«Gratis»-kampen hardner til i mobilbransjen

Men Forbrukerombudet mener mange av mobilselskapene bryter loven.

SKRUR AV TAKSAMETERET: Tele2 følger nå etter Netcom og gir mange av brukerne fri ringing og sms, så lenge de betaler for databruken.
Publisert:

Tele2 tar nå opp «gratis»-kampen med Netcom og legger kraftig om på prismodellene sine.

Teleselskapet melder mandag at privatkundene nå får ubegrenset ringing og sms (i Norden) for alle fastprisabonnementene utenom det billigste.

Dermed kan kundene med Medium-, Large- eller XL-abonnementene ringe og sende meldinger så mye de orker. Det eneste som begrenses og telles med er databruken.

- Tele2 har et betydelig konkurransefortrinn når det gjelder mobilbruk mellom Norge og Sverige, og vår kundegeografi viser at dette er noe norske mobilbrukere setter pris på. Når vi nå åpner opp for fri tale, ubegrenset bruk av meldinger og samme surfepriser til en fast månedspris i både Norge og Sverige øker vi dette konkurransefortrinnet ytterligere, sier direktør Jon-Ivar Bjørtomt i Tele2 i en pressemelding.

Netcom først

Nyheten kommer snaue to uker etter at Netcom annonserte en lignende omlegging den 2. mai.

Da annonserte Norges nest største operatør at de bytter ut hele porteføljen med abonnementer for privatmarkedet. Som privatkunde hos Netcom velger man nå kun abonnement etter hvor mye databruk man har. Hverken ringing (i Norden) eller meldinger koster noe ekstra.

Netcom kalte det selv en forenkling og et oppgjør med bransjens kompliserte prissystemer.

I reklamen for de nye abonnementene beskrev Netcom det som at det ikke koster noe å ringe lenge. Det fikk Forbrukerombudet til å reagere kraftig (se faktaboks).

De nye prismodellene kommer samtidig som mobilbransjen er under et høyt marginpress.

Nordmenns appetitt for mobildata øker kraftig hvert eneste år, noe som krever høye investeringer i mobilnettene.

Samtidig har marginene (inntjening per kunde) sunket for mobilselskapene de siste årene, og bransjen utfordres stadig av at stadig mer av kommunikasjonen går over sosiale medier eller tjenester som Skype.

Mer data

Samtidig som Tele2 nå går over til fri tale og sms i flere abonnementer, øker de også datakvoten som følger med i fastprispakkene.

One Call, som er en del av Tele2-gruppen, melder i en egen pressemelding at de også tar samme grep som Tele2.

- Vi ønsker å gjøre bestselgerne Folkepakken og Full Pakke enda bedre for kundene våre, slik at de kan bruke telefonen enda mer – uten å betale noe ekstra, sier One Call-sjef Øistein Eriksen i en pressemelding.

Telenor har foreløpig ikke annonsert fri tale eller sms i sine privatabonnement, men telegiganten har ved flere anledninger økt datakvoten i abonnementene for å friste mobilbrukerne.

Senest i mars annonserte Telenor at datakvoten i de forskjellige fastprisabonnementene skulle økes.

Les også

Telenors «wonderboy»: - Må tenke annerledesBlackberry: iPaden er død om fem årMåtte ta grep: - Vi var ikke nok frempå

Publisert:
Gå til e24.no