Kulturministeren vil ikke gripe inn i TV-strid

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil ikke gripe inn i striden mellom TV 2 og Canal Digital.

HOLDER DØREN LUKKET: Kulturminister Anniken Huitfeldt blander seg ikke i TV-striden.
Publisert: Publisert:

Konflikten toppet seg mandag da det ble kjent at TV 2 har sagt opp avtalen med Canal Digital om distribusjon av TV 2 Nyhetskanalen, Filmkanalen og Bliss. Med mindre partene løser floken, forsvinner kanalene fra programtilbudet 23. november. TV 2 Zebra er allerede utilgjengelig for Canal Digital-kunder med kabel-TV. Denne avtalen var det Canal Digital som sa opp.

– Nå må kulturministeren komme på banen og forsøke å løse saken mellom partene, sa Frps mediepolitiske talsmann Øyvind Korsberg til NTB mandag kveld.

Kulturdepartementet viser til at dette er en rettslig prosess og vil derfor ikke gi noen kommentar til saken nå.

Søksmål

Den rettslige prosessen det vises til bunner i et søksmål Canal Digital har gått til mot staten og TV 2 for å få kjent et vedtak i den regjeringsoppnevnte kabeltvistnemnda ugyldig. Vedtaket slår fast at det skal betales markedspris for TV 2 hovedkanalen.

– Nemnda kom fram til en pris som var nesten 800 prosent høyere enn året før. Det oppfatter vi som en snikinnføring av lisens for TV 2, sier produkt- og strategidirektør Haakon Li Dragland i Canal Digital Kabel.

Canal Digital eies av Telenor, der staten sitter med aksjemajoriteten. Men Lie Dragland tilbakeviser at de dermed går til søksmål mot egen eier.

– Vi går ikke til søksmål mot staten som eier, men som forvaltningsorgan, sier han.

Strid om penger

Striden mellom TV 2 og Telenor-eide Canal Digital strekker seg flere år tilbake og handler først og fremst om pris. Krangelen antok nye høyder da Canal Digital valgte å lansere en ny grunnpakke som består av 28 faste kanaler og 15 valgfrie. Ingen av TV 2s kanaler er blant de faste kanalene.

– Ser en på oppslutningen om våre kanaler er det helt uforståelig at Canal Digital har fjernet alle TV 2s kanaler fra sin grunnpakke. Det er helt åpenbart et forsøk på å ramme TV 2. Det har vi valgt å reagere på ved å si opp avtalen på de tre kanalene, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy.

Lie Dragland påpeker at alle Canal Digitals kunder fortsatt vil få TV 2s hovedkanal.

– Kundene våre kan ta det helt med ro. De får fortsatt kanalen som før, men den vil ligge på siden av grunnpakken. Jeg forstår at dette kan virke forvirrende, men dette er juss, sier Lie Dragland.

Tro på løsning

Han har tro på at det skal komme til en forhandlet løsning mellom TV 2 og Canal Digital.

– Men akkurat når det skjer vet jeg ikke. Det er stadig kontakt, og det er jo slik at TV-kanaler trenger distributører og distributører trenger TV-kanaler, sier Lie Dragland.

– Vi kan få på plass avtaler i dag hvis Canal Digital oppfører seg på en annen måte og hvis de holder avtaler, sier Rune Indrøy.

Canal Digital mener kostnadene vil øke med 40-50 prosent dersom TV 2 får innvilget sine priskrav. Det får Indrøy til å fnyse.

– Det er jo bare tull. De regnestykkene er komplett uforståelige. Det er ikke lett å forholde seg til et selskap som mener innhold ikke skal koste noe, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør.

Publisert:

Her kan du lese mer om