Minecraft-gründer med personlig avskjedsbrev etter milliardkjøp: «Det handler ikke om pengene. Det handler om min mentale helse»

Mannen bak Minecraft og spillstudioet Mojang forklarer hvorfor han forlater selskapet etter Microsofts milliardoppkjøp.

RIK PÅ MINECRAFT: Men det er ikke pengene som gjør at Markus Persoon forlater sitt eget spillstudio etter at det nå blir kjøpt av Microsoft for 15,9 milliarder kroner, ifølge han selv.

Foto: V. Diamante / Flickr
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

«Jeg ser ikke på meg selv som en ekte spillutvikler. Jeg lager spill fordi det er gøy, og fordi jeg elsker spill og elsker og programmere, men jeg lager ikke spill med intensjon om at de blir braksuksesser, og jeg prøver ikke å forandre verden.»

Slik åpner skaperen av spillfenomenet Minecraft og medgründer av Mojang, svensken Markus Persson, et oppsiktsvekkende avskjedsbrev publisert på sin egen blogg.

Forlater 40 ansatte

Avskjeden kommer etter at Microsoft mandag bekreftet det lenge ryktede oppkjøpet av det svenske spillstudioet , som har spillfenomenet Minecraft på sin merittliste.

Prislappen er svimlende to og en halv milliard dollar – tilsvarende 15,9 milliarder norske kroner.

Markus Persson satte opp grunnpilarene i Minecraft på egen hånd. I 2010 fikk han med seg to andre og startet Mojang, og året etter ble det ferdigpolerte spillet offisielt lansert. I dag teller studioet rundt 40 ansatte som nå slukes av Microsofts spilldivisjon.

Les også

Minecraft-kjøpet: - Summen kan se astronomisk ut

Vil bavare fatningen

Samtidig som Mojang kunne bekrefte Microsoft-oppkjøpet tidligere i dag, annonserte selskapet at Minecraft-faderen forlater dem.

Skal vi tro Persson selv, handler valget om å bevare fatningen – snarere enn å slå seg til ro med pengene.

«Det handler ikke om pengene. Det handler om min sinnstilstand», skriver Persson, som forklarer at han ikke lenger «klarer å være ansvarlig for noe så stort» som Minecraft.

«Hvis jeg noen gang ved et uhell skulle klare å skape noe annet som får luft under vingene, vil jeg trolig vrake det umiddelbart», fastslår Persson.

Pengemaskin

Han kan trolig slappe av, for det skal godt gjøres å få like mye luft under vingene som Minecraft har fått: I juni i år hadde salget passert 54 millioner eksemplarer.

Spillekspert Rune Fjeld Olsen mener prisen på 15,9 milliarder ikke er så sjokkerende som den kan virke, spillets posisjon tatt i betraktning:

- Minecraft er blant de største merkevarene spillverdenen har sett de siste årene. Det er en pengemaskin, sa Level Up-programlederen til E24 etter at oppkjøpet ble annonsert.

Les også

Minecraft-gründer dropper samarbeid etter Facebook-kjøp

Ble værende for kulturen

Og det ble for stort for spillets skaper. Allerede for en tid tilbake valgte Persson å tre ned fra sin sentrale rolle i Mojangs Minecraft-utvikling.

Selv skriver han at han heller har brukt den siste tiden til å eksprementere med mindre prosjekter, etter å ha innsett at han ikke klarte å lage noe like stort som Minecraft igjen.

«Jeg var ikke sikker på hvordan det passet inn i Mojang, hvor de andre faktisk arbeidet, men jeg ble værende siden de andre sa jeg var viktig for kulturen».

«Jeg vil ikke være et symbol»

Den nå småberømte utvikleren sier han har innsett at han ikke har like god kontakt med fansen som han først trodde.

«Jeg har blitt et symbol. Jeg vil ikke være et symbol, ansvarlig for noe stort som jeg ikke forstår, som jeg ikke ønsker å jobbe med, men som stadig kommer tilbake til meg.

Jeg er ikke en entreprenør. Jeg er ikke en administrerende direktør. Jeg er en nerdete dataprogrammerer som liker å ha meninger på Twitter.»

Den selverklærte nerden skal blant annet bruke tiden fremover på små webprosjekter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Microsoft kjøper Minecraft-skaper

  2. - Summen kan se astronomisk ut

  3. Microsoft vil kjøpe selskapet bak Minecraft

  4. Annonsørinnhold

  5. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

  6. – London må gå konkurs før britene går inn i euroen