IKT Norge om statsråd Solvik-Olsen: – Dreper Uber for drosjesjåførenes stemmer
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tar livet av Uber for å tilfredsstille drosjesjåførene, mener IKT Norge. Uber blir likebehandlet, sier statsråden.
IKT Norge er frustrert etter at Uber legger ned sin norske transporttjeneste Uber Pop.
Uber tar dette grepet i påvente av nye regler som gjør det lettere å drive selskapet.
Les mer: Uber trekker seg ut av Norge
– Jeg tenker at dette er ille. Og problemet har et navn: Kjetil Solvik Olsen. Han har med vilje drept Uber for å vinne stemmene til drosjesjåførene i valgkampen, sier sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge til E24.
Scherva var medlem av delingsøkonomiutvalget, som i februar anbefalte nye regler for drosjenæringen. Blant annet burde det ikke være krav om løyve, om å være knyttet til en sentral og om å ha drosjevirksomhet som hovederverv, ifølge utvalget.
Derimot burde kravet til godkjent kjøreseddel fortsatt gjelde, mente utvalget.
Les mer: Dette foreslår delingsøkonomiutvalget
Her er Ubers plan for å bli i Norge
– Dreper mangfoldet
– Han hadde full mulighet til å endre bestemmelsene slik at politiet ikke lenger kunne rettsforfølge Uber-sjåførene, men det lot han være å gjøre, på tross av klart råd fra delingsøkonomiutvalget, der vi viste hvordan man kan sikre et trygt og godt tilbud for forbrukerne selv om løyvesystemet fjernes, sier Scherva.
– Han fastholder et system som dreper mangfoldet i drosjetilbudet, sier han.
Konkurransetilsynet har tatt til orde for å liberalisere taximarkedet mer, og fjernet taket på antall løyver.
Danmark liberaliserte sitt lovverk i mars, men landets nye taxilov holdt blant annet på kravet om taksameter og setefølere. Kort tid etter at loven kom, la Uber ned sin danske virksomhet.
Les mer: Konkurransetilsynet mener nye drosjeregler bommer
Eftas overvåkningsorgan ESA mener at det norske taket på antallet drosjeløyver bryter med EØS-reglene, og Norge skal gi sitt svar på dette den 27. oktober.
Tidligere Uber-sjåfør Anneli (26): – Norsk byråkrati på sitt verste
– Blir likebehandlet
Samferdselsministeren kommenterer ikke Schjervas utspill, men sier at Uber må forholde seg til samme regler som alle andre aktører.
– Uber blir i dag likebehandlet med de øvrige aktørene i markedet. Det er fylkene som i dag styrer tildeling av drosjeløyve, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en epost til E24.
Solvik-Olsen sier at det er avgjørende å sikre et godt transporttilbud i hele landet.
– Drosjenæringen er en viktig aktør som bidrar til å nå denne målsettingen, både i by og distrikt. Drosjene utfyller kollektivtransporten, sier han.
– Skolekjøring, pasientkjøring og TT-transport er viktige oppdrag som drosjene utfører i tillegg til å dekke næringslivet og private kunders behov for individuelle transporter. I vårt arbeid med å svare ESA vil derfor hensynet til å sikre fortsatt godt drosjetilbud i hele landet stå sentralt, legger han til.
Taxiforbundet om Ubers «pause»: – Tror ikke regjeringen lar seg presse
Vil sikre Uber
ESA fastslo at EØS-reglene var brutt allerede i februar. Regjeringen hadde opprinnelig frist til juni med å svare, men nå er fristen satt til 27. oktober.
Schjerva håper at Stortinget vil gripe inn og sikre nye regler som gjør at Uber kan fortsette driften
– Dersom resten av regjeringen og Stortinget er villig til å gripe inn kan det finnes et liv etter døden for Uber. Det handler egentlig ikke om Uber, men å la den geniale ideen om at det skal være mulig å dele bilen med andre, og skaffe ekstrainntekt, sier Schjerva.
– Klarte å reise debatt
I 2016 gjorde NHO-direktør Kristin Skogen Lund et poeng av å ta med seg VG på tur i en Uber-bil for å skape debatt om delingsøkonomien. Da var det riktignok snakk om en større Uber Black-bil, en tjeneste som ikke er omstridt.
– Vi klarte å reise en debatt som handler om at nye forretningsmodeller og teknologier må få oss til å se med nye øyne på de reguleringene vi har i dag, skriver Lund i en epost til E24.
Lund mener at Uber selv må ta ansvar for sine forretningsmessige avgjørelser. Samtidig påpeker hun at at dagens regler kan mykes opp, samtidig som alle aktører må følge allmenne krav om å skattebetaling og forbrukersikkerhet.
– På linje med Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet, delingsøkonomiutvalget og ESA har også NHO tatt til orde for at for eksempel drosjereguleringen bør mykes opp, legger hun til.