Fremtiden med roboter

Selvkjørende flytaxi nærmer seg Europa etter Vodafone-avtale

Noen år frem i tid vil du trolig kunne ta en selvkjørende flytaxi for å slippe trafikkork, men da er systemer som forhindrer kaos i luften avgjørende.

Bildet viser Hu Huazhi, sjef of grunnlegger av EHang som tar en flytur i den selvkjørende «bilen».
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Vodafone skal samarbeide med det kinesiske flybilselskapet EHang om å bygge ut et urbant trafikksystem, først i Tyskland, og deretter utover i Europa, ifølge en pressemelding fra selskapene.

– Selvkjørende flytaxier vil åpne for økte transportmuligheter for oss alle i fremtiden. De vil gi mulighet for å fly over trafikkork hvis det er nødvendig, sier Vodafone-sjef Hannes Ametsreiter i meldingen.

EHang-sjef og grunnlegger HU Huazhi forteller til Financial Times (FT) at han ser for seg at de «flygende bilene» vil brukes til å transportere alt fra medisinsk nødhjelp til vanlig reisende. Selskapet har allerede gjort tusenvis av testflyginger, både i Kina og andre steder rundt om i verden.

– Dette er et betydelig skritt i retning av å fremme urban luftmobilitet i Europa, der målet er å skape et nytt økosystem for flytrafikken, sier han.

Vodafone-sjef Hannes Ametsreiter og EHang-grunnlegger Hu Huazhi ved avtaleinngåelsen.

Krever 5G

I henhold til avtalen vil Vodafone bli EHangs eksklusive partner for tilkobling til alle EHangs flybiler i Europa, ved å utstyre dem med Vodafones SIM-kort.

– De flygende bilene krever digital tilkobling for å sikre koordinering av flytrafikken, så raske nettverk som 5G er avgjørende for å muliggjøre bærekraftige pilotløse flyreiser og godstransportsystemer, sier EHang- sjefen i pressemeldingen.

Vodafone har ifølge FT allerede vært i samtaler med europeiske regulatorer om å utvikle et trafikksystem for droner i likhet med det som eksisterer for vanlig luftfart.

Det er fortsatt et stykke igjen til kommersiell lansering av flytaxi i Europa. Foreløpig har det kun vært begrensede forsøk, og det tar tid å klargjøre et nytt regelverk. Vodafone anslår selv at disse flybilene ikke vil lanseres i Tyskland før i 2025, ifølge FT.

Les på E24+

Bloomberg: Neste versjon av Airbus’ bestselgende fly kan bli en elektrisk hybrid

Lukrativt marked på sikt

Det er for tiden flere selskaper som utvikler passasjerdroner i kampen for å ta en bit av det potensielt enorme markedet for flygende taxier.

En rapport fra Morgan Stanley estimerer verdien av dette markedet til 15 tusen milliarder dollar (138 tusen milliarder kroner) i året innen 2040, der passasjertrafikken ventes å stå for 851 milliarder, skriver FT.

Uber er også blant dem som vil prøve seg. Selskapet har som mål å kunne tilby transporttjenester i luften i 2023, og vil starte utprøving allerede neste år.

Les pressemeldingen herLes saken fra Financial Times her (+)
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fremtiden med roboter
 2. Flyvende bil
 3. Vodafone
 4. Uber
 5. Droner
 6. 5G
 7. Kina

Flere artikler

 1. La frem strategi for kunstig intelligens: – Legger mye ansvar på andre

 2. Betalt innhold

  SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

 3. Ny robot-tjeneste skal redusere kortsvindel med 40 prosent

 4. IT-topper tror kunstig intelligens vil prege starten av tiåret

 5. Pilotrush til Norse Atlantic: Fått over 2.300 søknader på én uke