Skup destruerte DN-rapport

Arne Fredly ønsker innsyn i Dagens Næringslivs metoderapport, men rapporten er slettet av Skup-juryen.

Publisert: Publisert:

I et brev til ledelsen for journalistenes gravekonkurranse Skup krever Fredlys advokat Kyrre Eggen innsyn i Dagens Næringsliv metoderapport, skriver Journalisten.no .

Fredly har varslet et søksmål mot avisen etter at DN i en serie artikler satte søkelys på flere vellykkede aksjehandler Fredly har gjort de siste årene.

Les også: Krever millioner av DN-journalister

DN meldte inn artikkelserien til Skup-prisen. Lørdag 19. mars - samme dag som prisutdelingen - kunne E24 avsløre at DN kort tid før Skup-konferansen valgte å trekke bidraget.

Les også: "Rapport fra innsiden" trukket fra Skup

DN-redaktør Amund Djuve oppga at jakt på avisens kilder er årsaken til at rapporten ble trukket. Det var en forklaring Fredly ikke kjøpte.

- Påstanden om at DN vil beskytte kildene, må være årets flaueste bortforklaring. Sannheten er selvsagt at Skup-bidraget måtte trekkes da Djuve ble klar over mange bruddene jeg hadde dokumentert i klagen til PFU, sa Fredly til Aftenposten påfølgende mandag.

Krever rapporten

"Om metoderapporten er trukket fra konkurransen bør ikke dette få betydning for rett til innsyn. Fredly vil om nødvendig be om at domstolene utferdiger pålegg for å få innsyn i metoderapporten", skriver advokat Eggen i brevet til Skup ifølge Journalisten.

Eggen ber om at stiftelsen uansett ikke destruerer DN-rapporten. Han råder Skup til å beholde en kopi i sine arkiver, "slik at dokumentet kan fremlegges og bevis ikke går til spille", skriver Journalisten.

Advokaten viser blant annet til Straffeloven paragraf 132, som forbyr ødelegging av bevis.

- Feil adresse

- Fredly henvender seg til feil adresse. For det første ble DNs bidrag trukket fra juryering. For det andre har DN bedt Skup om å destruere den aktuelle rapporten, og det har vi gjort, sier Skup-leder Håkon Haugsbø, til Journalisten.

Dette har Skup redegjort for i et brev til Fredlys advokat, men advokaten skal likevel i et nytt brev til Skup ha fastholdt kravet om at de ikke ødelegger bevismateriale.

– Han antyder vel at vi fortsatt sitter på rapporten, sier Haugsbø.

Milliardæren Fredly har også klaget avisen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) i det som er tidenes mest omfattende klage. Fredly reagerer på avisens dekning av flere vellykkede aksjehandler han har gjort, og mener DN har fremsatt ærekrenkende påstander om innsidehandel.

Les også: Mener DN stempler Fredly

Publisert: