodesk som en stor mulighet for norsk teknologi til å ta større plass på verdensscenen.

– Med Autodesk på laget får vi en internasjonal arena for teknologikompetanse og innovasjon fra Norge. Dette vil medføre flere spennende jobber her hjemme og muligheter for lokalt talent til å ta steget opp, sier Carl Christensen, teknologidirektør og med-gründer av Spacemaker .

– Fremover skal vi fortsette å utvikle verdensledende teknologi, og dette arbeidet skal ledes fra vår base her i Oslo, avslutter han.

Publisert: