Hacket IKT Norge-topp: - Lån meg 2.000 dollar, jeg er i Atlanta

Etter at e-posten ble hacket ringte Stortinget til Nard Schreurs i IKT Norge. Erna Solberg sendte automatsvar.

DATAUHELL: Erna Solberg fikk e-post fra Nard Schreurs med bønn om å sende penger.

IKT Norge/Skjermdump
  • Line Midtsjø
Publisert:

Etter nærmere 20 år i IT-bransjen ble det torsdag Nard Schreurs sin tur til å gå i en klassisk e-postfelle.

- Det var min egen feil. Jeg har skrevet om datasikkerhet i så mange år og så skjer dette, sier han lettere oppgitt til E24.

Prosjektlederen i IKT-Norge fikk en e-post fra en av sine kontakter som han tilfeldigvis også kanskje skal møte i helgen. Selv om teksten var utført på en måte som på alle måter burde fått alarmen til å kime, kom Schreurs i skade for å åpne den, forteller han.

- Dessuten stod det at han ville dele et dokument med meg. Dette er vanlig på Gmail, så det var ganske lett å tråkke i fellen.

- Jeg har flere kontoer på Gmail, og er derfor vant til å bli kastet ut med jevne mellomrom. Da jeg logget meg inn igjen fikk de tilgang på kontoen min. Jeg skjønte umiddelbart hva som hadde skjedd og endret passordet, sier han videre.

På den korte tiden rakk hackeren å sende to e-poster. Én om at Schreurs var strandet i Kypros, og en om relativt store finansielle problemer i Atlanta. E-postene ble sendt ut til om lag hver sin halvpart av Schreurs kontakter, til sammen 1.100 personer.

- «Jeg trenger din hjelp»

«Jeg trenger din hjelp

Beklager for ulemper, jeg er i Atlanta, USA. Jeg er her i en uke og jeg hadde bare vesken min stjålet på buss-stasjonen. Den inneholder alle mine vitale elementer, telefon, penger og pass. Jeg har vært prøver å sortere ut ting, jeg trenger litt hjelp fra deg. å låne meg US$2,000 via western union å sortere meg ut av denne knipen, og summen vil være betales tilbake så snart jeg kommer tilbake fra USA.»

- Eneste positive med dette er om jeg hadde funnet ut hvem av mine venner og kjente som faktisk ville betalt disse pengene for meg, sier Schreurs spøkefullt.

Stortinget ringte

De siste to timene har Schreurs derfor sittet på jobb i IKT-Norge og besvart henvendelser fra bekymrede venner og kjente, samt alle som ønsker å si fra til han at e-postkontoen hans misbrukes.

Deriblant Stortinget som ringte for å si fra at de mistenkte at noe var galt fatt med e-posten hans. Statsminister Erna Solberg sendte en automatisk fraværsmelding i retur.

- Er det flaut?

- Akkurat når det skjer så er det flaut. Man føler seg ganske dum. Det er ikke så farlig med alle jeg kjenner godt, men det er klart det er ubehagelig å tenkte på hva alle kontaktene tenkte om meg da de fikk e-posten.På den andre siden så er jeg en voksen mann som fint kan leve med at sånt skjer, sier han.

Den erfarne IKT-Norgetoppen mener angrepet ikke skyldes posisjonen han har som bransjetopp, men sier det er en «standard e-post som har blitt sendt via agenter».

- Så dere lager sak om dette nå? Jeg som trodde dagen ikke kunne blitt flauere, avslutter Schreurs.

Les også:

Dansker vil digitalisere NorgeIngen personvern-lovnader fra EU-toppTidligere SV-statssekretær til toppjobb i IKT Norge

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Bryggeriet ble svindlet for 80.000 kroner: - Det er forferdelig. Jeg følte meg skyldig.

  2. Kjendismegler i Facebook-strid med Oslo-megler: – De risikerer fengsel

  3. Betalt innhold

    Gmail hektet oss på gratis lagring – nå tvinger Google oss til å betale

  4. Fikk ikke refundert flybilletter, da sendte han konkursvarsel

  5. Problemer i kø for «Silicon Valley-yndling»