Tysk delstat forbyr «like»-knappen på Facebook

Tyske myndigheter frykter nettstedet bruker funksjonen til å kartlegge brukerne.

I KONFLIKT: Tyske myndigheter mener Facebook bryter både tyske og europeiske lover.
Publisert: Publisert:

Den tyske delstaten Schleswig-Holstein har beordret tyske statlige institusjoner til å stenge sine sider på det sosiale nettstedet Facebook.

De må også fjerne «Like»-knappen fra sine nettsteder. Gjøres ikke dette, vil de bli ilagt bøter, advarer myndighetene, ifølge Associated Press.

- Bryter loven

Leder for datatilsynet i Schleswig-Holstein, Thil Weichert, sier at en analyse tilsynet har gjennomført, viser at Facebook bygger profiler av både brukere og ikke-brukere basert på data som samles inn av «Like»-knappen.

Dersom dette stemmer, er det et brudd på både tyske og europeiske databeskyttelseslover.

I en uttalelse oppfordrer tilsynet nettbrukere til å la være å trykke på virtuelle knapper som er levert av de ulike sosiale nettstedene, som «Like»-knappen, for å unngå å bidra til oppbygging av en ulovlig profil.

Avviser lovbrudd

Representanter fra Facebook avviser de tyske myndighetenes analyse:

- Vi vil sterkt avvise enhver påstand om at Facebook ikke er kompatibelt med EUs standarder for databeskyttelse, sier en talsmann for Facebook i en uttalelse.

- Facebooks Like-knapp er en så populær funksjon fordi folk har full kontroll over hvordan deres informasjon blir delt gjennom den. I over et år har knappen bidratt med verdi for mange bedrifter og individer hver eneste dag.

Like fullt vil selskapet se på saken, heter det videre.

- Vi vil gjennomgå materialet vi har mottatt fra ULD (det aktuelle tyske datatilsynet som nå har forbudt «Like»-knappen, journ. anm.), både på våre egne vegne og på vegne av nettbrukere over hele Tyskland.

Selskapet opplyser også at den eneste informasjonen Facebook samler inn når en bruker ikke er logget inn på nettsamfunnet, er en IP-adresse.

Publisert:
Gå til e24.no