Selvkjørende flytaxi nærmer seg Europa etter Vodafone-avtale

Noen år frem i tid vil du trolig kunne ta en selvkjørende flytaxi for å slippe trafikkork, men da er systemer som forhindrer kaos i luften avgjørende.

Bildet viser Hu Huazhi, sjef of grunnlegger av EHang som tar en flytur i den selvkjørende «bilen».

EHang
Publisert:

Vodafone skal samarbeide med det kinesiske flybilselskapet EHang om å bygge ut et urbant trafikksystem, først i Tyskland, og deretter utover i Europa, ifølge en pressemelding fra selskapene.

– Selvkjørende flytaxier vil åpne for økte transportmuligheter for oss alle i fremtiden. De vil gi mulighet for å fly over trafikkork hvis det er nødvendig, sier Vodafone-sjef Hannes Ametsreiter i meldingen.

EHang-sjef og grunnlegger HU Huazhi forteller til Financial Times (FT) at han ser for seg at de «flygende bilene» vil brukes til å transportere alt fra medisinsk nødhjelp til vanlig reisende. Selskapet har allerede gjort tusenvis av testflyginger, både i Kina og andre steder rundt om i verden.

– Dette er et betydelig skritt i retning av å fremme urban luftmobilitet i Europa, der målet er å skape et nytt økosystem for flytrafikken, sier han.

Vodafone-sjef Hannes Ametsreiter og EHang-grunnlegger Hu Huazhi ved avtaleinngåelsen.

Guido Schroeder Fotografie / EHang

Krever 5G

I henhold til avtalen vil Vodafone bli EHangs eksklusive partner for tilkobling til alle EHangs flybiler i Europa, ved å utstyre dem med Vodafones SIM-kort.

– De flygende bilene krever digital tilkobling for å sikre koordinering av flytrafikken, så raske nettverk som 5G er avgjørende for å muliggjøre bærekraftige pilotløse flyreiser og godstransportsystemer, sier EHang- sjefen i pressemeldingen.

Vodafone har ifølge FT allerede vært i samtaler med europeiske regulatorer om å utvikle et trafikksystem for droner i likhet med det som eksisterer for vanlig luftfart.

Det er fortsatt et stykke igjen til kommersiell lansering av flytaxi i Europa. Foreløpig har det kun vært begrensede forsøk, og det tar tid å klargjøre et nytt regelverk. Vodafone anslår selv at disse flybilene ikke vil lanseres i Tyskland før i 2025, ifølge FT.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Neste versjon av Airbus’ bestselgende fly kan bli en elektrisk hybrid

Lukrativt marked på sikt

Det er for tiden flere selskaper som utvikler passasjerdroner i kampen for å ta en bit av det potensielt enorme markedet for flygende taxier.

En rapport fra Morgan Stanley estimerer verdien av dette markedet til 15 tusen milliarder dollar (138 tusen milliarder kroner) i året innen 2040, der passasjertrafikken ventes å stå for 851 milliarder, skriver FT.

Uber er også blant dem som vil prøve seg. Selskapet har som mål å kunne tilby transporttjenester i luften i 2023, og vil starte utprøving allerede neste år.

Les pressemeldingen herLes saken fra Financial Times her (+)