Ny åndsverklov innføres: I dag kan piratene tas

Ny åndsverklov som kan gjøre livet tøffere for norske nettpirater trådte i kraft mandag.

HARDERE PIRATLIV: Den nye åndsverksloven som trer i kraft mandag gir flere muligheten til å gjøre livet for norske nettpirater tøffere.
  • Roald Ramsdal - Teknisk Ukeblad
Publisert: Publisert:

Den nye åndsverkloven som trådte i kraft mandag, åpner for at eiere av opphavsrettslig materiale kan samle inn og lagre IP-adresser, uten å måtte søke om konsesjon.

Alt de trenger å gjøre for å kunne starte denne formen for etterforskning, er fra og med mandag å sende inn en melding til Datatilsynet.

I tillegg åpner loven for at eierne av rettigheter kan gå til domstolene for å få vite hvem som står bak IP-adressene. Tidligere har det vært påkrevet med en konsesjon, som har krevd en lengre saksbehandlingsprosess.

Ikke lenger fritt leide

Advokatfirmaet Simonsen var lenge de eneste som hadde en slik konsesjon til å drive innsamling av IP-adresser, men mistet den.

Dermed har det frem til i dag i større eller mindre grad vært fritt frem for å laste ned opphavsrettslig materiale på nettet - frem til i dag.

Deler av bok-, musikk- og filmbransjen har varslet at de nå vil bruke mulighetene i den ny loven for å drive piratjakt gjennom en ny antipiratorganisasjon - Rettighetsalliansen.

Les også: Slik jobbet piratjegerne i Simonsen

Blokkere nettsider

Loven åpner også for at domstoler kan pålegge internettilbydere å blokkere eller vanskeliggjøre tilgangen til nettsider der opphavsretten krenkes.

Flere rettighetshavere har tidligere varslet at de vil bruke den nye loven for å tvinge norske internettilbydere til å blokkere Pirate Bay .

– Terskelen vil være svært høy. Det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten, sa kulturminister Hadia Tajik (Ap) da hun i vinter presenterte lovforslaget som i dag trer i kraft.

– Forslaget gir rettighetshaverne bedre verktøy for å håndheve opphavsretten på internett. Samtidig ivaretar forslaget andre tungtveiende hensyn som håndhevingen berører, slik som personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet, sa Tajik videre da lovforslaget ble lagt frem.

Les også:

Her er nettpiratenes ti favorittfilmer i 2012

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Opera-direktør omvender studenter til pirater

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Går rettens vei for åblokkere Pirate Bay

  2. Går til sak mot Telenor forå stoppe Pirate Bay

  3. Samler bevis for å stoppe Pirate Bay i Norge

  4. Nå blokkeres Pirate Bay i Norge

  5. Kulturdepartementet: Det er ulovlig å bruke Popcorn Time