- Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommen
Noen norske nettbutikker fortviler over forslag om mer avgiftsfri handel. Andre regner på gevinsten. Både Blivakker.no og giganten XXL sier de regner med en stor gevinst ved å sende fra Sverige.
Eier og konsernsjef Einar Øgrey Brandsdal i Netthandelen.no og Blivakker.no har regnet ut hva han vil tjene på å flytte kosmetikkforetningen Blivakker.no til Danmark - hvor de allerede har kontor og varelager:
- Blivakker selger nesten utelukkende varer under 500-grensen. Jeg har regnet på det og dersom vi flytter til Danmark, vil det med en omsetning på 200 millioner kroner bety 40 millioner ekstra i overskudd, sier Brandsdal til E24.
- Erna og Siv har altså 40 millioner kroner som de ikke vil ha selv, men ønsker å gi i gavepakke til Einar Brandsdal, sier Brandsdal til E24.
XXL-sjefen stemmer i:
- Det er jo egentlig ikke sånne konkurransefordeler vi jakter på. Men vi har alle muligheter, så vi sitter litt stille i båten vi, sier administrerende direktør Fredrik Steenbuch til E24.
Stormberg-sjefen: Vi legger planer om å flagge ut
Ny grense
Etter at regjeringen i statsbudsjettet for neste år foreslår å øke grensen for avgiftsfri handel fra utlandet fra 200 kroner til 500 kroner, har flere norske nettbutikker reagert sterkt:
Eksempler er Komplett-gründer Eric Sandtrø, som melder seg ut av Høyre, nåværende Komplett-ledelse som skrinlegger investering på 300 millioner, og Stormberg-sjef Steinar Olsen, som til E24 sier at de nå legger planer for utflagging.
Konsekvensen av regjeringens forslag er at alle varer som privatpersoner bestiller fra utlandet. til under 500 kroner, blir fritatt for både toll og moms. Varer man kjøper på nett og som sendes fra Norge vil fortsatt ha 25 prosent moms.
Onsdag hadde hovedorganisasjonen Virke invitert regjeringen, stortingspolitikere og organisasjoner til «dialogmøte om 200-kronersgrensen».
De frykter endringen vil få store konsekvenser, og føre til at 10.000 arbeidsplasser forsvinner og at staten vil tape 2 milliarder kroner i skatte- og avgiftsinntekter, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.
Dette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag
- Katastrofe for Norge
Einar Brandsdal har ennå ikke bestemt seg for om han vil benytte seg av «gavepakken» fra regjeringen.
For selv om han personlig vil tjene på forslaget slik det nå foreligger, er han en sterk motstander av det:
- For meg personlig og for min egen lommebok er det ikke dramatisk. Men det er en katastrofe for Norge. Jeg synes det er veldig trivelig å drive butikk i Norge, og over tid vil dette bety mange arbeidsledige og dermed også færre forbrukere. Det vil bli bare nettbutikker, tomme shoppingsentere og ingenting gøy, forklarer han.
- Jeg vil helst slippe å spørre mine ansatte «Vil dere bli danske eller finne på noe annet?».
Nå venter han på å finne ut hva de endelige reglene blir:
- Hvis det blir så enkelt at man kan flytte på dagen er man dum hvis man blir i Norge, sier Brandsdal.
- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker
XXL: Vi er klare på én uke
Den nylig børsnoterte sportskjeden XXL driver netthandel i tillegg til vanlige butikker.
Sportskjeden sier det er svært lite krevende for dem å flytte over grensen.
- Vi er ferdig satt opp for dette, sier administrerende direktør Fredrik Steenbuch i XXL om hvordan de skal forholde seg til eventuelt økt grense for momsfritak.
XXL har to sentrallagre - et ved Gardermoen i Norge og et i Örebro i Sverige.
- Vi skal skaffe forbrukerne så billige varer som mulig på den ene eller andre lovlige måten. Dersom denne endringen kommer, kreves det bare litt programmering, litt jobbing på natta og så er vi klare på en uke, sier Steenbuch.
- XXL vil altså tjene på dette forslaget?
- Det blir jo en fordel til utenlandske bedrifter og den kan vi benytte. Vi vil tjene på det, sier Steenbuch.
Han forteller at XXL ikke kommer til å kjempe mot regjeringens forslag.
XXL-sjefen sier at han ikke ser for seg at de kommer til å måtte kutte arbeidsplasser på lageret på Gardermoen da dette tjener både de butikkene og netthandelen.
- Jeg forholder meg til reglene som gjelder, sier han.
- Kulturen i Danmark har ingenting med nordisk businesskultur å gjøre
- Nå må jeg kanskje flytte til Sverige
Selskapet Proteinfabrikken selger sportsernæring og treningstøy på nett. E-handelsdirektør Marius Hermansen har også regnet om det vil lønne seg å flytte til Sverige.
- Vi har regnet frem at våre kostnader vil gå ned, og vi vil dermed forbedre våre resultater ved å flytte virksomheten ut av Norge, sier Hermansen.
- Det første jeg tenkte da jeg hørte om forslaget var at det blir utfordrende for mine barn å få seg jobb i fremtiden. Dette får store konsekvenser for netthandel og retail i Norge, og det vil få store konsekvenser for norske arbeidsplasser. For min egen del er jo er jo e-handel mitt fagfelt, det er det jeg har drevet med i godt over ti år, det er jeg kan. Nå må jeg kanskje flytte til Sverige for å gjøre jobben min, eller ha Svensk arbeidsgiver, sier han.
I likhet med Blivakker.no ønsker ikke Proteinfabrikken å flytte.
- Vi ønsker å drive virksomhet i Norge, og gi tilbake til det gode landet Norge er, men det må skje på like vilkår som våre konkurrenter utenfor for våre grenser. Vi kan ikke gi store konkurrenter utenfor Norge store fortrinn som dette.
Regjeringen økte tollfrigrensen: Komplett skrinlegger millionsatsing
- Flere bransjekollegaer prater om å flytte
Hermansen opplyser at rundt en tredjedel av nett-ordrene til Proteinfabrikken har en prislapp på under 500-lappen. Disse ordrene blir direkte rammet av regjeringens forslag.
- Jeg har lagt merke til at flere bransjekollegaer nå prater om å flytte til Strømstad. Uansett om Stortinget godkjenner dette forslaget er tror jeg bare signalet vil få nettselskapene til å reagere. Det som kan skje nå er at noen ti-talls norske nettbutikker flytter i frykt før de vet konsekvensene. Og da er jo kampen mot dette til ingen nytte - da er jo arbeidsplassene allerede forsvunnet, sier Hermansen.
- Jeg mener at dagens 200-kronersgrense må ned, og gjerne til 0 kroner, slik at alle konkurrerer på like vilkår. Vi kan ikke favorisere utenlandske nettbutikker- det er tøft nok som det er. Vi må bevare norske arbeidsplasser og ta vare på norsk økonomi, sier Hermansen.
Brandsdal i BliVakker.no håper at politikerne kan finne en løsning som både forbrukerne og norske butikker kan leve med:
- Glem heller tollen, men la det være moms på varene, oppfordrer Brandsdal.
Les også: