Enorm respons på sjeføkonomens krypto-tweet: – Det er helt sykt

En twittermelding med to ord og en emoji var alt som skulle til for 1.500 nye følgere. – Tydelig at det er stor interesse for kryptovaluta og bitcoin, sier Kari Due-Andresen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken fikk 1.500 nye følgere på Twitter etter én enkelt melding lørdag kveld.
Kryptoboomen
 • David Bach
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

«Hodling #bitcoin».

Den tilsiktede stavefeilen har i flere år blitt brukt av krypto-entusiaster når de oppfordrer likesinnede til å la være å selge unna den aktuelle valutaen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen medgir at hun først ble kjent med begrepet i år. Og hun kjøpte sin første kryptovaluta i går.

Da var det på sin plass å legge ut budskapet på Twitter, i en melding som i skrivende stund har engasjert over 5.600 brukere til å «like», og drøyt 480 til å retweete, etter at meldingen ble lagt ut lørdag kveld.

– Jeg kjøpte bitcoin for første gang i går, og tenkte å legge ut en tweet om det. Da jeg sjekket i morges hadde jeg fått 1.000 nye følgere, nå tror jeg det er nærmere 1.500 følgere, etter at jeg la ut den tweeten. Det er helt sykt, sier Due-Andresen til E24.

Hun legger til at meldingene hennes på mikroblogg-tjenesten normalt får toppen 10 «likes» (en kjapp gjennomgang viser at tallet nok også er lavere), og sier hun ikke hadde forventet den enorme responsen. Fra under 2.000 følgere fredag, er tallet søndag på over 3.800.

– Det hadde jeg ikke forventet, men det er tydelig at det er stor interesse for kryptovaluta og bitcoin. Jeg begynte så smått å følge med for et år siden, og så har jeg blitt mer og mer interessert.

– Kryptovaluta svinger veldig mye. Hva tenker du om risikoen? 

– Det er jo definitivt høy risiko, det er det ingen tvil om – en ekstrem volatilitet. Derfor har jeg for egen del gått inn med et veldig lite beløp, sier Due-Andresen.

Hun ønsket å følge mer med og er nysgjerrig, men er tydelig på at det er et sjansespill.

Skal man investere i kryptovaluta må man være klar over store svingninger, og at man kan miste alt man har investert.

Som privatperson

Sjeføkonomen understreker at Handelsbanken ikke er involvert i kryptovaluta på noen måte, og at akkurat det nok ligger en stund frem i tid, om det skjer.

Kryptovalutaen handlet hun som privatperson, og i små beløp, sier Due-Andresen.

– Jeg har tenkt litt på det i det siste, og er nysgjerrig på kryptovaluta, så jeg kjøpte bitcoin og ethereum, fordi det er den største og en god nummer to. Da har man i hvert fall litt oversikt.

Sjeføkonomen har sjekket at arbeidsgiveren tillater kjøpet, og funnet at Handelsbanken ikke har problemer med det.

Les også

Hvordan lager man en bitcoin?

– Men det er jo klart at kryptovaluta er forholdsvis lite regulert, enn så lenge, så det kan hende det kommer mer føringer etter hvert. EU er jo i gang med en ganske omfattende plan for regulering av krypto, så jeg regner med, ettersom dette vokser videre, at det blir mer regulert.

I forrige uke deltok Due-Andresen i podkasten Bitcoin-snakk, hvor hun blir stilt spørsmålet om hun er på vei ned i «kaninhullet» som er kryptovaluta. Noe diplomatisk er svaret at hun vil lære mer. Da blir det vrient å nekte for at hun har fulgt kaninen lenger ned denne helgen.

– Ja, det følger nok kanskje med at jeg har kjøpt det selv. Men først og fremst er jeg nysgjerrig, fordi dette berører sentralbankens virke etter hvert, sier hun.

Røde øyne?

Blant de mange hundre svarene på Due-Andresens tweet er det en lang rekke billedmeldinger og gifs som man gjerne ser igjen i mer krypto- og bitcoin-vante kretser på Twitter, ikke minst trenden med å manipulere laserrøde øyne på seg selv. Due-Andresens nye følgere lot ikke vente på seg.

– De laserøynene har jeg ikke skjønt. Jeg har fått med meg at de bruker det, men ikke helt catchet greia, utenom at det er noe med at de prøver å få bitcoin opp over 100.000 dollar, muligens. Men jeg tenker at jeg ikke skal legge på meg de øynene, jeg er først og fremst makroøkonom, og dette med kryptovaluta er noe jeg gjør som privatperson på si.

Les også

Verdens største kryptobørs lanserer egen NFT-plattform

– Men det er kjempemorsomt, og det er et felt jeg er interessert i å lære mer om, og gjøre analyser på hvis det blir mulig. Det er et felt i vekst, så antagelig blir det noe man vil omtale også i de etablerte analysemiljøene. Sånn jeg ser det er dette bare i den spede begynnelsen, og vi kommer nok til å prate og skrive mer om det fremover.

Om Handelsbanken kommer til å dekke kryptovaluta veldig snart, er hun imidlertid ikke sikker på.

– Jeg vil tenke at det er en stund frem til, og om, vi vil begynne å dekke og gjøre kryptovaluta tilgjengelig gjennom våre tjenester. Jeg vet ikke om det er aktuelt på kort sikt, det er nok andre banker som går før oss ned den gaten der. Så dette er mer noe som jeg synes er interessant selv, og som jeg håper blir mer utbredt å debattere etter hvert.

Digitale sentralbankpenger

Due-Andresen merker seg med interesse at Norges Bank i løpet av forrige uke la ut en ny oppdatering om arbeidet med digitaliseringen av sentralbankpenger. Sentralbanken vil i løpet av de neste to årene teste ulike løsninger for digitale sentralbankpenger, melder de.

– En av grunnene til at de ønsker å være føre var er at man ser en vekst i private betalingsløsninger, og man må tenke på hvordan man kan svare på det. Jeg er en tradisjonell økonom, men jeg ser på fenomenet som utrolig interessant, sier hun.

– Jeg har spurt Norges Bank om hva som eventuelt er alternativet til digitale kontanter. Hvis de utreder som føre var, men likevel ikke velger å gå for det, hva er alternativet? Hvis man ser at kryptovaluta vokser seg større, og svaret er strammere regulering, så håper jeg Norges Bank konkluderer med at det er verdt å utstede eller prøve en digital sentralbankvaluta, at de heller går den veien.

Søndag ettermiddag handles en bitcoin for 56.825 dollar, ifølge Coinmarketcap. Det er ned 1,1 prosent det siste døgnet, men opp over 15 prosent de siste syv dagene.

Ethereum ligger på 2.918 dollar, opp nesten 30 prosent siste syv dager.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Bitcoin
 4. Kari Due-Andresen
 5. Handelsbanken
 6. Norges Bank
 7. Twitter

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Dette er en type svingninger man absolutt bør tåle. Man bør også tåle mer

 2. Betalt innhold

  Eksplosiv vekst og nye rekorder for bitcoin-rival: – Tre ting som gjelder å se på

 3. Kryptovaluta og digitale eiendeler har kommet for å bli

 4. Vi må snakke om penger!

 5. Svære investorer om kryptovaluta: «Rottegift»