Nye tall:- En tsunami av netthandel skyller inn over Skandinavia

Fersk statistikk viser at det handles langt mer via nettet i Norge enn tidligere antatt.

HAR TRUA: Anton Hagberg fra Komplett mener Virkes ferske statistikk bare underbygger det de har ment hele tiden, at netthandelen vokser enormt. - Vi har alt i alt fem milliarder kroner i omsetning i Skandinavia i 2013. Om fem år håper vi å ha ti milliarder i omsetning. Det er mulig.
Publisert:

- Vi ser at e-handelen har blitt mye større enn vi har antatt tidligere, uttalte administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, under dagens Handelskonferanse i Oslo.

Hovedorganisasjonen har sammen med TNS Gallup laget et nytt e-handelsbarometer, som skal måle den nettbaserte handelen her til lands.

Første bolk fra den nye statistikken ble presentert på konferansen, og tallene er oppsiktsvekkende høye.

- De største på nett er de rene netthandelvirksomhetene, men varehandelleverandørene med fysiske butikker gjør seg nå også gjeldende. I Sverige anslås det en årlig vekst på 15 prosent innen netthandlen, mot to prosent for detaljhandelen isolert. Riktignok er Sverige Nordens netthandelland, men vi nordmenn vil komme raskt etter, sa Hammer Madsen.

Tallene omhandler perioden mai-juli i år, og viser at det ble netthandlet for hele 27,2 milliarder kroner i Norge i denne tremånedersperioden.

LES OGSÅ: Gamlingene styrer websatsningen i norske bedrifter

Halvparten e-handler minst hver 14. dag

Av dette utgjør varer cirka 38 prosent og tjenester cirka 62 prosent. 80 prosent av Ola og Karis penger brukt på nett går til norske bedrifter, 20 prosent til utlandet. Amerikanske eBay har 14 prosent av markedet, men bare fire prosent i verdi.

Undersøkelsen viser at én av to nordmenn handlet på nett minst en gang hver fjortende dag eller hyppigere i perioden.

Det hører med at ferie- og fritidsreiser er en klar nummer én på listen over netthandlede varer. Dette segmentet utgjør hele 54 prosent, og det må her tas med i beregningen at perioden tallene gjelder for, mai-juli, jo er høysesong for feriereiser.

Anton Hagberg fra nettvarehuset Komplett.no er ikke overrasket over funnene:

- Vi er i ferd med å få en tsunami av netthandel inn over Skandinavia.

- Vi tror mye har gått under radaren tidligere, så at tallene er store overrasker ikke oss, fortalte han forsamlingen på Handelskonferansen. Han deltok paneldebatten som diskuterte funnene i det nye e-handelsbarometeret.

- Store endringer skjer

Overfor E24 utdyper han hvorfor han tror e-handel vil vokse enda mer i Norge og Norden.

- Det er veldig bra denne undersøkelsen nå kommer, for jeg tror norsk næringsliv ikke har tatt inn over seg hva som er i ferd med å skje. Ser man på denne og tidligere undersøkelser i blant annet Sverige, så er det ingen tvil om at store endringer skjer i hvordan folk handler. Veksten vi ser nå vil ta ytterligere av.

I dag utgjør nettslag om lag fire prosent av den totale varehandelen.

Når vi ber han se inn i glasskulen, ser Hagberg for seg en femdobling på bare få år.

- Hvor vi er om fem år? Jeg vil tippe at 20 prosent av alle varer da selges over nettet. Vi snakker i alle tilfeller om store bevegelser som vil komme i løpet av få år.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

DISKUTERTE E-HANDEL: Konferansier Arne Hjeltnes (med ryggen til) ledet e-handel-debatten mellom Lucas Seifert (fra venstre, H&M), Anton Hagberg (Komplett) Karl Phillip Lund (e-handelsekspert) og Ola Strand (Coop) på dagens Handelskonferanse i Oslo.

E-handelsekspert Karl-Philip Lund deltok også i paneldebatten, han tror også på stor vekst i de kommende årene.

- Store selskaper som Komplett og Zalando driver voksenopplæring gjennom sin annonsering, og gjennom at folk blir mer og mer vant med netthandel. Folk får vite mer, og finner ut at dette ikke er så farlig. Dermed øker handelen på nett.

- Opp til kunden å bestemme

Han tror det i fremtiden vil komme mindre skille mellom tjenester og varer, og i det hele tatt mellom e-handel og konvensjonell butikkhandel.

- Alt folk handler utenfor nett, vil de etter hvert også handle på nett. Jeg har sett netthandler til over 100.000 kroner gjort via internett, sier han. Det vil ikke være så stort skille mellom online og offline i fremtiden, mener han.

- De fleste netthandlere har god kundeservice, gode leveranser, gratis vareretur. Og gjør de noe galt, kommer det på Facebook i løpet av minutter. Det går ikke å tulle på nett lenger, det gjør at folk blir mindre og mindre redde, uttalte Lund i paneldebatten - som også fremhevet bedre og tryggere betalingsløsninger fjerner tidligere barrierer.

Hennes & Mauritz' Lucas Seifert mener også skillelinjene mellom butikk og nett vil bli visket ut

- Kanalinndelingen vil forsvinne. Vi må være der det er naturlig for kundene å handle. Butikken kommer til å fortsatt være vår inspirasjon, og vårt sted for å se og kjenne på produktene. Men vi må også inspirere kundene til å handle også på nett. Vi må utvikle begge deler. Vi vil komme dit at det å skille mellom de to ikke lenger blir så relevant. At hvor kunden ønsker å handle, blir opp til kunden å bestemme.

LES OGSÅ:

Slik har bransjene endret seg

Åpent for netthandel gjennom Twitter

Ola og Kari grepet av teknologiangst

Publisert: