FREM MED BATTERIENE: Dette er «din neste bil»

Per i dag er det svært få hybridbiler på markedetet og enda færre helelktriske. Det kommer til å forandre seg, og det fort. Her er en oversikt.

ELEKTRISK PÅ VEI: De nærmeste årene kommer det en flom av biler som er hybrider eller helelektriske.
Publisert:

I løpet av et par år kommer det til å være et helt annet utvalg av biler med forskjellige elektriske løsninger på markedet, enn i dag.

Her er hva de viktigste bilfabrikantene planlegger å lansere i nær fremtid.

Audi

Kommer neste år med en Audi Q5 hybrid, mens det er planlagt elektriske biler fra 2013/2014. Og ikke minst Audi e-tron, en elektrisk sportsbil som er basert på konseptbilen som er vist på flere bilutstillinger.

BMW

De åpnet nettopp en fabrikk dedikert til elektriske biler. En modell som er kalt Megacity er ventet å nå markedet i 2013. Samtidig vil trolig sportshybriden Vision Efficient Dynamics være på veien. De har og hybridversjoner av deres større modeller som 7-serien og X6 på veien i dag.

Citroën

Deres første elbil kommer på markedet første kvartal 2011. C-Zero er en bybil med fem dører, prisen er 239.900. Citroën Norge forteller det så langt har kommet 75 ordrer på den. Bilen er et samarbeid med Mitsubishi og Peugeot, som kommer med hver sin tilsvarende bil samtidig.

Den skal ha en rekkevidde på mellom 13 og 15 mil ved blandet kjøring.

De tre bilmerkene skal samarbeide videre og, noe som for Citroëns del resulterer i en elektrisk Berlingo som går i produksjon mot slutten av 2012.

I slutten av 2011 lanseres DS5, som er en dieselhybrid.

Fiat

Fiat har Europas laveste samlete utslipp på sin bilpark per i dag. I følge den norske importøren er det ingen konkrete opplysninger på når det kommer elektriske eller hybridløsninger i deres modeller. Samtidig antas det at det kommer en elektrisk 500 til relanseringen av Fiat i USA i 2012.

Honda

De har i dag hybridbilene CR-Z og Insight i sitt sortiment. De planlegger flere med en slik drivlinje i 2012, uten at noe er konkret ennå. Dette skal blant annet inkludere en mellomklassebil.

Jaguar

I følge Car Magazine kommer Jaguar med sine første hybridmotorer i 2013. De antar at det først vil være i XJ-modellen, da trolig i kombinasjon med dagens 3 liters V6 dieselmotor. Elektromotoren vil være i størrelsesorden 35 kilowatt.

Land Rover

Tidligere i år bekreftet Land Rover at de kommer med en hybrid-løsning i Range Rover-modellen. Da viste de Range-e prototypen. Det er en dieselhybrid som er planlagt lansert i 2013.

Lexus

Lexus har lenge profilert seg med hybridmotorer, og nå kommer de med en kompaktbil med slik motor som de. CT 200h har med en motor på 136 hestekrefter et Co2 utslipp på 87 gram per kilometer. Bilen kan bestilles i Norge fra november. Prisen starter på 299.000 kroner.

Mercedes-Benz

I fjor kom de med S400 Hybrid, som er en mildhybrid. I 2011 kommer E300 BlueTec Hybrid en dieselhybrid, fulgt av samme drivlinje i S300. En helelektrisk A-klasse skal og være rett rundt hjørnet. I løpet av et par år vil det og kommer brenselcelleversjoner av B-klassen, de vil ha en 100 kilowatts elektriskmotor.

Mini

Mini driver og tester ut en helelktrisk versjon. For øyeblikket ruller det et antall testbiler rundt i verden. Det er ventet at det det skal være mulig å lease Mini E fra neste år av.

Mitsubishi

Bilen som heter C-Zero hos Citroën og iOn hos Peugeot, heter i-MiEV i Mitsubishi-innpakning. Prisen er og lik, 239.900. Ordrebøkene har vært åpne siden tidlig i høst og de første leveringen i Norge er i starten av 2011.

Nissan

Helelektriske Nissan Leaf er ventet til Norge sommeren 2011. Den første av sitt slag i "Golf-klassen".

Opel

Mot slutten av neste år kommer GMs storsatsning, som i Opel-drakt heter Ampera, i USA Chevrolet Volt.

Peugeot

Helt i starten av 2011 kommer de med helelektriske iOn, Peugeots versjon av samarbeidet med Mitsubishi og Citroën. Som med de to andre, kommer den til å koste 239.900 og har samme spesifikasjoner.

Høsten 2011 kommer 3008 med en dieselhybrid kalt Hybrid4, den har en dieselmotor på 163 hestekrefter og en elektrisk på 37. Co2- utslippet er på 99 gram per kilometer. Den samme motorpakken skal også komme i 508 og RCZ i 2012. Samme år kommer 3008 HYbird4 som plug-in, da skal utslippet komme ned i 50 gram.

Porsche

For kort tid siden var dette en fabrikk som hardnakket påsto at de aldri kom til å putte noe annet enn en bensinmotor i sine biler. Nå får man Cayenne med dieselmotor og med bensinhybrid. Den ble lansert samtidig med den nye modellen i sommer og har en startpris i Norge på 1.309.000. Bilen har 380 hestekrefter og slipper ut 193 gram Co2 per kilometer.

(Saken fortsetter under bildet.)

Så langt i år er det solgt snaut ti Cayenne Hybrid i Norge. Det er og klart at det kommer en Panamera med hybrid om ikke lenge, muligens allerede 2011. I tillegg vil supersportsbilen 918 Spyder komme, med en hybriddrivlinje og ytelser som er på supersportsbil nivå.

Renault

Denne produsenten satser veldig sterkt på elbiler. Kangoo Express Z.E blir lansert første kvartal 2011, det er en liten varebil. Antatt pris er 20.000 euro. Familiebilen Fluence Z.E kommer samtidig, med en pris på 26.000 euro. I andre halvdel kommer Twitzy, som er en bitteliten bybil, med enten en 5 eller en 15 kilowatts motor.

I 2012 kommer de med enda en bybil, basert på konseptbilen Zoe. Målet er at alle modeller skal ha en elektrisk utgave innen få år.

Saab

Saab setter neste år i gang med testing av 9-3 ePower, en helelektrisk bil med en motor på 134 kilowatt, tilsvarende 184 hestekrefter. Null til hundre skal ta 8,5 sekunder og toppfarten er 150 kilometer i timen. 70 prototypbiler skal testes ut i 2011 og 2012, og Saab satser på at det blir den første elektriske familiebilen. Målet er en rekkevidde på 20 mil.

Smart

Fra 2012 vil en helelektrisk Smart settes i full produksjon.

Suzuki

Swift hybrid er under utvikling. Den skal nå testes i Japan. Den norske importøren sier at de ikke har noen opplysninger om eksport, så langt.

Toyota

Toyota har vært hybridbjellesauen med Prius i en årrekke, den feirer straks ti års jubileum. Nylig kom og Auris med en hybridvariant.

I 2012 kommer Prius i en MPV-versjon, selvsagt som hybrid. Samme år kommer og Prius som plug-in hybrid, og det kommer en mindre hybridbil, som bygges på Yaris-fabrikken.

På elbilfronten vil de i 2012 lansere en småbil, og RAV4 skal og bli hel-elektrisk. Sistnevnte blir et samarbeid med Tesla, men det er ennå ikke bekreftet om den kommer til Europa i følge Toyota Norge.

Volkswagen

Per i dag er det kun Touareg som har hybriddrivlinje i VW sitt sortiment. En helelektrisk versjon av Golf er planlagt lansert i 2013. Hybrider av samme modell - og Jetta - kommer et år tidligere, hybrid Passat i 2013. En elektrisk variant av den kommende bybilen Up!, kan og komme i 2013.

Volvo

Nylig ble det klart at Volvo jobber med en plug-in dieselhybrid motor. Den skal puttes i V60 og skal være markedsklar i 2012. Utslippene skal bli på under 50 gram Co2 per kilometer, og elmotoren skal være så stor at bilen har en elektrisk rekkevidde på rundt fem mil.

Les også:

Vanlige elbiler på vei

Elektrisk for massene

Ingen vil ha elbil i Storbritannia

Vekk med elbilene

Elbiler er god samfunnsøkonomi

Elbilen - en klimaversting?

Spår elbileksplosjon

Følg E24s biljournalist på Twitter: mortab

Publisert:
Gå til e24.no