Slik kan USA ta opp kampen med teknologikjempene

Denne uken åpnet USA etterforskning av de store teknologiselskapene. Ekspertene forteller hvordan myndighetene kan stikke kjepper i hjulene for Facebook, Google, Amazon og Apple.

Senator og presidentkandidat Elizabeth Warren har tatt til orde for å splitte opp de store teknologiselskapene.
Publisert:

Justisdepartementet i USA åpner gransking av om de store teknologiselskapene har misbrukt sin markedsmakt.

– Uten reell markedsbasert konkurranse, kan digitale plattformer opptre på en måte som ikke svarer til kundene sin etterspørsel, sier Makan Delram som leder granskingen.

Professor ved Universitetet i Oslo, Jo Thori Lind, sier at det har stor symbolverdi at USA åpner en slik gransking. Myndighetene peker på at markedsmakten til teknologikjempene er potensielt problematisk og uheldig for forbrukere.

– Signalet i seg selv kan få bedrifter til å bruke makten de har i mindre grad, i frykt for represalier, sier Lind.

Kan splitte selskapene

Salvador Baille. Telekom-analytiker.

Salvador Baille, konsulent og teknologianalytiker, sier at konsekvensene av en gransking er veldig usikre, og har ulikt utgangspunkt for hvert enkelt selskap.

– Det er mest sannsynlig at amerikanerne undersøker er om det er bedre for forbrukere og innovasjonsmiljøet om man splitter disse selskapene opp i to ulike deler, sier Baille.

Ett selskap som utvikler og forvalter plattformen, og et selskap som utvikler og forvalter produkter og tjenester. Baille forklarer at det ville for eksempel skilt Amazon sin markedsplass og Amazon sine egne produkter.

Baille tror Facebook vil forsøke å kombinere Instagram, Facebook, Whatsapp og Messenger under samme back-office plattform for å gjøre det vanskeligere å bryte opp selskapet.

Les på E24+

Er Facebook et monopol?

– Å integrere plattform og produkt så tett som mulig er en strategi som jeg tror alle disse fire store selskapene kommer til å forsøke å bruke på en eller annen måte, sier Baille.

Lind sier det er liten tradisjon for å bryte opp selskaper i Europa, men det er flere eksempler på det i USA. Det mest kjente er delingen av Standard Oil rundt 1900.

I 1982 delte amerikanske myndigheter opp telefonselskapet AT&T, da de monopol på langdistansetelefoni. Løsningen ble å dele selskapet opp i mindre regionale selskap.

– Det er for eksempel ikke like opplagt hva Facebook skal deles opp i. Geografisk beliggenhet er irrelevant, så hva da? Kanskje dele opp etter tjenester som Messenger og nyhetsoppdatering, sier Lind.

Professor Jo Thori Lind

Kontrollere vekst

Lind peker begge på to andre mulige måter å dempe markedsmakten til teknologikjempene.

– Det er mulig å regulere er hva selskapene får lov til å gjøre, sier Lind.

Han sier det er mulig å legge begrensninger for at Amazon kan være en stor nettforhandler samtidig som de produserer egne produkter, eller så kan det være mulig å si at Facebook ikke har lov til å lage sin egen valuta.

– Det er også mulig å regulere hvor mye selskapene kan ekspandere, og hva de kan kjøpe opp, sier Lind.

Det er et virkemiddel som kunne satt en stopper for Facebook sitt oppkjøp av WhatsApp og Instagram.

Les også

Facebook inngår forlik, må ut med over 40 milliarder kroner

Presset øker

EUs danske konkurransekommissær, Margrethe Vestager, har vært ute etter teknologikjempene i snart fem år. Siden hun fikk jobben i 2014 har hun bøtelagt Google, tvunget Apple og Amazon å betale mer skatt, gitt Facebook bot for oppkjøpet av Whatsapp.

Senator, og presidentkandidat, Elizabeth Warren foreslår å reversere en noen av de oppkjøpene de store selskapene har gjort. Dette inkluderer Facebook sitt kjøp av Whatsapp og Instagram, Amazon sitt kjøp av Whole Foods og Google sitt kjøp av Waze.

Senatoren ønsker også gjøre det ulovlig for selskaper å både være en plattform samtidig som man konkurrerer på samme plattform.

Publisert:
Gå til e24.no