En nær perfekt familiebil

En BMW 320i xDrive Touring er ikke feilfri, men man skal likevel lete lenge, og muligens forgjeves, for å finne en bedre familiebil til en realistisk sum.

  • Morten Abrahamsen
Publisert:

Den ganske ferske BMW 3-serie, lansert på denne tiden i fjor, er sin klasses beste bil, og når den nå er tilgjengelig i en helt riktig kombinasjon, kan det tenkes at det er den perfekte familiebil. Riktignok ser det ut til at mange nordmenn ønsker seg både høyere og større bil, men det er vel strengt tatt ikke noe man egentlig behøver?

En 3-serie Touring har bagasjeromskapasitet på nær 500 liter og tilstrekkelig plass i baksetet. En familie på fire klarer seg utmerket i bil som dette.

Nå er den klar med en miks som burde være perfekt for våre forhold. 320i xDrive har firehjulstrekk og en to liters bensinmotor på 184 hestekrefter i kombinasjon med stasjonsvognkarosseriet.

Smidig

3-serien er en sporty familiebil, hvor man får bra med kjøreglede. Styringen er presis og er vektet riktig, og med servotronic-tilvalget reduserer den bevegelsen ved store rattutslag, slik at den både blir mer smidig ved sportslig kjøring og under lukeparkering.

Sittestillingen kan gjøres lav om man ønsker det og det er veldig lett å finne seg til rette i bilens interiør. Det er logisk og fremstår som velbygd. Knappene har riktig motstand og det tar kort tid å sette seg inn i funksjonene som er ryddig plassert.

Dette er slik vi forventer det i en BMW, slik det har vært i en årrekke, og merkelig nok noe mange andre produsenter sliter med å få til.

Minste med 4x4

320i er den minste bensinmotoren som er tilgjengelig med firehjulstrekk, og den er sprek nok. Den vanlige lakmustesten, null til hundre, gjøres unna på 7,7 sekunder, men man merker at den må jobbe ganske kraftig når man skal kjøre forbi i motorveishastigheter. Lyden er hissig, men noe spinkel, og elastisiteten mellom 80 og 120 er noe dårligere enn tilsvarende dieselmotor.

Mer bilstoff på E24 BIL

Samtidig er bensinmotoren morsommere å kjøre. Man har et bredere register, hvor makseffekten ligger høyere i turtallskurven, samtidig er fullt dreiemoment, som riktignok er lavere enn hos dieselen, tilgjengelig over et langt bredere spekter. Dermed er den langt mer fleksibel, og sammen med en sportsgirkasse kan man få motoren til å bli temmelig artig.

Tørst

Det som var skuffende over en 60 mils tur på E18, var forbruket. Ved normal E18-fart lå snittet på rett over 0,8 liter per mil. Det er ikke så veldig imponerende, og langt over oppgitte tall som er 0,53. Den forholdsvis spinkle motoren må tydeligvis jobbe overraskende tungt når vindmotstanden begynner å bli betydelig.

SPREK NOK: En BMW 3-serie finnes med en rekke motoralternativer. Ser man på forholdet mellom pris og effekt er 320i det kanskje beste kjøpet.

I hastigheter rundt 100 viser det seg og at det er et overraskende langt sprang opp til 5-serien. Vind- og hjulstøy er svært så tilstedeværende, i en helt annen skala enn i storebroren, som ligger cirka 100.000 over i pris.

Test av BMW 520i

Et annet moment, som delvis skyldes en vinter som brukte altfor lang tid, var dekkene. Den var utstyrt med piggfrie Hakkapeliitta, som ikke fungerte særlig bra i høye hastigheter. Det virket som vi kjørte i stormkast, trolig var det de mykere sidene i dekkene som ikke trivdes i 100 kilometer i timen.

Djevelens tall

I utgangspunktet er ikke prisen så gal, 489.000 for en bil med så høy kvalitet på det aller meste er greit, men før man er ferdig med å montere det nødvendige ekstrautstyret blir det betraktelig mer. Bilen her er ikke overdådig utstyrt og koster, interessant nok, 666.000 kroner.

En BMW 320i xDrive Touring er ikke feilfri, men den er nok den beste familiebilen man kan skaffe seg for en sum som ikke er forbeholdt rentenister og folk fra Verdalen.

Les også:

Tester av andre BMW 3-serie:

BMW 330d Touring

BMW 328i Sedan

BMW 320d

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Komfort, komfort, komfort

  2. – En skjult perle fra BMW

  3. Nytt siffer - kjent formel

  4. En vellykket ansiktsløftning

  5. Vil være som storebror