- Dette er fremtiden

Stadig flere bankterminaler er klare for å motta mobilbetaling.

LANSERING: Apple lanserte tirsdag en mobilbetalingsløsning som ligner den som ble tilgjenglieg for Android-brukere for en god stund siden.
Publisert: Publisert:

Apple sparte ikke på kruttet da de lanserte iPhone 6, iPhone 6 Plus og Apple Watch i California tirsdag.

En av funksjonene ved de nye smarttelefonene det var knyttet mest spenning til var betalingsløsningen, og de innfridde. Løsningen har fått navnet Apple Pay.

Les også

Java-fri nettbankløsning blir klar denne måneden

Samme løsning

De har valgt å bruke den samme løsningen som andre store telefoniaktører, Near field communication (NFC).

- Det vil bidra positivt til utviklingen av betaling via mobiltelefon at de har valgt samme type teknologi. Du kan nesten ikke få et tydeligere signal om at dette er fremtiden, sier Stein-Arne Tjore, kommunikasjonssjef i Nets, til E24. Han presiserer at ikke alle detaljene rundt Apple Pay har blitt offentliggjort ennå.

FREMTIDEN: Stein-Arne Tjore i Nets tror at mobilbetaling er fremtiden.

Nets leverer betalings-, kort- og informasjonsløsninger i de nordiske landene.

Apple lanserer først tjenesten i USA, og har inngått avtaler med noen av de store bankene og butikkjeder.

- Kortverden fungerer annerledes i USA enn her, så det krever nok andre løsninger i Norge. Men terminalene er stort sett på plass her, sier Tjore.

Klar

Rundt 50 prosent av Nets-terminalene har teknologi som gjør at den kan motta betaling via NFC-teknologi. Systemet trenger kun en oppgradering, som kan tas sentralt.

- Rundt 3/4 av transaksjonene som går gjennom våre terminaler skjer på terminaler som kan lese denne typen betaling, sier Tjore.

Så godt som alle nye terminaler de sender ut har disse leserne.

- Det er en gradvis utskiftning som har pågått en stund, sier Tjore.

Les også

Apple-aksjen gikk til topps og ned igjen

Bankkort

Men han tror at det gjenstår en del tid før betaling med mobilen blir vanlig i Norge.

- Utbredelsen av smarttelefon med denne typen teknologi må være stor nok før butikkjedene inngår avtaler om å kunne ta i mot betaling, sier Tjore.

Han tror at utviklingen kan komme til å gå innom bankkort uten chip og magnetstripe, som man bare trenger å holde nær en leser før mobilbetaling tar over.

- Det må en adferdsendring til også. Folk må venne seg til et nytt mønster, og da er kanskje veien innom kort med samme teknologi enklere, sier Tjore.

NCF-løsningen krever i utgangspunktet ikke batteri.

Sikkerhet

Da Apple lanserte tirsdag offentliggjorde de ikke ale spesifikasjonene i betalingsteknologien, men de understreket at betalingsløsningen skal være sikker.

Kortnummeret ditt ikke blir lagret hos Apple eller hos butikken, kun i telefonen.

Apple skal ikke vite hva du kjøpte, hvor du kjøpte noe eller hvor mye du betalte. Og den som jobber i kassen får ikke vite noe informasjon om deg heller.

Gjennom Find My iPhone kan du stenge alle betalinger via telefonen, uten å måtte sperre kort som tilhører kontoen.

Les også:

- Du må forutsette at passordet ditt havner i feil henderDette er nye Apple WatchAvviser Apple-herming - Ikea kan tjene millioner på humoristisk reklamesuksessSlik ble en gammel iPhone dobbelt så raskKan knuse Facebook og Twitters børsnoteringerHer ser du alle enheter i verden som er koblet til internett

Publisert:

Her kan du lese mer om